GT

GT: 60 auto's voor TotalEnergies 24 Hours of Spa, Breukers, Buurman, Dontje en Frijns enige Nederlanders

210714 Frijns
Robin Frijns deelt de WRT-Audi met Dennis Lind en Nico Müller

Bij Audi, het succesvolste merk sinds er in Spa met GT3's gereden wordt, vinden we de derde Nederlander in het veld in de persoon van Robin Frijns, die de auto van het team WRT samen bestuurt met de Deen Dennis Lind en de Zwitser Nico Müller, met wie Frijns vorig jaar nog samen bij Abt in de DTM reed. De andere WRT-fabrieks-Audi kent met Dries Vanthoor, Kelvin van der Linde en Charles Weerts ook een zeer sterke bezetting. Ook Attempto Racing en Saintéloc Racing zetten elk één officieel ondersteunde Audi in, met fabrieksrijders Winkelhock, Niederhauser en Haase bij het Franse team en Drudi, Mies en Marschall bij de Duitse renstal. De overige vier Audi's rijden in de Silver Cup.

BMW is met 25 overwinningen het succesvolste merk in de volledige historie van de 24-uursrace in de Ardennen. Dit jaar wordt voor het laatst de M6 GT3 ingezet, want de M4 staat als opvolger al in de startblokken. Walkenhorst Motorsport, in 2018 winnaar in Francorchamps, brengt twee fabrieksondersteunde auto's aan de start met grootheden als Sheldon van der Linde, Marco Wittmann, Timo Glock en Martin Tomczyk, maar ook een 'zilver'-rijder op elk van de beide auto's. Een derde Walkenhorst-BMW rijdt in de Am Cup, Boutsen Ginion Racing runt een M6 in Pro-Am.

De Britse fractie wordt aangevoerd door Aston Martin, dat met drie auto's van Garage59 vertegenwoordigd is. De Pro-auto is met Nicki Thiim, Marco Sørensen en Ross Gunn goed bezet, de andere twee auto's rijden respectievelijk in Pro-Am en in de Silver Cup. Bij Bentley dooft de GT3-kaars langzaam uit, het Franse team CMR won vorig jaar de Am Cup in de Ardennen en start dit jaar in de Silver Cup. Het Britse JOTA zet een McLaren in die met Ben Barnicoat, Oliver Wilkinson en Rob Bell ook een goede line-up kent, de andere McLaren is van Inception Racing en rijdt in Pro-Am, zij het wel met oud-Bentley-fabriekscoureur Jordan Pepper als een van de rijders.

210714 Ferrari
De Iron Lynx-Ferrari is met Alessandro Pier Guidi, Nicklas Nielsen en Côme Ledogar sterk bezet

Geen GT-race zonder Ferrari's, maar opmerkelijk genoeg slechts twee 488's in de Pro-klasse, en ingezet door Iron Lynx, dat naast AF Corse een steeds prominentere positie krijgt. Tot de rijders behoren Alessandro Pier Guidi, Côme Lédogar, Callum Ilott en Davide Rigon. De overige Ferrari's rijden in de Silver Cup (één) en in Pro-Am (vier, waaronder twee van AF Corse). De andere Italiaanse fractie, die van Lamborghini, bestaat uit acht auto's, waarvan de helft in Pro. Het Oostenrijkse Grasser-team kreeg de geplande Pro-bezetting niet rond en houdt het bij de Silver Cup, dus het Lamborghini-vlaggenschip is de Orange 1-FFF-auto van Mirko Bortolotti, Marco Mapelli en Andrea Caldarelli. Van de beide Emil Frey-Lamborghini's in de Pro-klasse dichten we de auto met Giacomo Altoè, Norbert Siedler en Albert Costa, alledrie 'goud', de beste kansen toe.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet