Diversen

Div: Ricardo van der Ende en Florian Briché verdelen de buit in FFSA Tourisme Spa

Dit weekend de eerste buitenlandse trip van het kersverse Franse Tourisme kampioenschap. In de eerste wedstrijd op vrijdag zegevierde onze landgenoot Ricardo van der Ende voor met de BMW M2 CS van het team Lespace Bienvenue. Vandaag zegevierde de Fransman Florian Briché met zijn Peugeot 308 RC na een uiterst spectaculaire wedstrijd.

Race 2 Start
Ricardo van der Ende had een goede start in R2 vandaag. Maar een podium zat er niet in.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FFSA/Dirk Bogaerts/Kevin Picks

Ricardo van der Ende en Florian Briché verdelen de buit in FFSA Tourisme Spa
Het nieuwe FFSA Tourisme kampioenschap beleefde dit weekend in het kader van de 24U Francorchamps haar eerste gastoptreden op Spa Francorchamps. De eerste wedstrijd op vrijdag was een pure BMW M2 CS aangelegenheid. In de allerlaatste ronde maakte Ricardo's teamgenoot Benjamin Lessennes ruim plaats voor zijn Nederlandse teamgenoot die op deze wijze zijn tweede seizoensoverwinning pakte. De Peugeot 308 RC van Florian Briché oefende behoorlijk wat druk op de BMW's uit maar moest opgeven toen de radiator door een rondvliegende steen vernield werd.

2021 Finish R1 Ricardo van der Ende wint de eerste wedstrijd op vrijdag.

De tweede wedstrijd vandaag verliep uiterst spectaculair maar werd in de allerlaatste ronde vanwege een Code Rood afgebroken. In de openingsfase ging het er tussen Ricardo van der Ende en zijn opponent Steve Palette keihard aan toe waarbij de Nederlander in de "off-road" zone even door zijn Franse tegenstander van de baan gedrukt werd en duidelijk veel momentum verloor. De VSF Sports-Ampitude BMW M2 CS-rijder profiteerde echter niet lang van zijn eerste positie.

2021 Riccardo Lessennes
Grote vreugde bij de Lespace Bienvenue teamgenoten Van der Ende en Lessennes.

Vanaf een 15e startpositie wist Briché zich snel richting koplopers op te werken en profiteerde van de duellerende BMW M2 CS-rijders die flink met elkaar in de clinch lagen. Halverwege de wedstrijd wist Briché de BMW M2 CS van Steve Palette te verschalken. Later moest Palette zijn tweede positie ook nog eens prijsgeven aan het aanstormende 16-jarige talent Sacha Maquet (eveneens Peugeot 308 TC). Maquet eindigde in 2009 overigens in de Rotax Max karting wereldfinale als tweede.

De beide Lespace Bienvenue-rijders Van der Ende en Lessennes misten door duidelijk minder wordend rubber de aansluiting aan de Top 3 en eindigden achter Palette resp. als vierde en vijfde. Vanwege een crash van Kevin Ropar (overigens één van de 24U safetycar-rijders dit weekend...) bovenaan "Les Combes" werd de wedstrijd in de allerlaatste met een Code Rood definitief afgebroken.

2021 Finish R2
Prachtige wedstrijd van Florian Briché

In de tussenstand van het kampioenschap leidt Steve Palette met 117 punten gevolgd door Ricardo van der Ende met 82 punten. Florian Briché (eveneens twee overwinningen dit seizoen) staat met 71 punten als derde genoteerd. Voor het weekend van 10-12 september dat de volgende wedstrijd op Ledenon op de kalender. De seizoensfinale vindt gedurende het weekend van 1-3 oktober op Paul Ricard plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet