IndyCar

Indycar: Herhaalt VeeKay dit weekend zijn Roadcourse-succes op de Speedway?

Medio Mei behaalde Rinus VeeKay een schitterende overwinning tijdens de GMR Grand Prix op de roadcourse van Indianapolis Motor Speedway. Gaat Rinus dit voorjaarssucces a.s. weekend herhalen? Zijn teamgenoot Conor Daly beschikte toen over één van de snelste auto's van het veld en behaalde voor de eerste maal dit seizoen de Fast 6 kwalificatie. Beide rijders zijn erop gebrand om dit weekend tijdens de IMS Big Machine Spiked Coolers Grand Prix dit succes te herhalen.

2021 VeeKay VB
Pakt VeeKay a.s. zaterdag een tweede overwinning op de Speedway?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar/ECR

Herhaalt VeeKay dit seizoen zijn Roadcourse-succes op de Speedway?
De NTT Indycar-series rijdt dit weekend voor de tweede maal op de roadcourse van de Indianapolis Motor Speedway. Naast Indycar is ook Nascar met Cup en Xfinity-series vertegenwoordigd die eveneens op de bijna 4 Km. Lange baan van de partij zijn en niet op de oval rijden. De lay-out omvat Turn 1 en Turn 2, het rechte stuk van de oval en natuurlijk het infield zoals we dit gewend zijn.

Ogen gericht op VeeKay
Na zijn doorbraak in mei j.l. zullen alle ogen zeker op VeeKay gericht zijn. Gedurende het mei-weekend was Rinus het gehele weekend snel en sloot de drie trainingssessies als derde, tweede en eerste af. VeeKay begon op de harde Firestone Firehawks aan de GMR Grand Prix hetgeen hem in staat stelde om de wedstrijd op de rode zachte compound af te sluiten. Van het tweede setje rode banden profiteerde hij van de extra grip waardoor hij Romain Grosjean in de 44e ronde kon passeren.

Dit was het beslissende wedstrijdmoment. De No 21 Sonax Dallara Chevrolet bepaalde 33 ronden lang het tempo. In de 65e van de 85 ronden tellende wedstrijd nam VeeKay definitief de leiding. Met een voorsprong van iets meer dan vijf seconden behaalde de 20-jarige-coureur zijn allereerste NTT Indycar-series overwinning. Dit weekend beschikt VeeKay over dezelfde auto waarmee hij in mei de wedstrijd won.

Op de Indianapolis Motor Speedway behaalde VeeKay verschillende mijlpalen. VeeKay behaalde in 2020 tijdens zijn tweede Indycar-series start een Top 5 resultaat op de roadcourse. Als teenager behaalde hij met een vierde tijd het beste kwalificatie-resultaat en was de snelste rookie in het startveld. In oktober behaalde hij zijn eerste NTT Indycar-pole en behaalde op roadcourse zijn eerste podiumresultaat. Eén week na de 2021 GMR Grand Prix was Rinus de jongste rijder ooit die zich op de startrij voor de Indy 500 wist te kwalificeren. Rinus startte als derde en reed van alle rijders het meeste aantal ronden op kop, 32 in totaal.

2021 Daly indy vb
Wordt het ook een podium voor VeeKay's teamgenoot Conor Daly?

Teamgenoot Conor Daly rijdt dit weekend voor de eerste maal met het B-Spirit kleurenschema. Het design is gewijd aan de U.S. Air Force B2 Spirit Stealth Bommenwerper die een dramatische technische vooruitgang betekende. De bommenwerper vertegenwoordigt een belangrijke rol in het moderniseringsprogramma.

De laag waarneembare kenmerken van de Stealth geven dit vliegtuig het unieke vermogen om door te dringen tot de meest geavanceerde verdedigingswerken van de vijand door te dringen. Het vliegtuig vormt dan een bedreiging voor de zwaar verdedigde doelen van de vijand.

Rinus VeeKay: " Spannend om weer op de Indy Roadcourse terug te zijn. Als je naar onze geschiedenis op deze baan kijkt is dit de perfect kans om weer voor de overwinning te gaan en zeker om na een paar zware wedstrijden weer punten te verzamelen.""

Conor Daly: " Na de eerste ronde in mei kijk ik er weer naar uit om weer op de roadcourse terug te zijn. Daar hadden we één van onze beste kwalificaties dit jaar. De auto was erg competitief en mijn teamgenoot won de wedstrijd. Wij weten hier over goede auto's beschikken en dit moeten wij in een andere tijd van het jaar kunnen continueren. Het doel is om voor een podium te strijden. In Nashville zaten we er dichtbij. Het is tijd om zo hoog mogelijk hierop te mikken en op het hoogste niveau voor het team wat bekers en punten mee naar huis te nemen."

Voor de wedstrijd vindt er slechts één training plaats lokale tijd tussen 3 en 4 uur 's middags plaats. De kwalificatie vindt 's avonds, lokale tijd tussen 19.00 en 19.50u plaats. De wedstrijd van 12.30u zaterdagmiddag plaatselijke tijd aan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet