IndyCar

Indycar: Ed Carpenter Racing is er klaar voor! Laatste ovalrace 2022 op WWT Raceway a.s. zaterdag

Aanstaande zaterdag sluit de Indycar-series een traject van drie opeenvolgende weekends op drie verschillende soorten circuits af en keert en keert men terug naar World Wide Technology Raceway. Een baan die op slechts enkele kilometers van St. Louis verwijderd ligt. Teameigenaar Ed Carpenter en Rinus VeeKay verschijnen op dit ééndaagse evenenement  zaterdag aan de start. In 2021 bestond de Indycarkalender slechts uit twee ovals. Het betekent dat teameigenaar Ed Carpenter dit seizoen voor de laatste maal in actie komt.

2021 VeeKay 1 Bommarito 500 Group
VeeKay hoopt dat het tij dit weekend keert. Vorig jaar reed hij op WWT Raceway twee schitterende wedstrijden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Ed Carpenter Racing

Ed Carpenter Racing is er klaar voor! Laatste ovalrace 2022 op WWT Raceway
Voor de Indy 500 kwalificeerde Rinus VeeKay zich als derde en het verschil met teameigenaar Ed Carpenter bedroeg 0.047 seconde. Teameigenaar Ed Carpenter startte als vierde en wist zich in de afgelopen negen jaar voor de zesde maal in de Top 10 te kwalificeren. Carpenter liet bij een pitstop in het begin de motor afslaan en viel vanaf P4 naar P28 terug. Vanwege zijn 18-jarige ervaring op de Speedway wist Carpenter met een uitgekiende strategie weer aansluiting bij de Top te vinden. In het laatste wedstrijdgedeelte vond Carpenter weer aansluiting bij de koplopers en behaalde zijn sterkste resultaat op de Speedway.

Rinus VeeKay heeft goede herinneringen aan WWT Raceway in 2020. Hier behaalde hij toen zijn eerste beste resultaten. Vanaf P14 behaalde hij zijn beste resultaat en eindigde als zesde. En wie herinnert zich niet die fantastische move waarbij Rinus op de backstretch, vierbreed, maar liefst zes posities wist te winnen. De Nederlander eindigde toen als vijfde. In 2020 had Carpenter wat minder herinneringen aan WWT Raceway maar in 2019 eindigde hij op 0.399 seconde achterstand als tweede achter winnaar Takuma Sato.

VeeKay is nu aan zijn tweede Indycar-seizoen bezig en behaalde tot nu toe zes Top 10 resultaten en zijn allereerste overwinning op de roadcourse van Indianapolis. Amper een week later was de Nederlander de jongste deelnemer die zich ooit op de eerste startrij wist te kwalificeren. In de eerste wedstrijd van de Chevrolet Detroit Grand Prix behaalde de Nederlander een uitstekende tweede plek.

De Bommarito Group 5000 is slechts een ééndaags evenement Er is één kwalificatie-sessie om 4pm lokale tijd en de wedstrijd start in de om 7.45pm lokale tijd.

Rinus VeeKay: "Ik kan nauwelijks wachten om op WWT Raceway te racen. Vorig jaar was dit mijn beste double header en ik zie dit weekend ook als een kans om een einde te maken aan de reeks slechte resultaten die ik in de laatste races heb gehad."

Ed Carpenter: "Ik vind het spannend om weer naar de WWT Raceway terug te keren en ik nauwelijks wachten om het seizoen met een hoogtepunt af te sluiten."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet