Sportscars

Sportscars: Ook Indy Dontje op podium op Road America

210809 IMPC Podium
Indy Dontje (geheel rechts) op het podium in de IMSA Michelin Pilot Challenge

Het IMSA-raceweekeinde op het circuit van Road America was vanuit Nederlands perspectief bijzonder succesvol, want naast de overwinning voor Kay van Berlo in de Porsche Carrera Cup North America en de podiumplaats van Renger van der Zande, die samen met Kevin Magnussen derde werd in de IMSA-sportwagenrace, eindigde ook Indy Dontje in Elkhard Lake op het podium. Samen met zijn teamgenoot Russell Ward eindigde hij in de twee-uursrace van de IMSA Michelin Pilot Challenge met de Winward-Mercedes op de derde plaats, net achter de zusterauto van het team met Brice Ward en Alec Uddell. De overwinning was voor de Turner-BMW van Bill Auberlen en Dillon Machavern.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Net als in de IMSA WeatherTech-race gaf ook in de wedstrijd voor de IMSA Michelin Pilot Challenge het brandstofverbruik de doorslag in de strijd om de overwinning. Bill Auberlen, slotrijder in de Turner-BMW, reed maar liefst 76 minuten op de laatste tank brandstof en stelde zo de overwinning veilig. De race werd verreden in wisselende omstandigheden. Bij de pitstops wist Indy Dontje in de Winward-Mercedes de leiding te pakken, maar aan het begin van zijn stint had hij te maken met een gebrek aan grip op de natte baan, waarop Auberlen in de BMW bij de herstart na een safety-car-fase de leiding kon overnemen. Auberlen reed vervolgens de overwinning naar huis, voor de beide Winward-Mercedes-AMG-GT4's.

210809 IMPC Dontje actie
Indy Dontje: zoeken naar de juiste lijn in de regen

Indy Dontje berichtte: "Russell reed wederom de kwalificatie, deed het goed met de vierde tijd. Voor de start van de race begon het wat te regenen. Het zette niet echt door, maar het was nat genoeg voor regenbanden. We hadden een supergoede start, Russell pakte meteen de tweede plaats. Die kon hij niet helemaal vasthouden, maar hij reed 'steady' vooraan mee. Super gedaan van hem! Ook de pitstop net voor de safety-car was een goede beslissing, daardoor was ik eerste toen de safety-car naar buiten kwam. Dat was wel een uitdaging, want ik had nog nooit in de regen gereden hier op Road America. Het was even zoeken. Dit was wel een van de moeilijkste stints die ik ooit voor Winward Racing gereden heb, vechten om een podium en ook proberen de goede lijn te vinden. Het was zoeken en vechten met die auto. Uiteindelijk heb ik mijn teamgenoot voorbij laten gaan en die kon ik daarna mooi volgen. Toen kwam het spelletje van 'fuel saving', wat we heel goed gespeeld hebben. Ik reed bijna voor mijn gevoel als een oude oma, maar het heeft wel gewerkt want we werden tweede en derde, een heel mooi succes voor het team! Natuurlijk had ik graag iets verder vooraan gestaan, maar ik ben wel super blij met deze podiumplek!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet