GT

GT4 America: BMW-feestje op Elkhart Lake, Bleekemolen zorgt voor beste Porsche-resultaat in race 2

210830 GT4 America Auberlen
BMW-routinier Bill Auberlen viert zijn zoveelste overwinning

De vijfde plaats voor Jeroen Bleekemolen en zijn Amerikaanse teamgenoot Tim Pappas in de tweede race was de beste klassering voor het Black Swan Racing-duo met de Porsche Cayman tijdens het vierde evenement van de Pirelli GT4 America op het circuit van Road America in Elkhart Lake. In de eerste race zag Bleekemolen alle hoop op een goed resultaat in rook opgaan, nadat hij vanwege een fout tijdens de pitstop nog eenmaal door de pitstraat moest. Daardoor zat er niet meer in dan de 24e plaats. BMW-teams waren in Wisconsin oppermachtig met vijf van de zes mogelijke podiumplaatsen in de twee races. De eerste race werd gewonnen door James Walker en Bill Auberlen met een M4 van Bimmerworld Racing, de tweede race resulteerde in een overwinning voor Sean Quinlan en Gregory Liefooghe met een M4 van Stephen Cameron Racing.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO

In de eerste race maakte routinier Bill Auberlen in het laatste kwartier van de 60 minuten tellende wedstrijd de beslissende manoeuvre door de van pole-position gestarte Classic BMW-M4 van Toby Grahovec en Stevan McAleer te passeren en uiteindelijk de overwinning veilig te stellen. Voor het Classic BMW-team was dat niet de enige teleurstelling, want korte tijd later moest Grahovec de auto met rook van onder de motorkap langs de baan parkeren. De tweede plaats ging naar het AutoTechnic Racing-duo Tom Capizzi/ John Capestro-Dubets, voor de tweede BimmerWorld-BMW van James Clay/Nick Galante. "Jammer van die 'drive-through", verklaarde Jeroen Bleekemolen. "Er was iemand van het team niet achter de muur aan het eind van de pitstop. In de regels staat dat iedereen achter de muur moet zijn en dan pas mag je weg. Door die straf vielen we ver terug: het is een veld van 40 auto's, dus als je één dingetje hebt val je meteen ver naar achteren."

210830 GT4 America Black Swan
Als vijfde zorgden Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas voor het beste Porsche-resultaat in de tweede race

De tweede race kende twee safety-car-fases, waarna er nog een sprint van zeven minuten tot aan de finish resteerde. Bij de laatste herstart reed de Motorsport USA-McLaren van Todd en Ty Clarke, uitkomend in de Am-klasse aan de leiding, maar vader Todd Clarke verloor snel terrein. Uiteindelijk was het Sean Quinlan die in de Stephen Cameron Racing-BMW als eerste werd afgevlagd, acht tienden van een seconde voor Tom Capizzi in de Auto Technic-BMW. Daarachter eindigden Bryan Putt en Kenton Koch als derde met de BSPort Racing-Aston Martin, de enige podiumplaats van het weekeinde die niet naar een BMW-team ging. Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas werden met de Black Swan-Porsche als vijfde geklasseerd. "Een goede race", zei Bleekemolen. "Ik startte vanaf P9, ik heb de auto op P5 overgegeven aan Tim en die heeft hem mooi naar huis gereden. Met de vijfde plek kunnen we echt tevreden zijn, veruit de beste Porsche, die hier ten opzichte van de BMW's echt wat tekort kwamen. Ik heb ook de nieuwe Cayman al stiekem gezien, die nog niet officieel voorgesteld is. Daar zit de motor uit de 992 Cup-auto in, een heel mooie auto waar we bij Black Swan Racing ook zeker mee in actie gaan komen!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet