Formula E

Formule E: Nyck de Vries leidt WK. Alex Lynn wint controversiële wedstrijd in Londen

De Brit Alex Lynn heeft de tweede wedstrijd van de Heineken Londen ePrix gewonnen. Een aanrijding tussen Stoffel Vandoorne en Oliver Rowland in de 10e ronde zorgde voor een controversieel incident. Abt Audi Team Schaeffler-rijder Lucas Di Grassi kwam via een shortcut via de pitlane aan de leiding...... Omdat op TV beelden niet te zien was of Di Grassi voor het licht aan het eind van de pitlane gestopt was kreeg de Braziliaan een "drive-through" opgelegd die hij negeerde. Een interventie van teammanager Allan McNish bij de wedstrijdleiding leverde Di Grassi voorlopig een achtste plek op. Nyck de Vries eindigde als tweede en leidt het wereldkampioenschap met 95 punten. Landgenoot Robin Frijns (Envision Racing) bezet met 89 punten de tweede plek. De Brit Sam Bird (Jaguar), die tot aan de wedstrijd in Londen de eerste plek in handen had, leverde behoorlijk in. Hij staat nu met 81 punten als derde genoteerd.

2021 Alex Lynn
Prachtige thuiswedstrijd van Alex Lynn voor het team van Mahindra Racing.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Formula E

Nyck de Vries leidt WK. Alex Lynn wint controversiële wedstrijd in Londen
"Stoffel Vandoorne had hier verdiend om te winnen" verklaarde Mercedes EQ-coureur Nyck de Vries na afloop van de wedstrijd. Zijn Belgische teamgenoot verloor kostbare punten door een aanrijding met de e.dams-Nissan van de Brit Oliver Rowland. Een situatie die leidde tot een clevere move bij Audi waar men Di Grassi via de pitlane liet binnenkomen en daardoor aan de leiding kwam. Een incident waar de komende dagen voorlopig nog niet het laatste woord over gesproken is........De wedstrijd in de Londen Docks kende de nodige schades en "afrekeningen"

2021 Stoffel Vandoorne 1

Stoffel Vandoorne had een perfecte start.

Mercedes EQ-coureur Stoffel Vandoorne had vanaf pole een perfecte start. Daarachter volgden Rowland, Lynn, De Vries, Evans en Günther. Al in de eerste ronde beschikte Vandoorne al over een voorsprong van 1,3 secs. op Oliver Rowland. Zowel Blomqvist als Sims moesten in de eerste ronde al de strijd staken. In de tweede ronde passeerde Nyck de Vries de Brit Alex Lynn in Turn 10 op identieke wijze als in de wedstrijd op zaterdag. Zaterdag deed de Nederlander het aan het einde. Vandaag aan het begin. In de derde ronde maakte Nyck al gebruik van zijn eerste attack mode.

De safetycar moest in de vijfde ronde voor de eerste maal in actie komen nadat Buemi de Audi van René Rast er af beukte. Buemi kreeg voor dit incident dan ook vrijwel direct een Stop/Go opgelegd.Een duidelijke fout van de e.dams Nissan-rijder die iets teveel wilde. Bij de herstart sloeg de Mercedes EQ van Stoffel Vandoorne opnieuw een gat. Beide Mercedes EQ's voerden in de achtste ronde het veld aan. Eén ronde later liet Nyck de voorlopige snelste ronde noteren.

2021 Da Costa Out
Antonio Felix Da Costa werd door Lotterer getorpedeerd en ziet titelkansen in rook opgaan.

Stand 10e ronde: Vandoorne, De Vries, Rowland, Lynn, Evans, Günther, Wehrlein, Frijns, Di Grassi, Sette Camara. Da Costa wilde in de tiende ronde iets teveel en raakte na een touché met André Lotterer de muur en moest opgeven. Het betekende dat de safetycar voor de tweede maal in actie moest komen. Na de herstart bedroeg raakten Vandoorne en Rowland elkaar. Het bracht Nyck De Vries aan de leiding. Vandoorne viel na het incident met Rowland naar de 15e plek terug. De Nissan zelfs naar P20.

Stand 15e ronde: Di Grassi, De Vries, Lynn, Evans, Günther, Wehrlein, Frijns, Dennis, Sette Camara,Nato. In deze ronde wist Di Grassi De Vries te verschalken en bevond de Nederlander zich in een sandwich van Di Grassi en Lynn. Maar De Vries moest al snel zijn positie aan de Mahindra van Alex Lynn prijsgeven. Dat Di Grassi onder safetycar vanuit de pitlane aan de leiding kwam riep natuurlijk direct vraagtekens op.

NIck Cassidy 3
Zevende plek voor Nick Cassidy.

De Braziliaan kwam daardoor gedurende lange tijd aan de leiding maar kreeg door de FIA een drive-through opgelegd die hij stoïcijns negeerde.Teammanager Alan McNish was het duidelijk niet met deze beslissing van de wedstrijdleiding eens. Di Grassi werd dankzij de "interventie" van McNish bij de wedstrijdleiding als achtste geklasseerd........

2021 Bird
Slecht weekend voor Sam Bird.

Stand 20e ronde: Di Grassi, Lynn, De Vries, Evans, Günther, Frijns, Wehrlein, Dennis, Nato, Cassidy. Intussen was Envision-coureur Robin Frijns aan een aardig opmars begonnen en bevond zich in de 22e ronde achter zijn landgenoot Nyck de Vries. Hoewel Di Grassi in R24 nog als leider werd aangegeven bedroeg de werkelijke volgorde Lynn, De Vries, Evans, Frijns, Wehrlein, Dennis, Günther, Cassidy, Nato, Bird.

2021 De Vries Finish 2
P2 voor Nyck de Vries en de nieuwe leider in de tussenstand van het WK.

In de 27e ronde begon Nyck druk op Alex Lynn uit te oefenen en knalde Jaguar-coureur Sam Bird in een overenthousiaste actie tegen de Fransman Norman Nato aan (RokiT Venturi). De safetycar behoefde gelukkig niet in actie te komen. Ondanks het tonen van de zwarte vlag continueerde Di Grassi de wedstrijd en werd voorlopig "dankzij" de interventie van McNish als achtste geklasseerd. Mahindra-coureur Alex Lynn won onomstreden een verdiende thuiswedstrijd. Achter hem volgden Nyck de Vries (Mercedes EQ) en Mitch Evans (Jaguar Racing)

2021 Alex 2
Een mooie afsluiting van het weekend voor de Brit Alex Lynn.

Uitslag (provisonal)
1. Alex Lynn Mahindra 30 ronden
2. Nyck de Vries Mercedes EQ +0.599 secs.
3. Mitch Evans Jaguar + 6.257 secs.
4. Robin Frijns Envision + 6.682 secs.
5. Pascal Wehrlein Porsche + 9.212 secs.
6. Maximilian Günther BMW iAndretti + 10.637 secs.
7. Nick Cassidy Envision + 12.685 secs.
8. Lucas Di Grassi Audi +20.466 secs.
9. Sette Camara Mahindra + 20.733 secs.
10. Jake Dennis BMW +24.914 secs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet