GT

Fagg/Voisin en Møller Madsen/Sturm delen overwinningen in spannende GT4 races op Spa

1
Een veld van 39 auto's is tegenwoordig weer de standaard in de GT4 European Series

Met een prachtig veld van maar liefst 39 auto's begon de GT4 European Series aan de tweede helft van het seizoen met twee races van ieder een uur op Circuit de Spa-Francorchamps. Race 1 werd gedomineerd door Charlie Fagg en Bailey Voisin (United Autosports). Waar het op vrijdag nog droog was, waren de omstandigheden afwisselend op zaterdag. Nicolaj Møller Madsen en Joel Sturm (Allied-Racing) versloegen de United Autosports-McLarens in Race 2. Nederlanders Thijmen Nabuurs en Jop Rappange (V8 Racing) pakten puntjes in de Silver Cup.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Voisin mocht voor het eerst vanaf pole positie starten in zijn McLaren. Hij deelde de voorste rij voor Race 1 met de Porsche van Sturm. Rappange kwam niet verder dan een rondetijd voor P20 algemeen in zijn Chevrolet Camaro GT4.R. Voisin had een goede start en behield de leiding in de openingsronde voor Sturm. De Toyota van Antoine Potty (CMR) sprong van de zesde naar de derde positie voor zijn teamgenoot Loris Cabirou die achter het stuur van een Alpine zat. Cabirou passeerde de Belg echter in de Bus Stop-chicane. Daarachter reed Cem Bölükbaşı (Borusan Otomotiv Motorsport) die normaal in de Pro-Am-klasse uitkomt, maar nu in de Am-klasse in zijn eentje, omdat bijrijder Berkay Besler zich op het laatste moment had teruggetrokken.

Enzo Joulié (CD Sport) had pech in de kwalificatie en ving de race vanaf de laatste plek aan. Zijn ongeluk hield daar niet op. Op weg naar de top dertig werd hij hard geraakt in de zijkant door de Audi van Eric Clément (Team Fullmotorsport) in Les Combes en de Fransman kon weer opnieuw beginnen aan zijn opmars naar voren. César Gazeau (AGS Events) was op weg naar een top tien-klassering, totdat de ophanging aan de rechterachterkant van zijn Aston Martin de geest gaf. Vervolgens verloor Sturm plotseling wat snelheid. Hij verloor P2 aan Cabirou, voordat de Duitser zijn Porsche aan de kant zette bij Pouhon. Hij viel uit met elektronische problemen. Cabirou ging op jacht naar Voisin, toen de pitstraat openging voor de verplichte stops.

2
Fagg en Voisin domineerden de eerste race op Spa-Francorchamps

Na de rijderswissel kwam Cabirou's teamgenoot Vincent Beltoise net achter Fagg terecht die de auto van Voisin had overgenomen. De Safety Car moest de baan opkomen, nadat Sébastien Baud, die nu achter het stuur zat van Joulié's Mercedes-AMG, werd geraakt door Massimiliano Tresoldi (W&D Racing Team). Fagg had een goede herstart voor Beltoise, Timothé Buret (AKKA ASP), Potty's teamgenoot Stéphane Lémeret, Xavier Lloveras (NM Racing Team) en Bölükbaşı. Max Busnelli (Centri Ticino Porsche) had de leiding in de Pro-Am-klasse afgepakt van Grégory Guilvert en Fabien Michal (Saintéloc Racing).

3
De Pro-Am-zege ging naar Busnelli en Jacoma in Race 1

Fagg gaf de eerste plek niet meer uit handen en won Race 1 op Spa-Francorchamps samen met Voisin. Buret haalde Beltoise in voor P2 samen met Paul Evrard. In de slotfase maakte Jamie Caroline (Trivellato Racing by Villorba Corse) twee posities goed om in de top vijf te finishen samen met Jean-Luc D'Auria achter Beltoise/Cabirou en Lémeret/Potty. Bölükbaşı kwam als zesde algemeen over de lijn voor zege in de Am-klasse. Achter de Turkse coureur werden Pro-Am-klasse winnaars Busnelli en Ivan Jacoma als zevende geklasseerd. Thuisheld Maxime Soulet (Selleslagh Racing Team) versloeg Guilvert voor de tweede plek in de Pro-Am-categorie. Nabuurs en Rappange finishten als veertiende algemeen en negende in de Silver Cup.

4
De Turquoise BMW van Bölükbaşı was het gehele weekend onverslaanbaar in de Am-klasse

Tom Canning (Mirage Racing) zette zijn Aston Martin op pole positie voor Race 2, de eerste rij delend met Fagg. Nabuurs begon vanaf dezelfde plek als waarin de Nederlander gisteren finishte: de veertiende positie algemeen. De teams reden naar de grid op regenbanden, switchten terug naar de slicks voor de formatie ronde, maar toen het tijd was om de banden op te warmen, begon het weer te miezeren. Typisch weer voor de Ardennen! Buret had de beste acceleratie naar La Source vanaf de tweede startrij, maar de Fransman ging wijd. Canning had moeite met de omstandigheden en viel terug naar P8, wat Fagg de kans gaf om de leiding te pakken. Op een spin voor Grégory Faessel (Saintéloc Racing) na, kwam iedereen veilig door de openingsronde. Een minuut later echter crashte Jody Simone Vullo (Trivellato Racing by Villorba Corse) bij het uitkomen van Raidillon. Gelukkig kon iedereen de Mercedes-AMG van de Italiaan ontwijken, maar de Safety Car moest wel op de baan komen.

Fagg reed eerst weg na de herstart voor Møller Madsen, Buret, Beltoise en Pro-Am leider Jim Pla (AKKA ASP), maar Møller Madsen begon de druk erop te zetten bij Fagg, toen de Deen eindelijk zijn banden op temperatuur had. Dean Macdonald (United Autosports) kwam sterk naar voren en schoof op van de zesde naar de derde plek. De grote winnaar in de eerste helft van de race was Bölükbaşı die als 37e de race aanving, maar zesde algemeen en in de Am-klasse leiding lag, toen de pitstraat openging voor de verplichte stops. De Turkse rijder had maar liefst 31 plekken goedgemaakt!

5
Møller Madsen en Sturm wonnen voor het eerst dit seizoen door de McLarens te verslaan in Race 2

Møller Madsens teamgenoot Sturm kwam aan de leiding voor de McLarens van United Autosports, die de pace leken te verliezen naarmate de baan droger werd, na de rijderswissel. Een wat vroegere pit stop pakte dus goed uit voor Allied-Racing. Ze wonnen dan ook de race met een voorsprong van twintig seconden. Voisin leek op weg te gaan naar een tweede positie, maar hij en Cabirou raakten elkaar in de laatste ronde en de Brit liep een lekke band op. Hij viel terug naar P4 achter Beltoise/Cabirou en Potty/Lémeret. Macdonalds teamgenoot Bowers spinde en hij viel terug naar de zesde positie achter Canning en Ruben Del Sarte.

6
Guilvert en Michal gaan op jacht naar de Pro-Am-titel met hun vijfde zege in acht races

In de Pro-Am-klasse had kampioenschapsleider Michal de eerste positie overgenomen van Pla's teamgenoot Jean-Luc Beaubelique. In de laatste minuten moest hij Luca Bosco (Selleslagh Racing Team) achter zich houden en dat lukte. Guilvert en Michal pakten hun vijfde zege in acht races. Bölükbaşı ging er wederom vandoor met de overwinning in de Am-klasse. Nabuurs en Rappange kwamen als veertiende algemeen en tiende in de Silver Cup over de streep. Het volgende raceweekend voor de GT4 European Series zal plaatsvinden op 4 en 5 september op de Nürburgring.

7
Nabuurs en Rappange scoorden enkele puntjes in de Silver Cup

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet