GT

Super GT: Nissan bezet alle podiumplekken op Suzuka en Miyake/Tsutsumi pakken eerste GT300 zege

210822 MatsudaQuintarelli
De Nissans bleken onverslaanbaar op Suzuka

De Autobacs Super GT Series is op de helft van het seizoen na een spannende race van 300 kilometer op het circuit van Suzuka. Het was voor het eerst dat Nissan een 1-2-3 resultaat behaalde in de GT500-klasse sinds de race op Autopolis in 2014. Net als toen waren het ook nu Tsugio Matsuda en Ronnie Quintarelli (Motul Autech) die afgelopen zondag wonnen. Atushi Miyake en Yuui Tsutsumi (Takanoko-no-yu) pakten niet alleen hun eerste podium, maar ook hun allereerste zege in de GT300-klasse.


Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Takuya Izawa (Modulo Nakajima Racing) mocht de race vanaf pole positie aanvangen in zijn Honda, maar de ervaren Tokiër kon niet lang van de leiding genieten. Aan het einde van de vijfde ronde crashte hij hard bij de Casio Triangle-chicane door een probleem met de remmen. Dat zorgde voor een lange Safety Car-periode. Izawa kreeg zijn deur niet open, terwijl de auto in de brand vloog. Door de snelle reactie van de marshals kwam hij ongedeerd uit de zwaar beschadigde NSX-GT. Toshiki Oyu (Team Red Bull Mugen) nam de eerste positie over in de GT500-klasse voor Quintarelli. In de GT300-klasse wist Hideki Yamauchi (R&D Sport) zijn Subaru BRZ aan kop te houden in de openingsfase.

Bij de herstart had Yamauchi echter niet de snelheid om op de eerste plek te blijven. Miyake verraste Yamauchi aan de binnenkant van de Dunlop Curve. Kei Cozzolino (Pacific – Car Guy) ging ook aan hem voorbij in zijn Ferrari. Tijdens de rijderswissels hadden de Nissan-teams van B-Max/Craftsports en Impul/Calsonic zeer snelle pit stops, wat Kohei Hirate de leiding gaf voor Kazuki Hiramine, Matsuda en Oyu's teamgenoot Ukyo Sasahara.

Na Hiramine te hebben ingehaald, zette Matsuda de jacht in op Hirate en hij maakte goed gebruik van het verkeer om hem te passeren in de haarspeldbocht. Matsuda breidde zijn voorsprong uit tot elf seconden en samen met Quintarelli, met wie hij titels behaalde in 2014 en 2015, won hij hun eerste race van het seizoen. Katsumasa Chiyo en Hirate finishten tweede voor Daiki Sasaki en Mitsunori Takaboshi (Kondo Racing). Hiramine moest het doen met P6, terwijl Sasahara terugviel naar de negende positie.

210822 MiyakeTsutsumi
De Supra's hebben twee van de vier races in GT300 tot nu toe gewonnen: eerst met LM Corsa op Fuji en nu met Takanoko-no-yu op Suzuka

In de GT300-klasse was het een gevecht vooraan tussen twee Toyota's: de 86 van Reiji Hiraki (Machsyaken) en de Supra van Tsutsumi. Ze werden op de hielen gezeten door de Lamborghini van Takashi Kogure (JLOC). In de slotfase vielen er wat regendruppels en Hiraki had niet de pace om Tsutsumi achter zich te houden. Tsutsumi pakte de leiding en won samen met Miyake. Hiraki viel door een spin terug en verloor zijn podiumplek, waardoor Kogure en Yuya Motojima de tweede positie in handen kregen voor Tatsuya Kataoka en Nobuteru Taniguchi (Goodsmile Racing with Team UKYO). Het was alsnog knap dat Hiraki als vijfde over de streep kwam. Hij liep een zonnesteek op, nadat zijn gekoelde pak niet meer werkte.

UITSLAG RACE GT500
UITSLAG RACE GT300

Een vierde plaats was genoeg voor Naoki Yamamoto (Stanley Team Kunimitsu) om de leiding in het GT500-kampioenschap over te nemen, nadat Kazuya Oshima en Kenta Yamashita (TGR Team Eneos Rookie) wederom geen punten wisten te scoren. Miyake en Tsutsumi liggen nu zeven punten voor op Kiyoto Fujinami en João Paulo de Oliveira (Kondo Racing), dankzij hun zege. De vijfde race van de Autobacs Super GT Series zal plaatsvinden op Sportsland SUGO op 12 september.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet