Formule 3

Weinig geluk voor Tijmen van der Helm in FIA F3-races op de Red Bull Ring

TvdHelm RBRIng.01

Tijmen van der Helm heeft op de Red Bull Ring drie uiterst enerverende races achter de rug waarbij de jonge Nederlander het geluk niet bepaald aan zijn zijde had. In de eerste race van de derde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap boekte het 17-jarige TeamNL-talent met een dertiende plaats zijn beste klassering van dit seizoen, maar miste daarmee wel op één plek na de poleposition voor race twee. Die tweede race was helaas van korte duur aangezien de MP Motorsport-piloot al in de tweede ronde door een concurrent werd geraakt en met schade naast de baan belandde. De derde wedstrijd leverde voor Van der Helm een mooie inhaalrace op die hem van de 25ste naar de 17de positie bracht.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

De met oranjefans omringde Red Bull Ring was dit weekend niet alleen het strijdtoneel van de Grand Prix van Oostenrijk, ook werd er de derde ronde verreden van het FIA Formule 3 Kampioenschap. Nadat Tijmen van der Helm bij de vorige ronde in Paul Ricard al flinke progressie had geboekt, wilde het 17-jarige TeamNL-talent in Oostenrijk de volgende stap zetten. Om in de races in de punten te kunnen finishen, is een goede kwalificatie van groot belang. In zijn laatste kwalificatieronde verbeterde Van der Helm zich en zette een tijd op de klokken waarmee hij slechts 0,9 seconden achterbleef bij de poleposition. In het extreem competitieve veld waarin de onderlinge verschillen minimaal zijn, leverde dit toch niet meer op dan een 21ste startpositie en dus wist de MP Motorsport-piloot dat er in de races werk aan de winkel was.

TvdHelm RBRIng.03

Met een goede start had Van der Helm in de eerste race meteen twee plaatsen winst te pakken en wist vervolgens op te klimmen naar de 17de positie. Omdat zijn achtervolgers gebruik konden maken van het DRS-systeem, dat op de rechte stukken een hogere topsnelheid mogelijk maakt en inhalen vergemakkelijkt, kon de Nederlander zich moeilijk verdedigen en moest gaandeweg de race ook weer een paar plaatsen inleveren. Van der Helm belandde daardoor op de 20ste positie, maar knokte zich terug om uiteindelijk als 18de de finish te passeren. Na afloop kregen echter meerdere rijders vanwege diverse vergrijpen tijdstraffen waardoor Van der Helm doorschoof naar de dertiende positie, zijn beste klassering van dit seizoen. De pech was alleen dat de twaalfde positie de poleposition zou hebben betekend voor race twee, waarin Van der Helm nu dus gewoon vanaf plek dertien moest beginnen.

TvdHelm RBRIng.05

Helaas was de tweede wedstrijd voor Van der Helm van korte duur. In plaats van richting de punten te rijden, zag de Nederlander zijn wedstrijd al in de tweede ronde naast de baan eindigen. In het gedrang na de start viel de MP Motorsport-rijder terug naar plek vijftien toen hij vervolgens bij het ingaan van de tweede ronde werd uitgeremd door Logan Sargeant. Van der Helm kruiste achter de Amerikaan terug om hem op het volgende rechte stuk weer te kunnen passeren. Sargeant kwam echter naar rechts waardoor de wagens elkaar raakten en het tweetal met schade in de berm tot stilstand kwam.

TvdHelm RBRIng.04

In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend moest Van der Helm vanaf plek 20 beginnen. Nadat de MP Motorsport-coureur in de aanvangsfase enkele plaatsen verloor en op de 25ste positie belandde, zat hij daarna enige tijd vast in een lang lint van rijders dat met onderlinge verschillen van slechts een paar tienden van een seconde over het circuit ging. In de elfde ronde raakte Van der Helm bij een uitremactie de rijder voor hem, die daarop spinde. Het leverde het TeamNL-talent een plaatsje winst op, maar ook de vermelding 'under investigation van de wedstrijdleiding'. In de tweede helft van de wedstrijd profiteerde Van der Helm goed van de vele fouten die rijders voor hem maakten en schoof zo door naar de 17de positie, de plek waarop de MP Motorsport-coureur ook de finish passeerde.

TvdHelm RBRIng.02

"De kwalificatie was met veel verkeer erg rommelig en daarbij maakte ik zelf ook wat foutjes. Daar kan ik dan ook niet tevreden over zijn. Je maakt het jezelf met een startpositie zo midden in het veld niet makkelijk. In de eerste race heb ik wat plekken kunnen winnen en spaarde mijn banden om in de slotfase David Schumacher te kunnen pakken. Helaas hing in de laatste ronden op het punt waar ik hem wilde passeren de gele vlag uit en mocht ik hem dus niet inhalen. Pech, want achteraf bleek dat goed voor plaats twaalf en de pole voor race twee, die Schumacher daarna ook nog wist te winnen. Het geeft maar aan dat de snelheid om voorin te rijden er wel is. In race twee zat ik al half naast Sargeant toen hij gewoon naar rechts stuurde en daarmee was het einde verhaal. Ik reed op nieuwe banden dus een goede klassering had er zeker ingezeten. In de derde race waren mijn eerste rondjes niet sterk, maar daarna kon ik nog aardig opschuiven. Dit weekend is maar weer gebleken dat een startpositie verder voorin heel belangrijk is, de focus moet dus meer richting een goede kwalificatie. Vanuit het middenveld is het in alle drukte lastig om naar voren te rijden. De snelheid is er wel", blikte Van der Helm op een tumultueus verlopen weekend terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet