Formule 1

De eerste races. Het circuit van Zandvoort en de Grand Prix door de jaren heen (Deel 3)
In het weekend van 3 tot en met 5 september zullen na een afwezigheid van 36 jaar de Formule 1-wagens weer brullen over het Zandvoortse circuit. Niemand had verwacht dat het circuit op tijd gereed zou zijn voor de eerste Grote Prijs van Zandvoort in 1948. Maar uiteindelijk lukte dat maar net. Deel drie gaat over de eerste wedstrijden op het nieuwe circuit. Ruim 40.000 toeschouwers zagen de race en gingen opgetogen naar huis. Maar niet iedereen was even positief.


Tekst en samenstelling: Gerrie Hoekstra
Foto's: Archief Autosport.nl, Archief Rob Petersen, Zandvoorts Museum, Genoodschap Oud Zandvoort, Winau Berkhof, Gerrie Hoekstra
Bronnen: Auto&Sport, Autovisie, Autorevue, Archief Autosport.nl, Koen Vergeer – Zandvoort, Mark Koense – Grand Prix Zandvoort, Wim Loos - De onvervulde belofte van een natuurtalent, Winau Berkhof – Real Racing, De Zandvoorter. Zandvoortse Badcourant, Zandvoortse Courant, Zandvoorts Nieuwsblad, Zandvoorts Museum.
3D animatie: Niels Kamp (met dank aan de voice van Zandvoort - Rob Petersen)


luchtfoto


20 Engelse coureurs, leden van de roemrijke British Racing Drivers Club, werden door de Kon. Nederlandse Automobiel Club uitgenodigd om het nieuwe duinencircuit in te wijden. Deze ervaren Engelse cracks waren vol lof over het glooiende traject door de duinen.

lint-doorknippen

Mevrouw Van Alpen, echtgenote van de vorige burgemeester knipte onder toeziend oog van circuit adviseur Sammy Davis en vele andere gasten het lint door en opende de baan.

1948 Tony Rolt Alfa Romeo Aitken Reg Parnell Maserati 4 CLT Prince Bira Maserati 4CL


De eerste race werd gewonnen door Reg Parnell met Maserati, terwijl in de finale flink gestreden werd tussen Prins Bira en Colditz oorlogskrijgsgevangene Tony Rolt.


bira

De Maserati van de Prins van Siam won uiteindelijk met ééntiende seconde voorsprong op de Alfa Romeo van Rolt. Ruim 40.000 toeschouwers zagen de race en gingen opgetogen naar huis.

poster-1948


Natuurlijk was er ook een flink aantal klachten. De koffie en de spritskoeken waren te duur. Het was te druk naar Zandvoort toe en er waren te weinig parkeerplaatsen. Een dominee van een kerk vond dat de auto's te hard reden en had erop gerekend dat er een maximum snelheid zou worden ingesteld. Zandvoorters moesten hun kaartjes in Haarlem of Amsterdam kopen om hun eigen race te mogen bekijken. Ook werd de verkoop van haringen, dranken en andere lekkernijen uitbesteed aan niet Zandvoortse ondernemers. De promotie van het evenement in de rest van het land was niet optimaal. Het was duidelijk dat een aantal zaken beter geregeld had moeten worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet