GT

GT: Live TotalEnergies 24 Hours of Spa

20.45 uur: De voorlopige derde startplaats voor Nicki Thiim in de nummer 95-Garage59-Aston Martin is veranderd in de achtste plaats. Hij reed (volgens Aston Martin) 0,25 seconden te laat de pitstraat uit tijdens de Super Pole-sessie, waarop de sportcommissarissen hem vijf plaatsen op de grid naar achteren zetten. Daarmee klimmen de nummer 4-HRT-Mercedes, de nummer 14-Emil Frey-Lamborghini, de nummer 34-Walkenhorst-BMW, de nummer 38-Jota-McLaren en de nummer 66-Attempto-Audi dus elk één plaats op.

210730 Marciello pitlane
Raffaele Marciello, net als vorig jaar pole-sitter voor de 24 uur van Spa

20.25 uur: Gisteren al op de provisional pole, samen met zijn teamgenoten, en vandaag bevestigde Raffaele Marciello in de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes (Marciello/Juncadella/Gounon) andermaal zijn klasse in de Super Pole-sessie. Met zijn tijd van 2:17,949 minuten in zijn eerste ronde was hij de enige van de 20 rijders in de Super Pole die onder de 2:18 bleef en daarmee beheaalde hij met overmacht de pole-position voor de 73e editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa. Marciello's tweede ronde werd geschrapt vanwege "track limits", een lot dat de Italiaan deelde met maar liefst tien andere rijders - waarmee je je moet afvragen of er voor dit soort dingen geen andere oplossing is. Grindbakken bijvoorbeeld.

210730 Marciello actie
Marciello's pole-winnende tijd betekende een nieuw GT3-kwalificatierecord

Naast Marciello staat er nog een Italiaan op de eerste rij, al is Mirko Bortolotti in de nummer 63-Orange1-FFF-Lamborghini (Bortolotti/Mapelli/Caldarelli) in feite Oostenrijker. Hij stond met zijn tijd van 2:18,252 minuten lange tijd op de eerste plaats, maar moest uiteindelijk dus zijn meerdere erkennen in Marciello. De derde tijd was voor Nicki Thim in de nummer 95-Garage59-Aston Martin (Thiim/Sørensen/Gunn), al zijn de sportcommissarissen nog actief, omdat de Deen mogelijk het hem toegewezen tijdslot voor het verlaten van de pits voor zijn vliegende ronden zou hebben overschreden. Maro Engel kwam in de nummer 4-HRT-Mercerdes (Engel/Stolz/Abril) tot de vierde tijd, terwijl de nummer 14-Emil Frey-Lamborghini (Fontana/Ineichen/Feller) dankzij de sterke tijd van Feller als vijfde mag vertrekken en daarmee verreweg de best geplaatste Silver Cup-auto op de grid is.

Daarachter de nummer 34-Walkenhorst-BMW (S. van der Linde/Wittmann/Pittard), de nummer 38-Jota-McLaren (Barnicoat/Wilkinson/Bell), de nummer 66-Attempto-Audi (Drudi/Mies/Marschall), de nummer 22-GPX-Porsche (Campbell/Bamber/Jaminet) en de nummer 89-AKKA-ASP-Mercedes (Boguslavskiy/Fraga/Auer), die de top tien completeren. AKKA-ASP is daarmee het enige team dat twee auto's in de top tien heeft. De nummer 32-WRT-Audi met Robin Frijns (Frijns/Lind/Müller), de enige auto met Nederlandse inbreng, start als 15e na het optreden van Nico Müller in de Super Pole.

210730 Feller

19.45 uur: Een half uurtje warm-up was er voor de teams, ongeacht of ze wel of niet zometeen deelnemen aan de Super Pole, maar uiteraard was de warm-up geen verplichte sessie, dus bleven er ook een paar auto's aan de kant. De snelste tijd kwam op naam van Ricardo Feller, de Zwitser in de nummer 63-Emil Frey-Lamborghini (foto), in 2:18,849 minuten. Hij was de enige die onder de 2:19 bleef, daarachter volgde Mirko Bortolotti in de nummer 63-Orange1-FFF-Lamborghini. Alessandro Pier Guidi eindigde in de nummer 51-Iron Lynx-Ferrari als derde, voor Albert Costa in de nummer 163-Emil Frey-Lamborghini, waarmee er vier Italiaanse sportwagens op de eerste vier plaatsen stonden. De beste Duitse auto was de GPX-Porsche in handen van Mathieu Jaminet op de vijfde plaats, gevolgd door Philip Ellis in de nummer 57-Winward-Mercedes. In de warm-up was het nog droog, maar de donkere wolken beloofden weinig goeds.

210730 Pitlane 37 Audi
De nummer 37-WRT-Audi is de enige auto met Nederlandse inbreng in de top 20

18.00 uur: De spanning stijgt: nog minder dan twee uur te gaan voor de Super Pole-sessie, waarin vanavond op het Circuit de Spa-Francorchamps de startposities op de eerste tien rijen van de grid voor de race van morgen worden bepaald. Er wordt gestart in de omgekeerde volgorde van de top twintig uit de kwalificatie van gisteren, wat betekent dat de nummer 57-Winward-Mercedes met Philip Ellis het bal opent en de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes met Raffaele Marciello het sluitstuk vormt.

Elk team moest eerder vandaag al de rijder aanwijzen, zodat we nu al weten dat er geen Nederlander in actie komt, want de enige auto met Nederlandse inbreng, de nummer 37-WRT-Audi, zal in de Super Pole worden bestuurd door Nico Müller. Niettemin wordt het een mooi spektakel om te volgen, waarin elke rijder twee ronden mag afleggen. "Weinig brandstof, nieuwe banden, geen verkeer en dan twee ronden op Spa: het kan nauwelijks mooier", verheugde Raffaele Marciello zich al.

Hier de deelnemende rijders in de volgorde zoals ze van start zullen gaan:
#20 - Winward-Mercedes - Philip Ellis
#38 - JOTA-McLaren - Ben Barnicoat
#47 - KCMG-Porsche - Laurens Vanthoor
#87 - AKKA-ASP-Mercedes - Thomas Drouet
#51 - Iron Lynx-Ferrari - Alessandro Pier Guidi
#37 - WRT-Audi - Nico Müller
#71 - Iron Lynx-Ferrari - Davide Rigon
#89 - AKKA-ASP-Mercedes - Felipe Fraga
#14 - Emi Frey-Lamborghini - Ricardo Feller
#63 - Orange1 FFF-Lamborghini - Mirko Bortolotti
#114 - Emil Frey-Lamborghini - Jack Aitken
#163 - Emil Frey-Lamborghini - Albert Costa
#22 - GPX Martini-Porsche - Mathieu Jaminet
#107 - CMR-Bentley - Pierre-Alexandre Jean
#35 - Walkenhorst-BMW - Thomas Neubauer
#34 - Walkenhorst-BMW - Sheldon van der Linde
#4 - HRT-Mercedes - Maro Engel
#66  - Attempto-Audi - Mattia Drudi
#95 - Garage59-Aston Martin - Nicki Thiim
#88 - AKKA-ASP-Mercedes - Raffaele Marciello

210730 Paddock

vrijdag 9.30 uur: De enige activiteit in het kader van de GT3-race vandaag is de Superpole-sessie voor de 20 snelste teams uit de kwalificatie van gisteravond. De startplaatsen op de eerste tien rijen worden vanavond van 19.50 tot 20.20 uur bepaald, voorafgegaan door een warm-up van eveneens 30 minuten. Vor de rest is de dag op het circuit van Spa-Francorchamps vandaag gevuld met tal van andere activiteiten uit het volgepakte voorprogramma. Er zijn de volgende races:

13.40 uur: Lamborghini Super Trofeo race 1
15.00 uur: Clio Cup Europe race 1
16.00 uur: Championnat de France FFSA Tourisme - TC France race 1
17.00 uur: GT4 European Series race 1
18.30 uur: TCR Europe race 1

Daarnaast wordt er digitaal geracet: tussen 15.40 en 16.40 uur is er de simrace in het kader van de Fanatec Esports GT Pro Series, waarbij ook punten voor de fysieke GT World Challenge te verdienen zijn. Indy Dontje komt in de simrace in actie namens de nummer 5-HRT-Mercedes-crew.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet