Retro diversen

Retro: Marlboro Masters hield Zandvoort op het internationale autosportplatform

2021 Premat 2004 Masters
Alexandre Premat wint de Masters in 2004. Kampioen in de A1 Grand Prix en driemaal winnaar van de Bathurst 1000! Dan kun je echt wel iets.
De komst van Rosberg en Hamilton
17 jaar geleden reden Sir Lewis Hamilton en Nico Rosberg voor de eerste maal op CM.com Circuit Park Zandvoort. Hamilton eindigde bij zijn kennismaking met Zandvoort voor het team van Manor Motorsport (Dallara F303 Mercedes) als zevende achter zijn toekomstige Mercedes-F1-teamgenoot Nico Rosberg (Team Rosberg Dallara Opel F303). In de daaropvolgende jaren zouden beiden elkaar nog vaak tegenkomen. De wedstrijd zelf leverde een dubbeloverwinning op voor het team van ASM Motorsport (F303/Dallara Mercedes) met Alexandre Prémat als winnaar. Prémat won o.a. het A1 Grand Prix-kampioenschap voor Team France gedurende het 2005/06 seizoen. Soms ruw en onbesuisd. Won driemaal op Bathurst met de teams van Triple Eight en DJR Team Penske. De nu in Las Vegas woonachtige Fransman wist zich in meerdere autosportdisciplines te bewijzen. De als tweede geëindigde Eric Salignon reed daarna nog wel in de World Series by Renault 3,5 maar verdween verder volledig van de radar. Adam Carroll beschikte nooit over financiële middelen, reed DTM, Formule E en rijdt nu in de diverse Ferrari Challenge-wedstrijden rond. Tevens is hij daar rijderscoach.

2021 Hamilton 2005
Lewis Hamilton wint de Masters in 2005. Rechts in beeld oud perschef Dirk Buwalda in 2020 te vroeg van ons heengegaan.

2005 Het jaar van Hamilton
Lewis Hamilton keert komende maand na 16 jaar weer tussen de duinen terug. De vraag is of hij het succes van toen kan herhalen. In 2005 werd het een overtuigende dubbeloverwinning voor het team van ASM waarbij zijn Duitse teamgenoot Adrian Sutil als tweede eindigde. Als getuige van de crash van Jules Bianchi in 2014 vond Sutil eigenlijk nooit meer zijn draai terug in de F1 en verdween geruisloos uit het circus. Tegenwoordig handelt hij met luxe auto's. De Braziliaan Lucas di Grassi eindigde voor het team van Manor Motorsport met een Dallara Mercedes F305 als derde. Di Grassi werd gedurende het seizoen 2016/2017 met Audi Formule E-kampioen. Een technisch enorm begaafde rijder. Is ook als rijder begaan met de klimaatproblematiek en hield in 2018 een speech bij de Verenigde Naties. Voor de toekomst ambieert Di Grassi de functie van FIA-president. Met een zevende plek was Giedo van der Garde (Team Rosberg Dallara 305 Opel) de best geklasseerde Nederlander. Giedo zou in 2006 bijna zijn slag slaan Zandvoort.

2021 DiResta 2006
Paul di Resta winnaar van de  laatste "Marlboro Masters" in 2005. In 2006 gaf de tabaksgigant nog steun via de achterdeur.

Nadat hoofdsponsor Marlboro door allerlei overheidsreguleringen afscheid had moeten nemen werd het stokje aan BP overgedragen. Voor 2006 werd het de BP Ultimate Masters.De editie 2006 werd andermaal een dubbeloverwinning voor het Franse ASM Team. De Schot Paul Di Resta (ASM Dallara F305 Mercedes) reed een foutloze wedstrijd terwijl onze landgenoot Giedo van der Garde vanuit pole slecht uit de startblokken kwam. Giedo slaagde er nog wel in om zijn teamgenoot rondenlang onder druk te zetten maar moest vanwege die slechte start met P2 genoegen nemen. Di Resta was jarenlang het gezicht van Mercedes in de DTM en won in 2010 het kampioenschap. Tevens in het WEC voor United Autosports actief. Reed tevens voor Force India in de F1, treedt ook regelmatig op als TV-commentator in de Formule 1 en werd door Peugeot aangetrokken voor het nieuwe hypercar-project.

2021 Giedo 2006
Giedo wist in 2006 zijn goede uitgangspositie helaas niet optimaal te benutten helaas.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet