V8 Supercars

V8 Supercars: Verstappen als voorbeeld bij Red Bull Team Holden. Teenager Broc Feeney opvolger Whincup

Teenager Broc Feeney wordt de opvolger van zevenvoudig Supercarkampioen Jamie Whincup en in 2022 de nieuwe teamgenoot van Shane van Gisbergen. Het Ampol Red Bull Holden Team maakte dit vandaag bekend. Aftredend teambaas Roland Dane hanteerde eigenlijk dezelfde criteria die men in de F1 bij de entree van Max Verstappen maakte.

Broc Feeney
Zelfs voor uw redacteur is Broc Feeney een onbeschreven blad. De verwachtingen bij het Ampol Red Bull Holden Team zijn hooggespannen. Voor de invulling van Whincup's openstaande vacature werden de Verstappen-criteria gehanteerd. Jong, bloedsnel en een beperkte CV. 

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull Team Holden

Verstappen als voorbeeld bij Red Bull Team Holden. Broc Feeney opvolger Whincup
Feeney mag misschien wel niet de jongste coureur zijn die in de Supercars begint maar het is voor het Ampol Red Bull Team Holden team de eerste maal dat zij een teenager onder contract nemen. Er is wel een parallel met Max qua familiestructuur. Zijn vader is Down Under een bekende motorcoureur en reed in het verleden een aantal MotoGP-wedstrijden. De wereld van de Supercars en de F1 ligt natuurlijk ver uit elkaar, maar zowel Max als Broc hadden betrekkelijk weinig ervaring voordat ze de kans kregen om op het hoogste niveau te kunnen gaan racen.

Roland Dane: "Toen Jamie Whincup vorig jaar bekend maakte dat hij aan het eind van 2021 ging stoppen en wij onze toekomstplannen met Red Bull bespraken stelde ik een "Verstappentje" voor om met een jong talent in zee te gaan die ons succes moet brengen. Ik kreeg daarvoor van Red Bull de steun om Broc in de Super2 (opstapklasse naar de Supercars) te ondersteunen."

Feeney reed slechts één seizoen in de Australische Toyota Gazoo Racing Australia 86 series, won in de Super3 series en werkt vanwege COVID-19 een beperkt seizoen in de Super2 klasse af. Voor dit jaar staat hij bij Triple Eight hiervoor onder contract. Een aantal clubraces in de Hyundai Excel klasse en de GT World Challenge Australia(met Mercedes) overtuigde Roland Dane dat Feeney klaar is voor het grote werk.Hoewel Dane voor de opvolging van Whincup over een lawine aan opties beschikte vormde Feeney's gebrek aan ervaring geen belemmering om hem onder contract te nemen.

Roland Dane: "Er zijn veel coureurs met ervaring. Als ik het aantal wedstrijd tel dat hij buiten de karting gereden heeft, heb ik er zelfs meer op mijn CV. Veel coureurs hebben meer ervaring maar wat dan nog? Wij waren naar een bijzonder talent op zoek om die de kans te geven en te laten presteren. Broc is snel en heeft een geweldige instelling. Ik hou ook van het feit dat hij zich snel aanpast. Eén van de aspecten die ik aan Shane van Gisbergen leuk vind omdat hij binnen een oogwenk in verschillende auto's stapt en direct competitief is.

2021 Jamie Nog enkele races te gaan voor zevenvoudig kampioen Jamie Whincup die volgend jaar bij het Ampol Red Bull Team Holden Triple Eight de nieuwe teambaas is.

Wij wilden iemand hebben die meer is dan zomaar een coureur. Iemand die goed met de auto kan omgaan maar ook met de fans, media en onze partners kan communiceren. Broc heeft afgelopen jaar in de Hyundai Excel laten zien wat hij kon en merkencups zijn nu eenmaal niet gemakkelijk. Vervolgens stapte hij bij ons voor de eerste maal in de GT3-auto en versloeg direct Garth Tander voor de pole. Dit soort dingen spelen allemaal een rol bij het nemen van een beslissing. Overigens begon SVG veertien jaar geleden ook met betrekkelijk weinig ervaring in de Supercars......

Vanwege COVID-19 en de verschillende lockdowns in de diverse Australische Staten wordt het Supercar-seizoen pas weer tijdens het weekend van 2/3 oktober weer voortgezet. De Bathurst 1000 staat gepland voor het weekend van 4-7 november. Tijdens het weekend van 19/21 november wordt de Sydney Supernight verreden. Gedurende het weekend van 3-5 december wordt het seizoen met de Gold Coast 600 afgesloten. Dit alles onder voorbehoud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet