GT

GT: Live TotalEnergies 24 Hours of Spa

210731 Bortolotti

David Pittard (Walkenhorst Motorsport) en Ross Gunn (Garage 59) maken momenteel de top vijf af voor Ledogars teamgenoot Nicklas Nielsen, Marciello en Bell. De top acht ligt nog in de ronde van de leider. Breukers behoudt zijn comfortabele leiding in de Silver Cup in P9 algemeen. De Nederlander houdt Patric Niederhauser (Audi Sport Team Saintéloc Racing) al heel lang knap achter zich.

Louis Machiels (AF Corse) ligt eerste in de Pro-Am Cup met een voorsprong van meer dan een minuut op Charlie Eastwood (Garage 59). De HubAuto-Mercedes-AMG van Catsburg ligt net buiten de top twintig. Van Berlo is 32e algemeen, negende in de Silver Cup. Ondertussen is er wat mist aangekomen op Circuit de Spa-Francorchamps nu we echt diep de nacht ingaan.

210731 Madpanda

23.00 uur:
Werpen we een blik op de diverse klassen na zes uur wedstrijd, dan zien we de nummer 90-Madpanda-Mercedes (Perez Companc/Sanchez/Kujala/Breukers - foto boven) nog steeds relatief comfortabel aan de leiding van de Sllver Cup en negende algemeen, waarmee Rik Breukers na Robin Frijns in de nummer 37-Audi de op één na best geklasseerde Nederlander in de algemene rangschikking is. De tweede auto in de Silver Cup is de enige resterende Frey-Lamborghini, de nummer 14 (Fontana/Ineichen/Feller) op de 14e plaats algemeen, net als de Madpanda-Mercedes met 134 ronden. Derde in de Silver Cup is de nummer 107-CMR-Bentley (White/Jean/Panciatici/De Pauw).

Beste Pro-Am-auto is de nummer 188-Garage59-Aston Martin (West/Goodwin/Eastwood/Kirchhöfer) op de 23e plaats algemeen, twee plaarsen voor de nummer 52-AF Corse-Ferrari (Machiels/Wartique/Bertolini/Rovera) en vier plaatsen voor de nummer 93-SkyTempesta-Ferrari (Hui/Groggatt/Cressoni/Cheever).

210731 Iron Lynx
De Iron Lynx-Ferrari aan kop na zes uur in de wedstrijd

22.45 uur: Na zes uur, een kwart van de wedstrijd, rijdt de nummer 51-Iron Lynx-Ferrari (Pier Guidi/Nielsen/Ledogar) aan de leiding en behaalt daarmee ook de punten voor de GT World Challenge Europe Endurance Cup, die na zes uur worden verdeeld (en daarna nog een keer na twaalf uur en na de finish). De tweede plaats is in handen van de nummer 63-Orange1-FFF-Lamborghini (Bortotti/Mapelli/Caldarelli), gevolgd door de nummer 35-Walkenhorst BMW (Glock/Tomczyk/Neubauer) en de nummer 38-JOTA-McLaren (Barnicat/Wilkinson/Bell).

Sterk is ook het optreden van de nummer 32-WRT-Audi (D. Vanthoor/K. Van der Linde/Weerts), die als 52e startte, maar heel gestaag is opgeklommen, nu zonder problemen meerijdt in de kopgroep (vijfde na zes uur) en absoluut als kanshebber voor de overwinning moet worden ingeschat – al resteert er natuurlijk nog wel drie kwart van de race. Daarachter rijdt de nummer 3-Schnabl-Porsche (Makowiecki/Olsen/Christensen), gevolgd door de nummer 37-WRT-Audi (Müller/Frijns/Lind).

De reeks 'drive-through penalties' als gevolg van het overschrijden van de 'track limits' houdt ondertussen onverdroten aan en er is ook al een team, de nummer 30-WRT-Audi (Pull/Colapinto/Goethe) dat inmiddels zelfs al een 'stop-and-go' van 30 seconden te pakken heeft omdat de overtredingen ook na eerdere straffen aanhielden.

"Onze teams rijden een zuivere race, maar we strijden op de limiet en de rijders schieten hier en daar wel eens over de afgrenzing van de baan heen. We werken eraan, hiervoor een oplossing te vinden", zei Sebastian Golz, projectleider GT3 van Porsche Motorsport.

22:00 uur:
"We liggen momenteel op P7 algemeen. We hebben ook even op P5 gelegen", vertelde Rik Breukers (foto). "Om even terug te gaan naar de start: we hebben gekozen om heel veilig te starten, zorgen dat we geen contact maakten. Toen op een gegeven moment kwam de regen. We hebben er voor gekozen om zo snel mogelijk naar binnen te gaan om regenbanden te halen en dat heeft goed gewerkt. We waren heel snel in de eerste paar rondes, waardoor we veel plaatsen goed hadden gemaakt. Toen lagen we op de vijfde plek en heb ik nog mijn stint afgemaakt. Uiteindelijk ben ik op P6 binnengekomen. Nu heeft Ezequiel net zijn dubbelstint erop zitten en nu zit [Patrick] Kujala in de auto. We liggen eerste in de [Silver Cup]-klasse en zesde algemeen. We proberen gewoon rustig door te rijden en niks geks te doen en kijken hoe we er morgenochtend voor staan."

210731 Breukers

21:40 uur:
"Na een wat moeilijke kwalificatie hadden we startplek 34", vertelde Indy Dontje (foto). "Hubert Haupt had de start op zich genomen. Hij deed een goede 'job' in de regen - terug naar voren gereden. Uiteindelijk hebben we tijdens de tweede pit stop een heel goede call gemaakt in de Full Course Yellow. Dat had ons heel veel geholpen. We gingen ineens naar plaats twaalf en volgens mij lagen we ook op podiumkoers in de Silver Cup. Michele Beretta zat in de auto; ik zou eigenlijk pas vannacht in de auto komen. Michele reed bij Stavelot en de aandrijving viel weg. Dus helaas zijn we uitgevallen. De auto kwam niet meer verder dan Stavelot, dus liggen we nu uit de race. We gaan ook niet meer verder, zoals het er nu uitziet. Het is enorm balen, want we hadden echt een superkans, maar goed, het hoort erbij. That's racing. Op naar de volgende: volgende week weer GT4 in IMSA."

210731 Beretta

20:30 uur:
Frijns nam de Audi van Müller over en de Nederlander nam de leiding. Hij bleef echter buiten tijdens een korte neutralisatie voor een spin van Tim Kohmann (Kessel Racing). Marco Mapelli heeft de Lamborghini van Bortolotti overgenomen en ligt nu eerste voor Nicklas Nielsen (Iron Lynx), Timo Glock (Walkenhorst Motorsport) en Rob Bell (JOTA). De auto van Frijns, met nu Dennis Lind achter het stuur, ligt twaalfde door hun andere strategie. Laurens Vanthoor kostte zijn KCMG-team veel tijd door vanaf de tweede plek een drive-through penalty voor track limits te krijgen. Madpanda Motorsport, waar Ezequiel Pérez Companc nu is ingestapt na Breukers' stint, doet het nog steeds goed in de leiding van de Silver Cup op de zesde plek algemeen. Alessio Rovera is de leider in de Pro-Am-klasse en zijn Ferrari ligt in de top twintig algemeen.

Ondertussen zijn er zestien straffen uitgedeeld voor het te vaak overschrijden van de track limits en ze blijven maar komen. Het lijkt erop dat de Mercedes-AMG van Indy Dontje is uitgevallen. Zijn teamgenoot Michele Beretta zat achter het stuur van de auto van Haupt Racing Team, maar die is niet meer door de derde sector gekomen, nadat er lang lokale gele vlaggen hingen. Het is nog onbekend wat het probleem is. Van Berlo (foto) is bezig met een opmars naar voren en rijdt nu in de top dertig algemeen. Er is nog twintig uur te gaan in race. 

210731 VanBerlo

18:30 uur:
De TotalEnergies 24 Hours of Spa is van start gegaan. Raffaele Marciello (AKKA ASP) had een goede start vanaf pole positie voor Mirko Bortolotti (Orange1 FFF Racing Team) en Luca Stolz (Mercedes-AMG Team HRT). Na iets meer dan twintig minuten ging het al goed fout. Jack Aitken (Emil Frey Racing) crashte hard bovenop Raidillon. De Brit werd vervolgens geraakt door teamgenoot Franck Perera, Davide Rigon (Iron Lynx) en Kévin Estre (Rutronik Racing) die geen kant opkonden. Estre en Perera zijn oké. Aitken en Rigon zijn naar het ziekenhuis gebracht met niet-levensbedreigende verwondingen. Na de herstart na de uurlange neutralisatie begon de regen te vallen. Late pit stops voor de leiders heeft ervoor gezorgd dat de rangorde compleet anders is geworden: Robin Frijns' teamgenoot Nico Müller (Audi Sport Team WRT [foto]) ligt aan de leiding voor de McLaren van Ben Barnicoat (JOTA). Marciello, Stolz en Lucas Auer (AKKA ASP) maken de top vijf af voor Bortolotti en Nederlander Rik Breukers. Breukers komt uit voor Madpanda Motorsport en met P7 algemeen ligt hij nu aan de leiding van de Silver Cup.

210731 Mueller

Zaterdag 16:00 uur:
De teams maken zich klaar voor de 24-uurs race op Spa-Francorchamps die om 16:30 van start gaat. De baan is nog droog, maar het waait hard en af en toe komt er een licht regenbuitje over. Bij het team van Toksport WRT (foto) is er een late verandering in de line-up: Axcil Jefferies vervangt daar Berkay Besler. Marciello zal vanaf pole positie de race aanvangen. De vijf Nederlanders staan 15e (Robin Frijns), 27e (Rik Breukers), 33e (Indy Dontje), 40e (Nicky Catsburg) en 42e (Glenn van Berlo) algemeen op de grid.

210730 Jefferies

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet