GT

GT: 60 auto's voor TotalEnergies 24 Hours of Spa, Breukers, Buurman, Dontje en Frijns enige Nederlanders

210714 Spa veld
Vorig jaar stonden er 56 GT3's aan de start voor de klassieker in Spa, dit jaar nog vier meer.

Over iets meer dan twee weken vindt op het Circuit de Spa-Francorchamps de TotalEnergies 24 Hours of Spa plaats, het jaarlijkse hoogtepunt voor de GT3-racerij. Vandaag maakte promotor en organisator SRO de voorlopige inschrijlijst bekend, waarop niet minder dan 60 auto's staan, afkomstig van de merken Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Lamborghini, McLaren, Mercedes-AMG en Porsche. Het aantal Nederlanders onder de 178 aangemelde coureurs (waarbij er nog twee plaatsen niet zijn ingevuld) valt wat tegen: Rik Breukers, Yelmer Buurman en Indy Dontje rijden elk met een Mercedes, respectievelijk van Madpanda Motorsport, HRT en HubAuto, Robin Frijns start met een Audi van het Belgische Audi Sport Team WRT.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De 73e editie van de klassieke race wordt gewoon weer in de zomer gehouden, nadat er vorig jaar eenmalig naar het najaar werd uitgeweken. Bovendien mogen er dit jaar weer toeschouwers bij het evenement aanwezig zijn, zij het in beperkt aantal en alleen in de vooraf aangewezen bubbel, waarvan er drie verschillende zijn. Kamperen is niet toegestaan, op donderdag en vrijdag moeten bezoekers aan het eind van de dag het terrein verlaten en van tevoren moet er zijn of worden getest, ongeacht of mensen nu wel of niet gevaccineerd zijn.

Stuttgart is goed voor bijna de helft van het deelnemersveld, met elk 13 Mercedes-AMG GT3's en 13 Porsche 911 GT3 R's op de grid. Daarbij ontbreekt het winnende team van vorig jaar, ROWE Racing, waar de relatie met Porsche naar verluidt nogal verstoord is, maar met acht auto's in de Pro-cup, waar de strijd voor de algehele overwinning zal worden uitgevochten, is Porsche natuurlijk ook dit jaar weer meer dan goed vertegenwoordigd. Dinamic, KCMG en Frikadelli Racing zijn er elk met twee auto's bij, Rutronik Racing en GPX Racing, in 2019 winnaar in Spa, zetten elk één 911 in de Pro-klasse in. Vrijwel alle fabrieksrijders zijn er, inclusief Michael Christensen, Kévin Estre, Richard Lietz, Earl Bamber, Laurens Vanthoor en Nick Tandy. Ook in de subklassen Silver Cup, Pro-Am en Am zijn er meerdere Porsches ingeschreven.

210714 Buurman
Yelmer Buurman rijdt in de HubAuto-Mercedes samen met de Maximilians Buhk en Götz

Van de 13 Mercedes-AMG GT3's rijden er slechts vier in de Pro-klasse: een van HRT (sterk bezet met Engel, Stolz en Abril), twee van AKKA ASP (met onder anderen Marciello, Juncadella, Gounon en Auer) en een van het Taiwanese HubAuto, waar onze landgenoot Yelmer Buurman deel uitmaakt van de bezetting. Hij rijdt samen met de twee Duitse Maximilians, Buhk en Götz, ook een kansrijke combinatie. Zes Mercedessen rijden er in de Silver Cup, waaronder de inschrijving van het Spaanse Madpanda Motorsport, waar Rik Breukers de auto deelt met de Mexicaan Ricardo Sanchez, de Argentijn Ezequiel Perez Companc en de Fin Patrick Kujala.

210714 Madpanda
De Madpanda-Mercedes met onder anderen Rik Breukers

Ook Indy Dontje komt met een Mercedes-AMG GT3 in de Silver Cup in actie, en wel met een auto van het Haupt Racing Team van Hubert Haupt. Laatstgenoemde maakt zelf ook deel uit van de rijdersbezetting en krijgt een druk programma, want eerder deze week kondigde Haupt ook al aan dat hij in augustus met een Mercedes van zijn eigen team deelneemt aan de beide DTM-races op de Nürburgring. Naast Haupt en Dontje completeren de Duitser Patrick Assenheimer en de Italiaan Michele Beretta het rijderskwartet in de HRT-Merceders met het startnummer 5. De overige drie AMG-GT3's rijden in Pro-Am.

210715 Spa Dontje
Indy Dontje rijdt in Spa eens niet voor het Winward-team, maar voor HRT van Hubert Haupt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet