Formula E

Formule E: Kalender 2022 grotendeels bekend, Eindhoven "volledig op snelheid"

IMG 5598 2
Peter-Paul Laumans (r.) van de Eindhovense Formule E-organisatie, hier met coureur Robin Frijns

Gisteren publiceerde de FIA de kalender voor het Formule E-seizoen 2021/2022 – wat in werkelijkheid alleen maar 2022 is, maar de Formule E spreekt hoe dan ook liever over 'seizoen 8', voor de Netflix-generatie. Vanuit Nederlands perspectief opmerkelijk was het ontbreken van Eindhoven, waar actief wordt gewerkt aan het binnenhalen van het elektrische kampioenschap. Voor 4 juni staat er echter een evenement met nog nader te bepalen locatie op de kalender, terwijl voor Eindhoven ook 2023 een optie is. "We zijn volledig op snelheid", zo verklaart de organisatie vanuit de Lichtstad.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Het volgende Formule E-seizoen gaat opnieuw van start in Diryah in Saoedi-Arabië, waar op 28 en 29 januari twee races op de kalender staan. Dat duidt dus alvast op een 'clash' met de 24-uursrace van Daytona, waaraan tot dusver ook meerdere Formule E-rijders deelnamen. Vervolgens zijn er races in Mexico, waar de serie terugkeert naar Mexico Stad in plaats van Puebla, en Kaapstad in Zuid-Afrika als eerste nieuwe locatie. Medio maart is er een race op een nog nader te bepalen circuit in China, waarna op 9 april de Europese toer begint in Rome. Daarna volgen Monte Carlo en Berlijn, de al genoemde nog nader in te vullen race op 4 juni, en dan in juli drie evenementen in Vancouver, ook nieuw, New York en Londen, waarbij de laatste twee genoemde evenementen elk twee races omvatten. Dat geldt ook voor de seizoensfinale, op 13 en 14 augustus in Seoul, de derde nieuwe locatie op de kalender.

Peter-Paul Laumans, voorzitter van de Stichting Formula-Eindhoven, is nog steeds optimistisch over de kansen om in de Brabantse technologiemetropool een Formule E-evenement te kunnen houden. "We hebben
de afgelopen tijd met een gespecialiseerd team gewerkt aan het uitwerken van een zo compleet mogelijk voorstel voor Formula E Holdings. Dat voorstel bespreken we nu in Londen. De coronapandemie heeft een vertragend effect gehad op de gesprekken en onderzoeken. De internationale reisrestricties zorgden bijvoorbeeld voor vertraging in het uitvoeren van onze trackstudies. Maar inmiddels zijn we volledig op snelheid."

Oli McCrudden, City Development Director Formula E Holdings, over de gesprekken met Stichting Formula-Eindhoven verklaart: "Het voorstel dat we van Formula-Eindhoven hebben ontvangen laat een professionele en positieve aanpak zien voor het organiseren van een race en onze gesprekken duren voort. De ondersteuning voor een evenement in Eindhoven is zeer bemoedigend."

Laumans vervolgt: "De kalender die Formula E heeft gecommuniceerd is een voorlopige versie, zo heeft covid bijvoorbeeld ook nog steeds wereldwijd impact op evenementenkalenders. Dus toekenning van een race aan onze stichting voor 2022 is helemaal niet uitgesloten. Maar we denken verder dan 2022. Onze gesprekken met Formula E Holdings zijn altijd gebaseerd geweest op een lange termijn, meerjarige samenwerking, startend in 2022 of 2023. Parallel aan de gesprekken met Formula E zijn we ook de verschillende trackopties aan het afronden."

Kalender ABB FIA WK Formule E 2022
28-29 januari: Diryah, Saoedi-Arabië
12 februari: Mexico Stad, Mexico
26 februari: Kaapstad, Zuid-Afrika
19 maart: locatie nnb, China
9 april: Rome, Italië
30 april: Monte Carlo, Monaco
14 mei: Berlijn, Duitsland
4 juni: locatie nnb, land nnb
2 juli: Vancouver, Canada
16-17 juli: New York, Verenigde Staten
30-31 juli: Londen, Groot Brittannië
13-14 augustus: Seoul, Zuid-Korea
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet