Retro diversen

Retro: Marlboro Masters hield Zandvoort op het internationale autosportplatform

2021 Max 2014
Vader en zoon wonnen de Masters. Jos en Max Verstappen. Tussen beide zeges lag exact 21 jaar.

Max zonder tegenstand
2014 was het jaar van Max Verstappen. Zonder enige vorm van serieuze tegenstand schreef Max de Masters met een Motopark Dallara F311 Volkswagen op zijn naam. Voor Max een leuke prestatie maar hij had niet de zware tegenstand die zijn vader 21 jaar eerder had.  De wedstrijden werden evenals in 2014 als bijprogramma in het ADAC GT Masters-pakket opgenomen. Het Britse F3 kampioenschap was inmiddels een samenwerking met de FIA F3 Euroseries aangegaan waardoor de belangstelling duidelijk minder was geworden. Bovendien vonden die wedstrijden ook in het kader van de DTM op Zandvoort plaats.

2021 Max 2014 2
Jos had in 1993 heel veel tegenstand. Max in 2014 nauwelijks. Een wereld van verschil.

Sommige teams voelden er dan financieel weinig voor om tweemaal daar te rijden. In 2015 won Antonio Giovinazzi voor het team van Carlin met een Dallara F315 Volkswagen de Masters en zijn teamgenoot George Russell eindigde als tweede. Sergio Sette Câmara is nu voor het team van Dragon Penske in de Formule E actief.


2021 Giov 2015
Giovinazzi voorlaatste winnaar in 2015.


Geruisloos einde
De Zweed Joel Eriksson had de twijfelachtige eer om in 2016 als laatste Masters winnaar te worden afgevlagd. Het werd een drievoudige overwinning voor Motopark. De Fin Niko Kari eindigde als tweede terwijl Sette Câmara P3 uit 2015 wist te herhalen. De Brit Calum Illott eindigde voor het team van Frits van Amersfoort als vierde. Twee succesvolle teams die in 2019 de toegang tot het FIA F3 kampioenschap om onbegrijpelijke redenen geweigerd werden. Jarenlang hadden ze in diverse F3-kampioenschappen de kar getrokken......Het plotselinge overlijden van adviseur Barry Bland in 2017 versnelde het proces tot definitieve beëindiging van de Masters, tot een 25e editie kwam het helaas niet meer.

2021 Ericsson
Marcus Ericsson allerlaatste winnaar van de Masters in 2016.

Met de Marlboro Masters maakte tabaksgigant Philip Morris de autosport voor het grote publiek toegankelijk. Nog steeds spreekt men over de Marlboro Masters ondanks het feit dat andere sponsoren zoals Kumho of Tango het stokje overnamen. Een begrip dat uit de CV's van de vele grote namen die hier aan deelgenomen hebben niet meer weg te denken valt. Verschraling op diverse fronten zowel binnen als buiten de sport maakt dit soort concepten helaas niet meer mogelijk.

2021 Laatste Masters
Geruisloos viel het doek van één van 's werelds mooiste F3 events.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet