IndyCar

Indycar: VeeKay bevestigt. SVG gaf advies na fietsongeval

Rinus VeeKay bevestigde dat Supercar-coureur Shane van Gisbergen advies voor zijn herstel gaf. De Kiwi met Nederlandse wortels nam bij het horen van VeeKay 's fietsongeval direct contact met de Indycar-coureur op. SVG brak eerder dit jaar eveneens zijn sleutelbeen bij een mountainbike-ongeval.

2021 VeeKay 2
VeeKay kwam voor het laatst op het Stratencircuit van Detroit in actie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull/Indycar

VeeKay bevestigt. SVG gaf advies na fietsongeval
Kort na zijn fietsongeval nam SVG via Instagram contact op met Rinus VeeKay op waarin hij een hyperbare kamerbehandeling voorstelde. Die behandeling omvat het inademen van 100 procent zuurstof waarvan gezegd wordt da het helpt om het herstel te versnellen en ontstekingen te verminderen. Na zijn blessure bracht SVG in een hyperbare kamer de nodige tijd door en won bij zijn comeback op Sandown eerder dit jaar direct de eerste drie wedstrijden die daar op het programma stonden.

VeeKay bevestigde dat hij het advies van SVG ter harte nam. VeeKay: "Ik ben meteen naar een kliniek gaan zoeken die dit ook deed en ik bracht per dag drie uur lang in hyperbare kamers door. Ik ben ervan overtuigd dat het echt heeft geholpen en het herstelproces heeft versneld."

Ook sprak VeeKay met Josef Newgarden die na een ongeval op de Texas Motor Speedway twee weken later alweer racete. Die kwam toen voor het team van Ed Carpenter uit. Newgarden gaf VeeKay wel het advies om het rustig aan te doen om dit niet voor een tweede keer mee te maken. Ook verklaarde Newgarden, dat hij evenals SVG eerder dit jaar, onder het rijden totaal geen pijn voelde en dat ze destijds met drie verschillende Hans bevestigingen werkten om de druk te verminderen.

VeeKay: "Dit hebben we afgelopen maandag gedaan en we vonden enkele paramaters. Ik kan met de gordels strak aangetrokken zonder pijn in de auto zitten. "Ik heb weer een behoorlijk goede bewegingsvrijheid in mijn linkerschouder. Geen pijn. Ik heb in de simulator gezeten en voelde me gewoon geweldig. Geen afleiding van vreemde gevoelens of pijn. Ja, klaar om te racen en klaar om te winnen."

Of VeeKay binnenkort weer op de fiets stapt? "Nou we hebben er nog niet veel over gesproken. Veel Indycar-coureurs zitten overigens op de motor. Wel kocht ik een virtueel achterwiel zodat ik op Zwift kan rijden. Veel rijders doen dit en dan kan ik binnen doen. Zonder er vanaf te vallen" aldus VeeKay die a.s. weekend de prestatie van SVG kan evenaren door ook te winnen. Dit zou mooi zijn.

2021 Sandown finish
SVG won bij zijn comeback driemaal. Eén overwinning is voor VeeKay a.s. zondag al voldoende.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet