GT

GT: Campbell/Ibañez en Hasse-Clot/Leroux zegevieren in spannende SRO SpeedWeek in Frans GT4 op Spa

1
33 auto's namen deel aan Frans GT4 op Spa met regen op zaterdag en zon op zondag.

Het Championnat de France FFSA GT, het Franse GT4-kampioenschap, verhuisde naar het noorden voor twee races van ieder een uur op Circuit de Spa-Francorchamps. Met 33 auto's was het wederom een prachtig groot en competitief veld. De race op zaterdag werd gewonnen door Christopher Campbell en Lluc Ibañez (NM Racing Team) na een nek-aan-nek gevecht met de andere Mercedes-AMG van Ludovic Badey en Thomas Drouet (AKKA ASP). De Pro-Am-klasse nam de volledige top zes in, maar op zondag vochten de Silver Cup-deelnemers terug. Romain Leroux en Valentin Hasse-Clot (AGS Events) pakten de overwinning in hun Aston Martin in Race 2 voor de Toyota van Erwan Bastard en Antoine Potty (CMR).

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Alain Ferté (Bodemer Auto) was de snelste in de kwalificatie voor Race 1. Vanwege de stromende regen op de zaterdagavond, werd er vanachter de Safety Car gestart. Ferté behield de leiding voor Badey, Silver Cup-polesitter Paul Evrard (AKKA ASP), Lonni Martins (Team Fullmotorsport) en Rodolphe Wallgren (Mirage Racing). Martins passeerde vervolgens Evrard, Badey en Ferté binnen vijf ronden om de algemene leiding te pakken, voordat Ferté de eerste plek in de Pro-Am-klasse verloor aan Badey. Campbell kwam vanaf de negende startplek goed naar voren en ook hij haalde Ferté in om zo de tweede positie in de klasse over te nemen voor de pit stops.

Na de verplichte rijderswissel had Martins' teamgenoot Fabien Lavergne een voorsprong van zeven seconden op Ibañez. Een foutje van Lavergne zorgde ervoor dat de Spanjaard hem gauw voorbij kon. Ook Drouet en Potty wisten Lavergne te passeren. Ibañez en Drouet lagen zo eerste en tweede algemeen en in de Pro-Am-klasse, terwijl Lavergne de leiding in de Silver Cup verloor aan Potty. Echter de Toyota van Potty verloor in ene snelheid, spinde in La Source en kwam niet meer van zijn plaats. Lavergne nam P1 in de Silver Cup weer over en werd vervolgens aangevallen door Evrards teamgenoot Timothé Buret, maar Buret spinde ook, waardoor de overwinning in die klasse veilig werd gesteld door Lavergne en Martins.

  2
Ibañez versloeg Drouet voor zege in Race 1 met een voorsprong van slechts 0,116 seconden.


Vooraan het veld was Drouet sneller dan Ibañez, maar de laatstgenoemde wist Drouet achter zich te houden met een gat van slechts iets meer dan een tiende van een seconde. Campbell en Ibañez hadden nog maar weinig punten gescoord dit seizoen na constante pech, dus ze waren dolblij met de zege.


3
Lavergne en Martins wonnen in de Silver Cup na problemen voor Potty en Buret.


Hasse-Clot en Leroux maakten een geweldige indruk door als achtste algemeen en tweede in de Silver Cup over de finishlijn te komen, nadat ze vanaf de allerlaatste plek waren gestart.


UITSLAG RACE 1

4
Na een indrukwekkende comeback op zaterdag met P2, wonnen Hasse-Clot en Leroux op zondag.


Op zondagmiddag kwam de zon door voor Race 2, waarin Drouet vanaf pole positie begon met naast hem Ibañez. Bij de start viel Ibañez terug van P2 naar P5 algemeen, waardoor Simon Gachet, Silver Cup-polesitter Potty en Loris Cabirou (CMR) allemaal een plek konden opschuiven. Middenin het veld raakten de twee Alpines van Gaël Castelli (Mirage Racing) en Nico Prost (CMR) elkaar op het rechte stuk voor Eau Rouge, waardoor Castelli de vangrail in werd gekatapulteerd. Op miraculeuze wijze wist iedereen hem te missen, maar de muur moest gerepareerd worden en dat zorgde voor een lange rode vlag-periode.
Na de herstart vochten AKKA ASP-teamgenoten Drouet en Gachet om de leiding. De Fransmannen raakten elkaar in de Pif-Paf en verloren tijd. Vincent Beltoise (Mirage Racing) werkte zich vanaf P6 naar voren en wist de twee Mercedes-AMG's in te halen voor de rijderswissels. Jean-Luc Beaubelique (AKKA ASP) kreeg de leiding in handen na de pit stops, maar werd al gauw gepasseerd door Beltoises teamgenoot Romano Ricci. Ondanks een mogelijk probleem met de ABS, kwam Leroux snel door het veld en de Silver Cup-leider nam ook de eerste plaats algemeen in. De Aston Martin-rijder wist Bastard achter zich te houden in de slotfase voor zijn en Hasse-Clots derde overwinning van het seizoen.
 
5
De Pro-Am-zege in Race 2 ging naar Badey en Drouet na gevechten met Beaubelique, Ricci en Jouffret.


In de laatste minuten viel Ricci in ene terug, waardoor Badey en Drouet wonnen in de Pro-Am-klasse voor Olivier Jouffret en Eric Trémoulet (Team Jouffruit by Vic'Team), ondanks dat Jouffret nog tegen Eric Debard (AKKA ASP) was gecrasht in de Bruxelles-bocht. Beaubelique vocht zich terug naar een podium samen met Jim Pla voor Beltoise en Ricci.

  6
Hamon en Huteau waren niet te verslaan in de Am-klasse.

In de Am-klasse werden beide races gedomineerd door Christophe Hamon en Pascal Huteau (Team Fullmotorsport) die nu de leiding in de puntenstand hebben overgenomen van Laurent Coubard en Jean-Charles Rédélé. In de Silver Cup hebben Hasse-Clot en Leroux een voorsprong van negentien punten op Buret en Evrard. Het spannendst is het in de Pro-Am-klasse waar het gat tussen Castelli & Wallgren en Drouet nog maar drie punten is. Prost en Rudy Servol liggen daar maar veertien punten achter. Het Championnat de France FFSA GT zal pas op 11 en 12 september weer in actie komen op Circuit de Lédenon.


UITSLAG RACE 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet