Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - NL: De Jong wint GTC Rally

D63E0991

Achtmaal - Bob de Jong heeft opnieuw zijn thuisrally, de GTC Rally, gewonnen. De thuisrijder uit Essen bleek het beste opgewassen tegen de lastige omstandigheden die de deelnemers werden voorgeschoteld. Na een jaar met slechts één rally die werd verreden, hopen de rallyliefhebbers nog altijd dat het rallyseizoen nu toch echt geopend is.

Tekst en foto's: Dré Galiart

Compact door Corona
In Corona tijden is alles anders, zo ook de GTC Rally, oftewel de 'Nacht van Achtmaal'. Een compacte eendaagse rally met veel kilometers is wat veel deelnemers al jaren willen en dat kregen ze. OK, de anders altijd beslissende 'nacht' kon niet volledig eer aan worden gedaan, maar met 150 competitieve kilometers voor de wielen in één dag kon het wel een volwaardige Nederlandse rally worden genoemd.

Late start
Rond tien voor vijf begonnen de rijders aan hun eerste kilometers op snelheid. Wie heeft de Covid-19 periode 't best doorstaan? Of telde juist de gemaakte test kilometers? Bob de Jong (Hyundai I20 R5) schiet het beste uit de startblokken. Nipt sneller dan Jasper van den Heuvel (Ford Fiesta R5) slaan de twee een aanzienlijk gat met de eerstvolgende Nederlander, Jim van den Heuvel. Knap derde is de Belg Reynvoet (Skoda Fabia R5), echter blijkt hij geplaagd door problemen met de stuurbekrachtiging. Hij geeft op, na de eerste proef en laat plek 3 vacant.

Vorentscheidung
Als de rijders zich van de stoffige onverharde stroken van Rijsbergen hebben ontdaan, trekken ze via Klein Zundert naar Achtmaal. Dit jaar meer dan ooit is dat Achtmaal de plek waar de rally om draait met een service en VIP locatie. Door Corona wel wat minder toegankelijk dan normaal, maar toch ademt het hele dorp rally als 'normaal'. Het is daar waar, zoals de Duitsers zouden zeggen, de vorentscheidung volgt. Zo is niet het tijdstip, maar wel de locatie vertrouwd voor wat betreft een sleutelpunt in de wedstrijd.

Marge voor Jasper
In Klein Zundert lijkt alles nog af te stevenen op een secondenduel tot op de laatste meter van de wedstrijd (0,5 seconde in t voordeel van De Jong), maar als het op 'de Hel' stevig is begonnen met regenen, slaat Jasper van den Heuvel zijn slag. 5,6 Seconden pakt hij op De Jong. Met Ostaaijen minstens zo nat, kon dat verschil wel eens verdubbelen, want immers; iedereen staat nog op hetzelfde schoeisel, terwijl de dag nog zo stoffig begon. Het is halverwege de tweede rond op het rundkursje in Ostaaijen als Jasper 'out of the blue' zijn auto stil zet en Henk Vossen moet laten passeren. Het probleem? Jasper legt uit "Ja.. het raam beslagen, niks zien, dan moet je stoppen. We waren al twee keer gestopt op de proef en ik ga niet een ander ophouden omdat wij de boel niet voor elkaar hebben" briest Jasper. Het medicijn tegen beslagen ruiten 'Rain-X' was niet aangebracht op de ruiten en dus zat Jasper van den Heuvel met een groot probleem. Zo wordt een nipte voorsprong, ineens ruim anderhalve minuut achterstand! Snelste op de kletsnatte Ostaaijen proef is trouwens knap Gert-Jan Kobus. Van Deijne en De Jong volgen elk op ruim 10 seconden.

D63E1254

Counterattack
Nog twee boucle te gaan. Jasper van den Heuvel is niet bepaald van het opgeven en dus zet hij een knappe remonte in. De Jong vecht wel terug maar hij ziet toch ruim 25 seconden verdampen. Broertje Jim is dan helaas al gestopt "Op het onverhard is er een steen tegen de multiriem geslagen en hij zag de temperatuur oplopen, dus hij is gestopt". Op de vraag of hij in de laatste, nachtelijke, boucle alsnog kan terug slaan is Jasper duidelijk. "Nee naar Bob toe, dat gaat niet meer". Toch zijn er ook lichtelijke zorgen in kamp De Jong. Navigator Bjorn Degandt is naar verluid 'niet zo lekker'. De Jong verklaard "Klopt, ik mag niet klagen, maar het gaat niet geweldig. We moeten het koppie erbij houden. Jasper loopt net tien seconden in, dus we moeten ook niet helemaal inkakken".

D63E1420

Kemphanen
Toegegeven, Jasper van den Heuvel rijdt een ijzersterke wedstrijd op de pech met beslagen ruiten na. Ook in de laatste boucle gaat hij er voor zitten en als twee kemphanen komen de twee toppers elkaar tegen op 'de Hel'. Jasper zit Bob letterlijk op de hielen, maar het is niet genoeg. Het tijdsverschil blijkt onoverbrugbaar, al finisht de wedstrijd met 32 seconden tussen beide heren. Zo wint Bob de Jong nog maar weer 's zijn thuiswedstrijd. Het belooft wat als ze in een volgende wedstrijd het secondenduel kunnen voortzetten wat we de eerste twee proeven voorgeschoteld kregen. Of zal Jasper dan op proef drie en vier wel definitief doordrukken? Afspraak, hopelijk in de Vechtdalrally in Augustus.

D63E1478

Van Deijne derde
Achter de twee kemphanen is, na het wegvallen van Jim van den Heuvel, een Skoda gevecht ontstaan. Gert-Jan Kobus en Kevin van Deijne vechten het uit. Waar Kobus eerder in de wedstrijd nog een knappe scratch draaide, is het Van Deijne die gedurende de wedstrijd steeds beter in zijn vel lijkt te zitten. Zo goed dat hij aan de finish nog een marge van een halve minuut op Kobus heeft opgebouwd. Zo laten beiden zich goed zien. Bij de Evo's is Ad Smits de snelste, voor Parren en Brouwer. In de strijd om snelste tweewiel aandrijver was Maurice Kuijstermans de snelste in zijn BMW, zelfs net binnen de top 10. Elfde was de snelste voorwiel aandrijver, Belg Verlinde in de Clio, normaal uitkomend in de Belgische Clio cup.

D63E1918

Door de vingers geglipt
Wie in Belgie de term 'De snor' laat vallen hoeft zich niet verder te verklaren. Toch is hij in Nederland ook geen onbekende. Paul Lietaer kwam wel vaker naar Achtmaal om zijn prachtige historische auto's op snelheid over de proeven te bewegen. Dit maal was het de Opel Manta 400. Een auto met veel Nederlandse historie. "Hij is zo'n 15 jaar in het bezit van Biesheuvel geweest. Het is een plezante en prachtige auto". Toch was het de Belg niet gegund. "We hebben op de laatste proef lek gereden, we hebben 't wiel moeten wisselen" vertelt Lietaer, die eigenlijk een gewonnen wedstrijd reed. Zo mocht Christophe de Leeuw (Ascona) zijn zege van twee jaar geleden nog eens overdoen. "Toen ik Paul één kilometer voor de finish zag wisselen was het wel zuur, maar tegelijk waren we ook superblij" verklaarde hij.

D63E1935

Tot slot won in de shortrally ook een thuisrijder. Ramon van de Lindeloof werd in zijn thuiswedstrijd vaak door pech getroffen. Enkele jaren geleden was er nog eens een brandje. Dit keer klopte het wel allemaal en kon hij de Honda Civic als eerste over het podium rollen.

D63E2285
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet