Retro diversen

Retro: Marlboro Masters hield Zandvoort op het internationale autosportplatform

2021 Crash Munoz Merhi
Roberto Merhi veroorzaakte direct bij de start in 2011 een flinke crash met Carlos Munoz en Daniel Juncadella. Op de foto vooraan Merhi met daarachter Munoz.

Doorbraak Rosenqvist
Met een Masters-overwinning behaalde de Zweed Felix Rosenqvist in 2011 zijn eerste grote succes in de F3-wereld. De Spanjaarden Daniel Juncadella en Roberto Merhi waren direct na de start bij een incident betrokken waarbij Juncadella uitviel en Merhi later uit de wedstrijd genomen werd. Dit incident werkte in het voordeel van Mücke-coureur Felix Rosenqvist die met zijn Dallara F308 Mercedes een grote voorsprong wist op te bouwen en voor de eerste maal in de Masters wist te triomferen. Marco Wittmann behaalde voor het team van Signature (Dallara F308 Volkswagen) voor de tweede achtereenvolgende maal een podiumresultaat. Kevin Magnussen eindigde met een Carlin Motorsports Dallara F308 Volkswagen als derde. Voor de eerste keer telde de Masters mee voor de FIA International Trophy. Een voorbode van de dingen die op de lange termijn zouden komen.

2021 2011 FR
Podium 2011.Vlnr. Wittmann, Rosenqvist en een piepjonge Kevin Magnussen.

Daniel Juncadella nam het daaropvolgende jaar revanche door de Masters op zijn naam te schrijven. Voor het Prema Powerteam werd het met de Italiaan Raffaele Marciello een dubbeloverwinning (Dallara F312 Mercedes). Beiden zijn nu het gezicht van Mercedes Benz in de GT-racerij. Hannes van Asseldonk eindigde met een HiTech Dallara Mercedes Benz F312 als derde. Helaas zette de talentvolle Van Asseldonk al snel een streep onder de racerij omdat zijn doel, de F1, niet haalbaar bleek.

2021 FR 2013
Bij zijn tweede Masters-zege was Felix Rosenqvist veel uitbundiger dan bij de eerste.

Twee jaar na zijn allereerste Masters-zege herhaalde Felix Rosenqvist, voor het team van Mücke Motorsport, zijn succes op Zandvoortse bodem. Vanaf pole nam de Zweed met zijn Dallara F312 direct de leiding en stond die niet meer af. Even leek de zege van Rosenqvist in gevaar te komen toen hij vanwege een "Medical Car" op de baan moest vertragen. Maar het achter hem rijdende Prema Powerteam-duo Alex Lynn en Emil Bernstorff (Dallara F312 Mercedes) vormde geen bedreiging meer en namen in de einduitslag P2 en P3 in. Bernstorff (de Deense Schot) houdt zich nu professioneel met iRacing-platforms bezig. In 2014 won Lynn het FIA GP3 kampioenschap. Tegenwoordig komt hij in het FIA FE kampioenschap voor Mahindra Racing uit. Als "F3 Opa" was Rosenqvist voor de F1 te oud maar vond later zijn draai bij Ganassi Racing en Arrow SP McLaren in de IndyCars.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet