Retro diversen

Retro: Marlboro Masters hield Zandvoort op het internationale autosportplatform

2021 Tom 97 1
Vier jaar na zijn Masters debuut een sensationele overwinning in de Masters van Tom Coronel die op zijn thuiscircuit werkelijk schitterde.


1997 Tweede hoogtepunt Masters geschiedenis
Ruim 71.000 bezoekers zagen Tom Coronel als tweede Nederlander de hoofdprijs wegkapen. De destijds in Japan actieve coureur nam het gigantische risico om zijn Japanse TOM's Team naar Nederland over te laten komen. Vanaf de vierde startplek maakte Tom uitstekend gebruik van zijn banden die hij in de eerste tien ronden wist te sparen en met nog zes ronden te gaan viel Tom in de toenmalige Toyota-bocht polesitter Sebastian Philippe aan. De Fransman eindigde met een ASM Dallara 397 als tweede gevolgd door de Australiër Mark Webber met een ADR Dallara 397 Mugen Honda. Evenals Tom Coronel reed Philippe jarenlang in Japan en is nu één van de hoofdingenieurs bij het F2-team van ART Grand Prix.

2021 TC  1993
Er werd toen niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven dat Tom Coronel al tijdens zijn Citroën AX Cup-tijd al de eerste schreden in de F3 zette.... Ook tijdens de Masters uiteraard.

Een andere hoogtepunt was natuurlijk het optreden van Arie Luyendijk met de G-Force Oldsmobile V8 waarmee hij dat jaar de Indy 500 gewonnen had. 1998 betekende de F3-doorbraak van de Belg David Saelens met een verouderd Dallara F396 chassis waarin een competitieve Renault motor lag. Achter Saelens eindigden de Brazilianen Enrique Bernoldi (Promatecme UK Dallara F398 Renault) en Mario Haberfeld met een Paul Stewart Racing Dallara F398 Mugen. Voor het team van Frits van Amersfoort betekende het inmiddels alweer de tweede deelname aan de Masters. Helaas vielen zowel Christijan Albers als Bas Leinders uit. In zijn totaliteit niet het sterkste deelnemersveld in de Masters geschiedenis. Winnaar Saelens maakte als "Showman winnaar" ontzettend veel goed doordat hij het publiek enorm wist te bespelen.

2021 Tom 97 1 2
Voor de tweede maal de Nederlandse driekleur op het podium en enthousiaste fans.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet