Nieuws

Formule 1: Hamilton pakt eerste startplek voor eerste sprintrace

Hamilton

Lewis Hamilton start de eerste sprintrace in de Formule 1 vanaf de eerste plek (het mag geen poleposition heten). Max Verstappen begon de kwalificatie als bovenliggende partij, maar Hamilton keerde gedurende de sessie het tij. Bij de laatste run was de thuisrijder kwetsbaar na een flinke fout, maar Verstappen kwam 0.075 tekort. De twee kemphanen starten wel weer samen vooraan.

Tekst: Daan Jeuken

Geen tijd om terug te komen.
Een van de grote veranderingen voor de teams in het nieuwe weekendformat, is dat er nauwelijks voorbereidingstijd is voor de kwalificatie. Voorheen kwam het nogal eens voor dat een team als Mercedes, Ferrari of Red Bull op vrijdag nog niet zo lekker ging, 's nachts overuren draaide in de simulator, en er zaterdags weer stond. Die mogelijkheid bestaat nu niet: de teams moeten er vandaag direct staan. Als de eerste training een voorbode is, dreigt een dominant weekend voor Max Verstappen: hij is meer dan 7 tienden sneller dan Norris en Hamilton.

Q1 laat echter al direct zien dat dat niet het hele verhaal is, want Hamilton is bij zijn eerste poging al 7 tienden sneller dan tijdens de training. Verstappen vindt, ondanks een enorme glijpartij, ook alweer vier tienden extra. Hamilton doet nog een extra run, die hem op de tijd van Verstappen brengt. De Nederlander vindt het wel goed met één rondje, hij heeft dat extra trainingsrondje blijkbaar niet nodig.

Het maakt voor Q1 allemaal nog niet zo veel uit, want ondanks de beperkte voorbereidingstijd, zijn er geen grote verrassingen. De Haas', Aston Martins en Williams' moeten aan de bak.

Vettel maakt de sprong en verdringt Räikkönen. Stroll doet hetzelfde ten koste van Tsunoda. Russell gaat ook weer door naar Q2.

Geen mediums nodig
De extra verhaallijn rondom het gebruik van mediums voor de start, is in dit nieuwe format van de baan. De mannen mogen starten op rubber naar keuze, en kunnen in Q2 lekker op softs rijden. Het maakt de strijd vooraan niet spannend; de Red Bulls en Mercedessen staan vooraan. Hamilton heeft met zijn extra ronde het gat naar Verstappen teruggebracht tot 0.098. Deze keer doet ook Verstappen nog een extra bijschaafrondje. In die rondes weet Hamilton de Nederlander te kloppen.

Gasly, Russell, Alonso, Stroll en Giovinazzi bezetten de plekken 11 tot 15 voor de laatste run begint. Gasly springt één plekje, ten koste van Ocon. Die verbetert zich niet, maar zijn teamgenoot wel. Alonso lijkt Q3 te halen, maar heeft geen rekening gehouden met de kwalificatie-koning George Russell. De thuisheld schittert en haalt voor de tweede keer op rij Q3.

Stijgende lijn van Hamilton
Verstappen leek tot dusver niet te kloppen, maar de progressie die Hamilton gedurende de kwalificatie heeft geboekt, bracht hem in Q2 met twee tienden aan de leiding. Kan Verstappen in Q3 het tij keren, of zet Hamilton de stijgende lijn door?

De eerste sector van Hamilton is een tiende sneller dan Verstappen. De tweede sector brengt Verstappen iets dichterbij, maar nog net niet bij Hamilton. De laatste sector geeft de doorslag en die is voor Hamilton. Verstappen komt 0.172 tekort, en het Britse publiek juicht. "Ah, mijn voorbanden ondersturen naar de maan", klaagt de Nederlander.

Bottas en Perez komen niet in de buurt van de kopmannen, maar pakken wel voorlopig de tweede startrij.

De tweede poging begint Hamilton weer als eerste, en hij geniet van een kleine slipstream van Bottas. Verstappen staat er alleen voor. Hamiltons eerste sector is een tiende sneller dan zijn vorige. Verstappen laat juist een tiende liggen. De tweede sector is Hamilton twee tienden onder zijn tijd, dan kan een superrondje worden.

Maar in zijn laatste sector maakt Hamilton een flinke glijpartij, en dat kost hem veel tijd. Verstappens komt dan door de tweede sector, en zit maar net boven de tijd van Hamilton. Als hij de laatste sector zijn banden beter houdt dan in de vorige ronde, is pole mogelijk. Maar de Nederlander wint net niet genoeg. Verstappen komt 0.075 tekort en start morgen als tweede.

Bottas verbetert zijn tijd ook en komt nog dicht bij de tijd van Verstappen. Perez doet hetzelfde, maar overschrijdt de track limits en verliest zijn tijd. Dat kost hem een plek: Leclerc pakt p4. Thuisheld Norris start naast Perez en laat zijn teamgenoot 0.002 achter zich. Het grootste applaus, na Hamilton, is echter voor George Russell, die met één rondje p8 pakt, voor Sainz en Vettel.

Uitslag kwalificatie Silverstone
1. Lewis Hamilton, 1:26.134
2. Max Verstappen, op 0.075
3. Valtteri Bottas, op 0.194
4. Charles Leclerc, op 0.694
5. Sergio Perez, op 0.710
6. Lando Norris, op 0.763
7. Daniel Ricciardo, op 0.765
8. George Russell, op 0.837
9. Carlos Sainz, op 0.873
10. Sebastian Vettel, op 1.045

11. Fernando Alonso, 1:27.245
12. Pierre Gasly, 1:27.273
13. Esteban Ocon, 1:27.340
14. Antonio Giovinazzi, 1:27.617
15. Lance Stroll, 1:27.665

16. Yuki Tsunoda, 1:28.043
17. Kimi Räikkönen, 1:28.062
18. Nicholas Latifi, 1:28.254
19. Mick Schumacher, 1:28.738
20. Nikita Mazepin, 1:29.051
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet