NASCAR

NASCAR: Jeff Gordon breekt Earnhardt's record op chaotisch Talladega

Jeff Gordon heeft het record van wijlen Dale Earnhardt Sr. verbroken. De Hendrick Motorsports-coureur die vorige week nog op Phoenix qua overwinningen op gelijke hoogte met Earnhardt kwam boekte op Talladega zijn 77e overwinning. Het verbreken van het Earnhardt-record werd door de Redneckfans niet in dank afgenomen.

Tekst Willem J. Staat
gordon_talladega
Jeff Gordon, recordwinnaar in NASCAR samen met zijn Belgische vrouw Ingrid
Vandenbosch, die op korte termijn haar eerste kind verwacht. Foto: GM

Chaotische taferelen
Een chaotisch verlopen wedstrijd moest onder neutralisatie worden afgevlagd. Rivaal Dale Earnhardt jr. die de bui al had zien hangen, had zijn fans opgeroepen om vooral geen bierblikjes op het circuit te gooien. Een oproep die door de fans massaal genegeerd werd. “Ik dacht dat ze toiletpapier zouden gooien, maar ik heb maar één rol gezien” grapte Gordon na afloop. De wedstrijd was na een eerdere neutralisatie met enkele ronden verlengd, maar ook tijdens deze verlenging ging het mis toen Greg Biffle en Elliot Sadler in de fout gingen. Tegelijkertijd gingen Tony Stewart en Jamie McMurray eraf, waardoor de NASCAR-officials besloten de wedstrijd definitief te neutraliseren. Gordon profiteerde, want na een eerdere neutralisatie was hij van een veertiende plaats opgerukt naar de kop en greep de zege op de dag dat Dale Earnhardt Sr. 56 zou zijn geworden. “Is het voorbij, is het echt over” vroeg Gordon via de radio aan zijn crew. Op dat moment wachtte hem een bombardement van bierblikjes. Een doughnut van Gordon leek een averechts effect op de fans te hebben. De politie arresteerde tien heetgebakerde NASCAR fans. De NASCAR-organisatie veroordeelde het wangedrag van de fans.

Tony Stewart
Tony Stewart een slikte na een meeting met de NASCAR-organisatie afgelopen zaterdag een deel van zijn opmerkingen in, maar liet zich gaan toen hij er door McMurray werd afgezet. De gebarentaal in de richting van de Ford-coureur zal ongetwijfeld consequenties hebben. Juan Pablo Montoya streed met zijn Dodge regelmatig in de kopgroep mee, maar viel na een crash met Ryan Newman in de 161e ronde uit. Voor velen kwam die op het juiste tijdstip, omdat ze snel een splash and dash-stop voor brandstof konden maken. Toyota-coureur David Reutimann leek zicht op een hoge klassering te hebben maar een enorme plof in de slotfase van de wedstrijd zouden de inleiding vormen van chaotische neutralisatietaferelen die Jeff Gordon uiteindelijk zijn record 77e-overwinning opleverde. Een misverstand tussen teamgenoten Jimmy Johnson en Casey Mears leverde een crash van laatstgenoemde op.

UITSLAG
1.Jeff Gordon Chevrolet 191e ronden
2.Jimmy Johnson Chevrolet 191 ronden
3.Kurt Busch Dodge 191 ronden
4.Kevin Harvick Chevrolet 191 ronden
5.Jamie McMurray Chevrolet 191 ronden
6.Ryan Newman Dodge 191 ronden
7.David Gilliland Ford 191 ronden
8.Dale Earnhardt jr Chevrolet 191 ronden
9/David Stremme Dodge 191 ronden
10-.Martin Truex jr. Chevrolet 191 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet