Diversen

Div: Daniela Zanardi over haar man Alex: "Hij vecht, zoals hij dat altijd al gedaan heeft"

210701 Zanardi
Alex Zanardi met op de achtergrond zijn echtgenote Daniela

Op 19 juni was het een jaar geleden dat Alex Zanardi met zijn handbike in de buurt van de Italiaanse stad Piacenza bij een ongeval zwaar gewond raakte. BMW publiceerde vandaag een perscommuniqué, bestaande uit een interview met Daniela Zanardi, de echtgenote van de oud-coureur, die iets meer inzicht geeft in het lange en moeizame herstelproces alsmede de toestand van haar man. We geven de vragen en antwoorden hier (vertaald) integraal weer.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: BMW

Daniela, hoe gaat het nu met Alex?
Daniela Zanardi: "Een jaar na het ongeval is Alex' toestand in grote lijnen stabiel. Hij bevindt zich op het moment in een gespecialiseerde kliniek. Daar doorloopt hij onder begeleiding van artsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen en spraaktherapeuten een revalidatieprogramma. Daarbij worden multimodale en farmacologische stimulaties uitgevoerd om zijn genezing te vergemakkelijken."

Er is heel wat tijd verstreken sinds de laatste update over Alex' gezondheidstoestand. Is er een bijzondere aanleiding voor deze publicatie?
"We hebben zoveel genezingswensen ontvangen en ik wil op deze manier graag hartelijk danken voor elk afzonderlijk bericht, ook namens Alex. Na overleg met de artsen lijken ons dit tijdstip en de vorm van dit interview geschikt om enigszins inzicht in Alex' genezingsproces te geven. Ik wil alle mensen die aan Alex denken en voor hem bidden graag zeggen, dat hij vecht, zoals hij altijd al gedaan heeft. Het medeleven dat ons in het afgelopen jaar van vrienden, fans, collega's, autosporters en atleten van over de hele wereld heeft bereikt, was hartverwarmend en overweldigend. Het helpt ons enorm om met deze situatie te kunnen omgaan. Onze specifieke dank gaat echter uit naar het medisch personeel."

Hoe zou je Alex' ontwikkeling sinds het ongeval beschrijven?
"Het was een zeer complex proces, dat verdere neurochirurgische ingrepen vergde en waarbij er ook sprake was van een aantal tegenslagen. Op het moment bevindt Alex zich in een stabiele toestand, zodat hij zowel voor zijn hersenen als voor zijn lichaam trainingsprogramma's kan afwerken. Hij kan met ons communiceren, maar hij kan nog niet opnieuw spreken. Na de lange tijd in coma moeten de stembanden hun elasticiteit terugkrijgen. Dat kan alleen maar door training en therapie. Hij heeft nog steeds veel kracht in zijn armen en in zijn handen en hij traint intensief aan de apparaten."

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
"Het blijft zeer zeker een grote uitdaging. Het is een heel lang traject en op dit moment kunnen er nog geen voorspellingen worden gedaan over wanneer hij terug naar huis kan. We steken al onze energie in Alex' genezing. Daarom hebben we besloten, dit interview als eenmalige mogelijkheid te benutten om het publiek over zijn gezondheidstoestand te informeren en een aantal vaak gestelde vragen te beantwoorden. We vragen om begrip dat we het voor dit moment hierbij laten."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet