GT

GT America: Sofronas en Curtis winnen in spektakel op straten van Nashville

210807 Sofronas
Sofronas hoefde alleen maar de druk erop te zetten bij Curtis om de zege te pakken in Race 1 in het donker in Nashville

In tegenstelling tot de andere zeven raceweekenden van de GT America powered by AWS stond deze, op het gloednieuwe stratencircuit in Nashville, in het voorprogramma van de NTT IndyCar Series in plaats van de GT World Challenge America. GT America is het kampioenschap voor amateurrijders die de sprint races van veertig minuten in een GT2-, GT3- of GT4-auto mogen doen. James Sofronas (GMG Racing) ging er met de winst vandoor in de eerste race na een fout van Bret Curtis (Scuderia Corsa), maar de laatstgenoemde maakte het een dag later goed door in zijn Ferrari de tweede race op zijn naam te schrijven.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Sofronas mocht Race 1 op zaterdagavond vanaf pole positie aanvangen in zijn oude Audi R8 LMS ultra, maar het was Curtis die een betere start had en de leiding pakte. Jeff Burton (Rearden Racing), Jason Daskalos (Daskalos Motorsports) en Charlie Luck (Wright Motorsports) sloten achter hen aan. Thomas Surgent (Prive Motorsports / Topp Racing) sprong van de derde naar de eerste plek in de GT4-klasse, nadat hij Chris Cagnazzi (RENNtech Motorsports) en Alex Welch (ROTR Motorsport) voorbij was gegaan. De McLaren-rijder miste echter een bocht en viel terug naar de een na laatste positie. Daskalos werd gepasseerd door Luck, toen ook hij een foutje maakte.

210807 Welch
Welch versloeg Surgent en Cagnazzi in de GT4-klasse op zaterdagavond, voordat Cagnazzi op zondag domineerde

De Safety Car moest op de baan komen, vanwege een crash van Derek DeBoer (TRG – The Racers Group) en Paul Sparta (Random Vandals Racing) in bocht vier na de brug. Ook David Askew (DXDT Racing) en Kyle Washington (GMG Racing) vielen uit, nadat zij contact hadden gemaakt. Er was nog maar vijf minuten te gaan na de herstart. De druk van Sofronas werd te hoog voor Curtis en hij verloor de controle bij het uitkomen van bocht acht. De Ferrari viel uit met schade aan de voorkant en de race eindigde onder geel. Zo kreeg Sofronas de zege in de schoot geworpen. Masters-klasse winnaar Burton en Luck maakten het podium af. Elias Sabo (GMG Racing), de enige GT2-klasse deelnemer, finishte in de top vijf. Welch pakte de GT4-overwinning.

UITSLAG RACE 1

210806 Sabo
Sabo finishte netjes in de top vijf in de GT2-Audi op zaterdagavond, maar crashte hard op zondag

Sparta trok zich terug voor Race 2, omdat zijn BMW teveel schade had, maar toch bleef er nog een mooi veld van 22 auto's over. Curtis begon op zondagmiddag vanaf pole positie en behield de leiding met wederom een goede start. Achter hem gingen Luck en Sofronas wijd na een enthousiaste inhaalmanoeuvre van Daskalos en Burton en zakten ver terug. Sabo kwam toen op P4 algemeen terecht, maar schreef zijn Audi af na een zware klap in de betonnen muur aan het einde van de brug. De GT2-rijder zei later dat de elektronische hulpmiddelen plots waren uitgevallen.

210808 Curtis
Curtis won Race 2 vanaf pole positie en het was de eerste zege voor Ferrari in GT America

Na de herstart zette Daskalos de druk er vol op bij Curtis, terwijl Sofronas en Luck zich naar voren werkten naar de vijfde en zevende plaats algemeen, respectievelijk. Helaas zou de race weer onder geel eindigen. De Safety Car moest de baan opkomen, omdat Surgent crashte in bocht drie. Curtis won de race voor Daskalos en Burton, die wederom de zegevierde in de Masters-klasse. Cagnazzi wist te domineren in de GT4-klasse.

UITSLAG RACE 2

210806 Luck
Luck finishte derde en zevende in Nashville en blijft de kampioenschapsleider

Door de afwezigheid van Brendan Iribe (Inception Racing) kon Luck zijn voorsprong in het kampioenschap uitbreiden. Hij ligt nu 31 punten voor George Kurtz (DXDT Racing) die een zesde en vierde plaats als resultaten boekte in Nashville. De GT America powered by AWS zal zich weer bij de GT World Challenge America voegen bij het volgende raceweekend dat op Road America zal worden gehouden op 28 en 29 augustus.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet