Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Kan Filip Wojtowicz de druk als titelkandidaat aan?

20210718 1RL07008

Op TT Circuit Assen rijdt de Mazda MX-5 Cup tijdens Jack's Racing Day in het weekend van 7 en 8 augustus het derde evenement van seizoen 2021. Filip Wojtowicz leidt het tussenklassement, maar zoals elk jaar is de strijd in deze populaire raceklasse spannend en fel. De voorsprong van de jonge Belgische coureur op András Kiraly is een schamele twee punten. En op veteraan Pim van Riet, de nummer vijf in de tussenstand, slechts zeven punten. Dus valt er nog niets te zeggen over wie de felbegeerde titel dit seizoen gaat pakken.

Tekst en foto's: PR

20210718 1RL06840


Aan elkaar gewaagd

Dat Marcel Dekker en András Király volop meedoen in de titelstrijd zal niemand verbazen. Beide rijders kunnen bogen op ruime ervaring in de Mazda MX-5, zelfs nog het oude type, en zij zijn al vanaf de start van de cup in 2019 aan elkaar gewaagd. Vrijwel elke race bevinden beide zich altijd in het inmiddels beroemde Mazda MX-5-treintje dat strijdt om de overwinning.

Kleine marge
Filip Wojtowicz zet de progressie van afgelopen seizoen mooi door. Waar hij vorig jaar vaak in de races net de aansluiting met de kop miste zit hij er nu juist bovenop. Hij begint Jack's Racing Day op TT Circuit Assen met 62 punten, twee punten meer dan Király, dus de marges zijn erg klein.

20210718 1RL06773

Sterke come back
Dominique Kraan sloeg vorig seizoen in de Mazda MX-5 Cup over, maar komt terug in een zeer sterke vorm. Hij heeft net als Marcel Dekker 57 punten en heeft dus nog volop aspiraties voor de titel.

van riet

Nestor
Pim van Riet debuteerde vorig seizoen in de Mazda MX-5 Cup en moest erg wennen aan de voor hem nieuwe auto. Dit seizoen laat de racenestor echter zien dat hij nog weinig van zijn snelheid heeft verloren, want hij gaat niet alleen aan de leiding in de Gold Cup voor rijders boven 40 jaar, maar maakt ook in het overall klassement indruk met de vijfde positie, slechts zeven punten achter Wojtowicz.

Mazda Belgium
De Belgische rijder Michiel Haverans was er tijdens de Openingsraces op Circuit Zandvoort nog niet bij, maar debuteerde tijdens de Zolder Supercar Madness voor MSTC Racing Mazda Belgium. De 17-jarige rijder komt uit in de Junior Cup en hoopt op Assen te laten zien dat hij met de snelste rijders mee kan.

20210718 1RL06888

Gold Cup
In de Gold Cup heeft Van Riet dus een ruime voorsprong, maar de strijd om zilver is nog lang niet gestreden. John Hoogland, Sven van Laere, Dick van Elk en Ronald van Loon zullen het elkaar op Assen ongetwijfeld lastig gaan maken in de strijd om de podiumplekken.

Programma
Op zaterdag start de kwalificatie over 20 minuten om 9.05 uur. De eerste race staat ook voor zaterdag op het programma. Die race duurt 30 minuten en start om 12.00 uur. De tweede race op zondag wordt gereden samen met de Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE. Elke klasse heeft een eigen staande start en deze race van 35 minuten begint op zondagmorgen om 11.56 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet