Sportscars: In detail: Blik op de nieuwe Peugeot 9X8-hypercar

AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer bekijkt de details van de nieuwe Peugeot 9X8
We zijn de afgelopen anderhalf jaar noodgedwongen gewend geraakt aan virtuele presentaties en interviews via Zoom of Teams, maar er gaat toch niets boven het zelf, fysiek aanwezig kunnen zijn bij de onthulling van een nieuwe (race)auto en staand naast het object met de betrokkenen te kunnen spreken. Dankzij een gezamenlijke actie van Peugeot Nederland en Peugeot Deutschland was AUTOSPORT.NL ter plekke bij de presentatie van de nieuwe Peugeot 9X8, de hypercar waarmee Peugeot vanaf volgend jaar wil deelnemen aan het FIA World Endurance Championship met als hoogtepunt de 24 Uur van Le Mans. We konden de auto uitgebreid bewonderen en namen de nodige details onder de loep.
Tekst: René de Boer (vanuit Satory, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Peugeot Deutschland/Uli Sonntag
"No filming, no photography", stond er op een bordje voor het presentatiemodel van de Peugeot 9X8, de nieuwe hypercar van Peugeot Sport, in de werkplaats van de sportafdeling van het Franse merk in Versailles-Satory. Voorafgaand aan de officiële onthulling, die vanmiddag om 14.00 uur digitaal plaatsvond, mocht er niets van of over de lang verwachte nieuwe lange-afstandsraceauto van Peugeot naar buiten komen. Tien journalisten kregen de gelegenheid om vooraf alvast de auto te ontdekken, maar er moest een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend om ervoor te zorgen dat er van tevoren niets zou worden gepubliceerd.

"We hebben volgens mij wel iets moois gecreëerd", zegt Olivier Jansonnie, technisch directeur voor het WEC-programma bij Peugeot Sport, als we samen bij de auto staan. Mooi opgepoetst, het grijs en het zwart glanzen, de geelgroene kleuraccenten vallen op, net als de van achteren verlichte Peugeot-logo's met de leeuw aan de zijkanten en in het midden van de voorzijde. "Natuurlijk, hij blijft niet helemaal zo, het is een presentatiemodel", geeft Jansonnie direct toe. "Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de fin achterop nog iets groter moet worden, en dan moet je ook nog zaken als startnummers en zo kwijt. Maar zo mooi strak en glanzend zie je wel precies de vormgeving van de auto."

Die vormgeving is grotendeels te danken aan Michaël Trouvé en het team van Peugeot Design. "Het is niet mijn eerste autosportproject: ik mocht ook al aan de Dakar-auto's werken en aan de 208 voor Pikes Peak, maar dit is natuurlijk wel een heel bijzonder project om vanaf het begin af aan betroken bij te zijn", aldus Trouvé. Welk element vindt hij zelf het mooist? "De 'stance', de manier waarop de auto op de grond staat", zegt hij zonder lang te aarzelen. "Zelfs stilstaand straalt de auto kracht en snelheid uit en dat is precies wat we wilden bereiken. Maar ook de vloeiende lijnen van het profiel, als je de auto van voren langs de zijkant bekijkt, of de verticaal geplaatste verlichting voor en achter, die het patroon volgen van de lamellen van de grille en de diffusor."

Ook daarvoor geldt dat het nog niet vaststaat of die elementen kunnen worden behouden. Met name de achterlichten, waarvan het wel lijkt of die bestaan uit rechtop staande glazen platen met een verlichte rand, lijken bijzonder kwetsbaar voor de harde praktijk van de racerij, maar mooi is het zeker.
Wie kwam er eigenlijk op het idee om de auto zonder achtervleugel uit te voeren? Kwam dat vanuit de design- of de techniekhoek? "Geen van tweeën eigenlijk. Het was meer een gezamenlijk idee: we hebben met elkaar het reglement bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat er nergens specifiek vermeld was dat een auto een achtervleugel moet hebben, dus toen zijn we aan de slag gegaan met calculaties en kwamen tot de conclusie dat we ook zonder vleugel genoeg downforce moesten kunnen hebben", legt Jansonnie uit. "En je ziet het resultaat."

In het interieur konden de designers eveneens hun gang gaan, hoewel de fysieke ruimte in een raceauto natuurlijk zeer beperkt is. Matthias Hossann, directeur design van Peugeot, verklaarde: "Tot nu toe was de cockpit altijd een puur functioneel en niet onderscheidend element van raceauto's, zonder enige merkidentiteit. Ook daarvoor wilden we een speciale aanpak. De combinatie van ons kleurenschema en de interieurstyling volgens het i-Cockpit concept van Peugeot geeft de cockpit van de 9X8 een eigen gevoel, waarmee hij op beelden van de onboard-camera onmiddellijk als Peugeot herkenbaar is."

Een opmerkelijk detail zijn ook de zijspiegels, die zijn geïntegreerd in de voorste wielkasten. "Dat is ook iets waarvan ik denk dat we het voor de uiteindelijke auto niet kunnen handhaven, want met die spiegels is het niet zo makkelijk als de neuspartij snel gewisseld moet worden, maar we zullen kijken of we daar nog een andere creatieve oplossing voor kunnen vinden als dat nodig is", aldus ontwerper Michaël Trouvé. Het is duidelijk: voordat de auto, volgens plan eind dit jaar, voor het eerst rijdt, zal er nog wel het nodige wijzigen, maar de eerste indruk is zonder meer positief, met interessante nieuwigheden.
