IndyCar

Indycar: Indycar groeit harder dan verwacht. Dit weekend 28 auto’s op de IMS!

Dit weekend vindt op de roadcourse van de Indianapolis Motor Speedway de IMS Big Machine Spiked Coolers Grand Prix plaats. De organisatoren ontvingen maar liefst 28 inschrijvingen! De mogelijkheid bestaat dat Indycar in 2022 mogelijk uit een startveld van 30 auto's kan bestaan. De input van Roger Penske heeft een enorme boost aan de series gegeven. De Big City Music Grand Prix verliep niet geheel vlekkeloos, maar alle partijen willen er in 2022 weer graag terugkomen.

2021 VeeKay
VeeKay bevestigde onlangs dat Indycar zich weer in één van haar sterkste tijdperken bevindt.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Indycar groeit harder dan verwacht. Dit weekend 28 auto's op de IMS!
Maar liefst 28 deelnemers worden er dit weekend voor de roadcourse-wedstrijd op de IMS verwacht. Helio Castroneves is voor het team van Mayer Shank Racing opnieuw van de partij. De Deen Christian Lundgaard, lid van de Alpine Academy, kreeg van zijn werkgever toestemming om bij het team van Rahal Letterman Lanigan in Indycar te rijden. Op dit moment staat de Deen in het FIA F2 kampioenschap als twaalfde gerangschikt.

Alpine-baas Davide Brivio: "Indycar is een briljante competitieve serie met zeer sterke kanshebbers en wij zijn erg verheugd om te zien hoe Christian deze kans benut. Hij blijft deel uitmaken van de Alpine Academy en heeft in zijn junior carrière enorm veel laten zien. Na twee F2 seizoenen evalueren we verschillende opties voor de volgende fase, maar voor dit specifieke moment concentreren we ons alleen op het heden, om hem te laten uitkomen in een ander type auto."

2021 Brug
Voor de Indycar-series is het nu gelukkig geen brug te ver meer. Roger Penske heeft in 1,5 jaar, ondanks de Corona-crisis, schitterend werk verricht.

Christian Lundgaard: "Ik ben super enthousiast om IndyCar te proberen. Ik heb tot nu toe veel geluk gehad in mijn carrière om in een aantal ongelofelijke raceauto's te rijden en ik kijk ernaar uit om Indycar officieel aan die lijst toe te voegen. Ter voorbereiding op deze race heb ik de auto getest en het voelde behoorlijk goed aan en ik weet zeker dat het nog beter zal voelen tijdens een raceweekend in wedstrijdomstandigheden, samen met alle enorm getalenteerde coureurs in het veld. Er is veel werk verzet om dit voor elkaar te krijgen en me zo goed mogelijk voor te bereiden en ik voel me klaar voor de uitdaging."

Voorbode?
Is dit een voorbode voor 2022 dat misschien meer F2-rijders uit de talentenprogramma's deze overstap gaan maken? Een deja-vu van de roaring 90's toen bijvoorbeeld Dario Franchitti en Jan Magnussen via Mercedes in het toenmalige Indycar werd ondergebracht. Op het niveau waarop Indycar zich nu bevindt, acht de auteur dit niet uitgesloten. VeeKay liet zich onlangs nog in de media ontvallen dat Indycar zich op het hoogste niveau sinds jaren bevindt.

2021 JV 1995 26 jaar later sluit Indycar eindelijk weer een beetje aan bij het niveau van 1995. Daarna kwam de splitsing tussen Champcar en IRL. De scheiding duurde maar liefst 12 jaar. Hier Jacques Villleneuve, winnaar Indy 500 van dat jaar met een Reynard Cosworth.

Dit klopt maar een vergelijking met de negentiger jaren gaat natuurlijk mank omdat er toen een geweldige chassis/motoren-oorlog heerste en de serie soms het F1-niveau overtrof. Daar is nu met het huidige Dallara/Honda/Chevrolet-pakket geen sprake van. Naast Lundgaard komen RC Enerson (Top Gun Racing) en Cody Ware aan de start. RC Enerson wist zich net niet voor de Indy 500 te kwalificeren.

2021 Cody Ware
De vader van Indycar-rijder Cody Ware bood Indycar-steward Max Papis dit weekend een Xfinity-zitje aan.

Cody Ware komt dit weekend in de No 52 Dallara Honda van Dale Coyne Racing uit. Vader Rick Ware bood Indycar-steward Max Papis voor dit weekend een zitje in zijn NASCAR Xfinity-team aan. Een grap tussen Ware Sr. en Papis eindigde in een deelname. Max Papis: "Voor de eerste maal in de geschiedenis van Indycar gaat er iemand vanuit Race Control op dezelfde dag in NASCAR racen....."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet