Racing Shows

Racing Shows: 100 Years Spa Francorchamps in Autoworld Brussel

De najaarstentoonstelling van het Brusselse Autoworld staat in het teken van de honderdste verjaardag van het "Nationale" Circuit van Spa-FrancorchampsMeer dan 35 racewagens, stuk voor stuk modellen die een belangrijke rol hebben gespeeld, of zelfs races hebben gewonnen worden tentoongesteld. Er werd voor gekozen om de zone "Sport & Competitie" en "Design Story" op de eerste verdieping om te toveren tot een paddock, waarin de bezoekers zich kunnen onderdompelen in de geschiedenis van het Ardense Circuit, dat niet zelden, en wat ons betreft volledig terecht, het mooiste circuit ter wereld. De tentoonstelling in Autoworld wordt opgebouwd rond drie thema's die het circuit internationale uitstraling geven: de Formule 1, de 1000 km/Spa 6 Hours en uiteraard de 24 Uur. De tentoonstelling vindt van 3 sept. tot 28 november a.s plaats.

Grand Prix 1922
De eerste Grand Prix vond pas in 1922 plaats.

Aangeleverd bericht
Foto's: PR en Swaters

Eén tentonstelling drie thema's
In de categorie F1 vind je (hoe kan het ook anders) wagens van Lotus en Williams! Maar ook bijvoorbeeld een zeer oude Renault ING, een Benetton, een Ligier en een De Tomaso.Bij de toerwagens vind je een aantal auto's van merken zoals BMW, Mazda, Ford Capri, NSU, Toyota, Mustang en de schattige Porsche 992/Beetle...En dan hebben we nog niets gezegd over het prototype van de Lola T70 die Jackie Stewart bestuurde... en nog veel meer!In totaal zijn er meer dan 35 wedstrijdwagens en -motoren te bewonderen. Daarnaast is er een overzicht op schaal 1:43 van alle winnaars.

1955 Paul Frere De legendarische Paul Frere in zijn F1 Ferrari in 1956.

1921 Een moeilijke start
Het Circuit van Spa-Francorchamps werd immers op 12 augustus 1921 ingehuldigd, ook al liep dat niet helemaal zoals gepland. Omdat er slechts één auto kwam opdagen, werden enkel enkele motorraces gehouden. Het zou nog exact een jaar duren vooraleer de eerste autowedstrijd werd georganiseerd: de Grote Prijs van de RACB werd er verreden over 600 km. Winnaar was een Belg, Baron de Tornaco, aan het stuur van een Impéria-Abadal voorzien van Englebert banden.

"Een driedubbele Belgische overwinning" zo lezen we in "L'Automobile Belge" van 20 augustus 1922. Maar dit is de mooie kant van het verhaal, lezen we iets verder: geen van de grote merken zoals Ballot, Peugeot, Sunbeam, Fiat of Bugatti verschenen aan de start, en ook de grote Belgische merken ontbraken op het appel: Minerva, Nagant en Excelsior. In totaal verschenen er nauwelijks 12 auto's aan de start... slechts 3 haalden de eindstreep. De reden van de magere opkomst? Een reglement dat heel wat categorieën van auto's uitsloot, en heel wat merken die de wedstrijd niet belangrijk genoeg achtten om een grote inspanning te leveren.

2021 24 Mustang
De fameuze Belga Mustang uit 1983.

Gelukkig voor het circuit zou de geschiedenis zich niet herhalen... Het eerste circuit was gevormd door drie stukken openbare weg, die grosso modo een driehoek vormden. Het circuit was met zijn lengte van net geen 15 km behoorlijk lang en het tracé volgde het natuurlijke reliëf, dus met flink wat hellingen en levensgevaarlijke afdalingen, zoals de Descente de Masta. Het circuit was heel snel voor die tijd, er waren wel enkele heel scherpe bochten, zoals de Source en Stavelot, maar ook lange rechte stukken, met enkele verraderlijke bochten. Die combinatie werd menig racer fataal, en in 1970 werd de laatste Grote Prijs op het oude tracé gereden.

2021 BMW
BMW heeft natuurlijk een enorme successtory tijdens de 24U. Hier de winnende bolide uit 1976

Een weetje: het ronderecord op het oude tracé werd in 1973 gevestigd door Henri Pescarolo met een Matra 670B in 3 min 13 sec 04, een gemiddelde snelheid van 262,41 km/u. Het moest veiliger en korter wilde het circuit zijn internationale rol blijven spelen. In 1979 werd het nieuwe circuit ingehuldigd, het was 6,9 km lang, maar liep nog steeds een stukje over de openbare weg. Pas in 2003 werd het een permanent circuit met een lengte van 7,004 km.

2021 Spa 1948
Beroemde namen Paul Frere en Jacques Swaters. Winnaars van de 24U van Spa 1948

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet