Formule 1

De jaren ''80. Het circuit van Zandvoort en de Grand Prix door de jaren heen (Deel 8)
In het aankomende weekend van 3 tot en met 5 september zullen na een afwezigheid van 36 jaar de Formule 1-wagens weer brullen over het Zandvoortse circuit. Het circuit van Zandvoort had het moeilijk aan het begin van de jaren tachtig. Er was geen geld meer in het laadje om het circuit te vernieuwen. De gemeenteraad wilde de baan sluiten voor woningbouw. Het circuit was ook overgeleverd aan de genade van Bernie Ecclestone, die steeds meer macht naar zich toetrok. Op 8 december 1979 ging een groot gedeelte van de Zandvoortse bevolking de straat op om te demonstreren voor behoud van het circuit.


protesteren-voor-het-circuit


Tekst en samenstelling: Gerrie Hoekstra
Foto's: Ford Racing USA, Archief Autosport.nl, Archief Rob Petersen, Zandvoorts Museum, Genoodschap Oud Zandvoort, Winau Berkhof, Gerrie Hoekstra
Bronnen: Auto&Sport, Autovisie, Autorevue, Archief Autosport.nl, Koen Vergeer – Zandvoort, Mark Koense – Grand Prix Zandvoort, Wim Loos - De onvervulde belofte van een natuurtalent, Winau Berkhof – Real Racing, De Zandvoorter. Zandvoortse Badcourant, Zandvoortse Courant, Zandvoorts Nieuwsblad, Zandvoorts Museum.
3D animatie: Niels Kamp (met dank aan de voice van Zandvoort - Rob Petersen)


nelson piquet-80


Op 31 augustus 1980 reed Nelson Piquet met zijn Brabham-Ford BT49B naar zijn tweede overwinning. Een nieuwe bocht verving het gedrocht van een jaar geleden.


start-gp-marlborobocht


De Marlborobocht zorgde ervoor dat de wagens minder snel richting Tunnel Oost reden. De race op Zandvoort kende een fraaie openingsfase waarbij de Williams van Alan Jones, René Arnoux met zijn Renault-turbo en Jacques Laffite in zijn Ligier allemaal even aan kop reden om in de 13e ronde definitief te worden ingehaald door de Braziliaan. Piquet won voor Arnoux en Laffite. Tot grote teleurstelling van alle racefans werd Jan Lammers tijdens de kwalificatie nipt verslagen door zijn nieuwe teamgenoot bij Ensign-Ford, Geoff Lees. Daardoor moest hij tijdens de race aan de kant blijven staan.


2016-10-19 16.39.04

Crashes in de nieuwe Marlborobocht

De bolides van Williams hadden in het vorige seizoen al hun potentie getoond en in 1980 behaalde Alan Jones zijn enige wereldtitel. Voor teambaas Frank Williams zou het de eerste van vele zijn.


2016-12-08 10.59.57

Op 30 augustus 1981 reed voor de eerste keer een Formule 1-turboauto naar de winst in de Grand Prix van Nederland. Alain Prost won met de Renault voor Nelson Piquet en Alan Jones.

2016-06-17 10.11.50

Tijdens de kwalificatie knalde Andrea de Cesaris zonder remmen keihard de bandenstapels in. De rijder was ongedeerd, maar de zwaar beschadigde wagen kwam zondag niet meer aan de start.


2016-11-22 13.23.02

2016-12-17 12.55.02


De race voor Gilles Villeneuve duurde maar een paar honderd meter na gemangeld te worden tussen Bruno Giacomelli's Alfa Romeo en de Arrows van Riccardo Patrese. De Ferrari spinde de Tarzanbocht in en viel uit. Nelson Piquet behaalde zijn eerste wereldtitel met zijn Brabham-Ford.
Na twee financieel moeilijke jaren verdween de Grote Prijs van Nederland in eerste instantie van de kalender. Nadat de grote prijzen van Spanje en een mogelijke Grand Prix in New York waren geannuleerd, greep Ecclestone na pittige onderhandelingen met de nieuwe directeur van Circuit Zandvoort Jim Vermeulen weer terug op Zandvoort. Vanwege de Wimbledon-tennisfinales op zondag eisten de tv-zenders dat de wedstrijd op zaterdag 3 juli 1982 werd gehouden.

2016-06-20 10.19.47


Jan Lammers kwalificeerde zich als 26e en mocht daardoor helemaal achteraan de race aanvangen. René Arnoux had een enorm ongeluk nadat zijn voorwielophanging brak bij het aanremmen van de Tarzanbocht.


crash-arnoux-1

cras-arnoux-2
crash arnoux tarzan


Zijn Renault RE30B klom met een daverende klap hoog op de bandenstapels. De rijder bleef gelukkig ongedeerd. Winnaar van de race werd de omstreden Didier Pironi, die tijdens de Grote Prijs van San Marino op Imola lak had aan teamorders en de overwinning stal van zijn Ferrari-teamgenoot Gilles Villeneuve. De Canadees verongelukte een wedstrijd later op het circuit van Zolder doordat hij in de slotfase van de beslissende kwalificatie boven op de langzaam rijdende March van Jochen Mass knalde en met fatale gevolgen uit zijn Ferrari werd geslingerd.


Pironi ferrari


Na de overwinning van Pironi op Zandvoort werd de Fransman als titelkandidaat gezien, maar een maand later maakte hij een afschuwelijk ongeluk mee tijdens de natte training van de GP van Duitsland op Hockenheim, wat het einde van zijn racecarrière zou betekenen. Het podium in Zandvoort bestond verder uit tweede man Nelson Piquet met zijn Brabham-BMW en laatste podiumgast Keke Rosberg in de Williams-Ford, die met slechts één overwinning het wereldkampioenschap dat jaar naar zich toetrok. Niki Lauda maakte na drie jaar afwezigheid zijn rentree bij McLaren en won twee Grands Prix in het seizoen.
René Arnoux was overgestapt van Renault naar Ferrari en had tijdens de Grote Prijs van 28 augustus 1983 de snelste auto. De Fransman reed na zijn pitstop voor benzine en banden twee seconden sneller dan beide koplopers Nelson Piquet met de Brabham-BMW en Alain Prost in zijn Renault.


crash-piquet-1

crash-piquet


In de haast om de naderende Arnoux voor te blijven, botsten beide wagens op elkaar bij het insturen van de Tarzanbocht. Piquet en Prost moesten beiden opgeven.


arnoux-actie-brands


Arnoux won de race voor Ferrari-teamgenoot Patrick Tambay. John Watson werd derde met zijn McLaren-Ford. Niki Lauda testte vanaf Zandvoort de nieuwe McLaren MP4 met TAG Porsche-motor om alle probleempjes uit de nieuwe wagen te krijgen en zo optimaal voorbereid te zijn op het volgende seizoen. Nelson Piquet behaalde met de Brabham-BMW zijn tweede wereldkampioenschap.


startgrid-gp1984

Alain Prost stapte in 1984 over naar het team van McLaren en vormde een ijzersterk duo met Niki Lauda in de nu betrouwbare TAG McLaren met Porsche-motor.


2017-03-02 15.13.37


Ayrton Senna reed zijn eerste Formule 1-wedstrijd op Zandvoort met de Toleman-Hart maar moest in de race na 19 ronden opgeven.

2016-08-21 12.24.36


De turbo's van de Alfa Romeo's waren te onbetrouwbaar en de ene na de andere motor werd opgeblazen. Huub Rothengatter maakte intussen zijn debuut in de Formule 1 met een oranje Spirit-Hart. De Nederlander mocht de race vanaf een 25e en laatste startplaats aanvangen, maar kwam niet verder dan de 54e ronde, toen de gaskabel brak. Nelson Piquet nam de koppositie na de start maar moest in de 11e ronde met een kapotte motor opgeven.

prost10

Prost won de wedstrijd op 26 augustus 1984, gevolgd door Lauda en Nigel Mansell met de Lotus-Renault op bijna één ronde achterstand. Niki Lauda behaalde in 1984 zijn derde wereldtitel.


lauda helm-1985

Niki Lauda had zijn afscheid twee weken voor de Grand Prix van Nederland aangekondigd. In de wedstrijd op 25 augustus 1985 ontstond er in de slotfase een heroïsche strijd tussen de twee TAG McLarens van koploper Lauda en achtervolger Prost.


lauda laatsteGPzandvoort


Wat de Fransman ook probeerde, hij kwam niet langs de sterk verdedigend rijdende Oostenrijker, die zijn laatste Grand Prix wist te winnen die aan het eind van het seizoen definitief stopte.

2017-03-02 15.13.49


De derde plaats in de wedstrijd was voor Ayrton Senna, die was overgestapt naar Lotus-Renault. Ook Huub Rothengatter kwam weer op de baan, nu met de Osella-Alfa Romeo. Hij startte als 26e en laatste en werd tijdens de wedstrijd niet geklasseerd vanwege te lange pitstops. Alain Prost behaalde dit jaar zijn eerste wereldkampioenschapstitel.
In 1985 bleek de Grote Prijs van Nederland voor Formule 1-wagens de laatste in een lange reeks. Het vanwege geldgebrek verwaarloosde Zandvoortse circuit moest plaatsmaken voor wedstrijden van hogere kwaliteit. Ondanks de vele toeschouwers kwamen er te weinig inkomsten binnen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone koos in 1986 voor een nieuwe uitdaging in het voormalige Oostblok. De Hungaroring in Hongarije nam de plaats van Zandvoort over op de Formule 1-kalender.

(Wordt vervolgd)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet