Retro diversen

Retro: Marlboro Masters hield Zandvoort op het internationale autosportplatform

2021 Bottas
Bottas wist als eerste rijder de Masters tweemaal achtereen te winnen.

Comeback in Zandvoort
Na twee noodgedwongen Belgische excursies keerde de Masters in 2009 naar Circuit Zandvoort terug. Ditmaal was brandstofleverancier Tango de hoofdsponsor. Tactische spelletjes tussen Valtteri Bottas en Jules Bianchi tijdens de trainingen zorgden ervoor dat laatstgenoemde voor de wedstrijd vijf gridposities werd teruggezet zodat een herhaling van zijn Zolder-zege in het voorgaande jaar was uitgesloten. Bianchi eindigde als vierde en Bottas behaalde een overtuigende Masters-overwinning. Al in de eerste ronde beschikte de Fin met zijn ART Grand Prix Dallara F308 Mercedes-Benz over een voorsprong van meer dan twee seconden en mocht zich overtuigend de nieuwe F3 Master noemen. Zijn landgenoot Mika Mäki eindigde met een Signature Dallara F308 Volkwagen als tweede. De derde plek werd door Stefano Coletti met een Prema Powerteam Dallara F308 Mercedes ingenomen.

De carrière van de Fin Mika Mäki (die over veel talent maar weinig financiële middelen beschikte) kreeg door een verkeersongeval in Finland een knak. En uiteindelijk trok hij zich uit de autosport terug. Mäki werkt nu in de computerbranche. De loopbaan van Coletti in GP2, Indycar etc. kwam nooit uit de verf. De Monegask was recentelijk nog actief in het nieuwe FIA Pure ETCR-kampioenschap waar al snel afscheid van hem genomen werd. Met een zesde plek was Renger van der Zande met een Dallara F308 van het HiTech team de beste Nederlander.

2021 Bottas 2009
Wordt dit jaar in de F1 ook champagne voor Valtteri Bottas?

In 2010 slaagde Valtteri Bottas er als eerste in om zijn Masters-titel met het team van ART Grand Prix te prolongeren. Wisselvallige weersomstandigheden voor de start zorgden voor het chaos met de bandenkeuze. De Spanjaard Roberto Merhi (Mücke Motorport Dallara F308 Mercedes) was de enige die voor regenbanden koos. Helaas droogde het Zandvoortse asfalt snel op en werd hij door alle toppers voorbij gereden. Beide ART-coureurs Sims en Bottas vlogen de Spanjaard op een snel opdrogende baan voorbij. Niet veel later passeerde Bottas zijn Britse teamgenoot en behaalde zijn tweede achtereenvolgende Masters-zege. (Beiden ART F308 Dallara Mercedes). De Duitser Marco Wittmann eindigde voor het team van Signature met een Dallara F308 Volkswagen als derde. Zowel Sims als Wittmann werden in de DTM en de lange-afstandsracerij het gezicht van BMW. Ruim 43.000 mensen vonden de weg naar Zandvoort. Sebastian Vettel gaf op een nat wegdek tevens een F1-demo dat jaar.

2021 Vettel 2010
Sebastian Vettel kwam op uitnodiging van Red Bull in 2010 met zijn Red Bull F1 Bolide naar Zandvoort.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet