Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Crewchief stoelendans



Snel ingrijpen
Bij Morgan Lucas Racing kan men er ook wat van. Lucas begon de eerste wedstrijd met de crewchiefs Ronnie Thompson en John Stewart. Na de eerste wedstrijd waarin Lucas zich niet wist te kwalificeren werd Thompson vervangen door Lance Larsen. Omdat ook daarna de prestaties achterbleven werd onlangs Rahn Tobler aangetrokken en moest ook Stewart het veld ruimen. Waar komt Tobler dan weer vandaan? Tobler was afgelopen jaren verantwoordelijk voor de successen van Doug Kalitta. Om onduidelijke redenen vertrok Tobler echter eerder dit seizoen bij Kalitta Motorsport en is dus nu opgepikt door Lucas. De bij Lucas vertrokken Stewart heeft inmiddels alweer onderdak gevonden bij Knoll Motorsport en is daar medeverantwoordelijk voor de Top Fuelers van Clay Millican en Scotty Cannon.

crewchief_kalitta
Teameigenaar Connie Kalitta

Kalitta
Na het vertrek van Tobler kon Doug Kalitta niet meer overtuigen en wist zich in Las Vegas zelfs niet te kwalificeren. Tijd voor actie bij dit topteam. Er zal ongetwijfeld een aanzienlijk bedrag over tafel zijn gegaan want met ingang van komend weekend maakt Dick LaHai zijn rentree op de circuits. LaHai was in 1994 en 1995 de man die Scott Kalitta naar twee Top Fuel-titels leidde en vervolgens in 2003 en 2004 verantwoordelijk was voor de Top Fueler van Larry Dixon toen die twee opeenvolgende titels scoorde. Eind 2005 ging LaHai met pensioen. De dollars van Kalitta zijn nu aantrekkelijk genoeg om terug te keren. LaHai wordt tuning-adviseur voor het gehele Kalitta-team, bestaande uit drie Top Fuelers (Doug Kalitta, Hillary Will, Dave Grubnic) en één Funny Car (Scott Kalitta). LaHai hoeft dit werk gelukkig niet alleen te doen. Iedere auto beschikt al over minimaal één crewchief met daarboven teameigenaar en overall-crewchief Connie Kalitta.

crewchief_force_01
Het duo achter het succes van Force, Bernie Fedderly en Austin Coil

Blanco cheque
Deze opsomming is zeker niet compleet en de stoelendans zal ongetwijfeld verder gaan. Een nieuwe race biedt nieuwe kansen en bedreigingen. Komend weekend kan het in St.Loius alweer raak zijn. Alleen bij de over bijna onbeperkte middelen beschikkende teams van John Force en Don Schumacher worden crewchiefs niet zomaar weggekocht. Daar liggen blanco cheque’s en ongeacht het bod van een concurrent hebben zowel Force als Schumacher al laten weten altijd meer te betalen. Alleen niet presteren kan daar de positie in gevaar brengen al ziet men bij deze teams in dat stabiliteit op lange termijn meer loont dan snel wisselen bij de eerste de beste tegenslag.

crewchief_johnson_02
Voor geld bij Schumacher niet te koop, succescrewchief Alan Johnson


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet