IndyCar

IRL: Dan Wheldon oppermachtig in Kansas

Ganassi-coureur Dan Wheldon was tijdens de IRL-wedstrijd op Kansas oppermachtig. De Brit liet er geen twijfel over bestaan dat hij voor de komende Indy 500 weer als grote favoriet moet worden beschouwd. Er waren zelfs momenten in de wedstrijd dat hij zelfs een ronde voorsprong op de concurrentie had……

Tekst Willem J. Staat

wheldon_kansas
Met zijn overwinning op Kansas is Dan Wheldon eveneens favoriet voor de Indy 500
Foto: Honda
 
Ganassi oppermachtig
Eigenlijk domineerde het Ganassi-Team de wedstrijd op Kansas volledig. Ook Scott Dixon volgde geruime tijd in het kielzog van zijn teamgenoot, maar omdat hij op de verkeerde manier de pitlane inreed kreeg hij een penalty aan zijn broek en was geen factor meer. Dat leek poleman Tony Kanaan aanvankelijk wel te zijn, maar een aanrijding met teamgenote Danica Patrick in de pitlane door een fout van het team beroofde de Braziliaan van alle kansen om Wheldon het vuur aan de schenen te leggen. Kanaan wilde geen commentaar op het incident geven. Ook zat het Marco Andretti niet mee, hij gaf toe doodsangsten uitgestaan te hebben. “Ik had totaal geen grip meer, en ging in de eerste bocht gewoon van het gas af om het ding op de baan te houden, toen besloot ik om er maar mee te stoppen” aldus de jeugdige Andretti-telg. Andretti was nog even in gevecht geweest met regerend kampioen Sam Hornish jr. maar ook die had zijn dag niet.
“Wij zijn met de verkeerde set-up vertrokken en er kwam ook geen neutralisatie om het te veranderen. In ieder geval hebben we ervan geleerd” aldus Sam Hornish jr. Dario Franchitti eindigde als tweede en Helio Castroneves als derde. Een crash van Scott Sharp zorgde voor het definitieve einde aan één van de meest saai verlopen IRL-races.

milka_duno
Milka Duno, derde vrouw in de IRL reed een foutloze eerste wedstrijd. Foto:IRL

Drie vrouwen
De IRL moet wel de meest geëmancipeerde raceserie zijn, want voor het eerst in de geschiedenis reden er maar liefst drie vrouwen mee. Milka Duno uit Venezuela maakte een onopvallend debuut. Zij eindigde als veertiende op zes ronden achterstand in een foutloos gereden wedstrijd. Sarah Fisher eindigde als twaalfde en Danica Patrick als zevende. Komend weekend begint op Indianapolis het Rookie Orientatie Programma. Ook daarvoor staat Duno ingeschreven.

UITSLAG
1, Dan Wheldon Dallara Honda 200 ronden
2. Dario Franchitti Dallara Honda 200 ronden
3. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
4. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
5. Tomas Scheckter Dallara Honda 199 ronden
6. Sam Hornish jr. Dallara Honda 199 ronden
7. Danica Patrick Dallara Honda 198 ronden
8. Vitor Meira Dallara Honda 198 ronden
9. A.,J. Foyt IV Dallara Honda 198 ronden
10.Jeff Simmons Dallara Honda 198 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet