Het circuit van Zandvoort en de Grand Prix door de jaren heen (Deel 1)
In het weekend van 3 tot en met 5 september zullen na een afwezigheid van 36 jaar de Formule 1-wagens weer brullen over het Zandvoortse circuit. Maar waarom heeft Zandvoort wel een circuit, waar andere gegadigden afvielen, en wie waren de hoofdrolspelers en autosporthelden van de verreden Grands Prix? Hierbij een vogelvlucht door de jaren heen.
Samenstelling: Gerrie Hoekstra
Foto's: Archief Autosport.nl, Archief Rob Petersen, Zandvoorts Museum, Genoodschap Oud Zandvoort, Winau Berkhof, Gerrie Hoekstra
Bronnen: Auto&Sport, Autovisie, Autorevue, Archief Autosport.nl, Koen Vergeer – Zandvoort, Mark Koense – Grand Prix Zandvoort, Wim Loos - De onvervulde belofte van een natuurtalent, Winau Berkhof – Real Racing, De Zandvoorter. Zandvoortse Badcourant, Zandvoortse Courant, Zandvoorts Nieuwsblad, Zandvoorts Museum.
3D film: Niels Kamp (met dank aan de voice van Zandvoort - Rob Petersen)
Alles begon in de jaren '30 van de vorige eeuw, met de ambitieuze burgemeester van Zandvoort Henri van Alphen, die in zijn nooit aflatende drang naar leuke nieuwe dingen en om de concurrentie aan te blijven gaan met Scheveningen, door een buitenlandse reis geïnspireerd werd door autoraces. Waar andere circuitinitiatieven in Nederland afvielen, ging Van Alphen met de gemeenteraad van Zandvoort en de diverse auto- en motorbonden wel door.
In Plan Noord werden in werkverschaffing prachtige brede wegen aangelegd, die een verbinding tot stand brachten met het noordelijkste gedeelte van Zandvoort. Al snel kwam alles in een stroomversnelling. De minister van Waterstaat gaf aan de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club toestemming voor een snelheidswedstrijd om de Prijs van Zandvoort, die zou worden gehouden op zaterdag 3 juni 1939 op een 2300 meter lang wegcircuit, gevormd door de Dr. Joh. Metzgerstraat, de Vondellaan, de Nicolaas Beetsstraat en de Van Lennepweg.
Z.K.H. Prins Bernhard vereerde deze autoraces met zijn aanwezigheid en complimenteerde onder andere de Duitse coureurs Hans Stuck (Auto Union) en Manfred von Brauchitsch (Mercedes-Benz), die met hun monsterwagens op de baan demonstraties gaven. Het toppunt van Duitse autotechnologie. Een veeg teken.
Hans Stuck in actie met zijn Auto Union
Demo van Manfred von Brauchitsch