A1GP

A1GP: Duitsland houdt Engeland van thuiszege af

Na gisteren al als eerste thuisland de poleposition te hebben gescoord heeft Team Engeland nu ook als eerste team een race op thuisgrond gewonnen. Robbie Kerr schreef de sprintrace op zijn naam, maar kwam in de hoofdrace net te kort op kampioen Duitsland om het Britse feestje compleet te maken. Jeroen Bleekemolen eindigde de sprintrace als zesde en de hoofdrace een plaatsje verder naar voren.

Tekst: Daan Jeuken

Bij de start van de sprintrace behoudt de kop hun plaatsen, Kerr weet als leider hoe het spelletje gespeeld moet worden en slaat een gaatje. Jeroen Bleekemolen pakt bij de start al gelijk twee plaatsen ten koste van India en Zuid-Afrika. Bleekemolen zit nu achter Alex Yoong, maar ook Karthikeyan weet aan te haken bij de Nederlander. Minder geluk is er voor Nieuw-Zeeland, dat al bij de start de voorvleugel verliest, door te dicht achter Ierland te rijden en hem zelfs even te raken.
In de voorhoede lijkt Italië de strijd met de drie koplopers niet te kunnen volgen, maar wanneer Frankrijk op eigen kracht de grindbak in rijdt kan Italië hem simpel inhalen.

Mooi gevecht is er achter Nederland, waar Team Zwitserland en Zuid-Afrika het met elkaar aan de stok krijgen. Buemi zet zijn auto aan de binnenkant van Zaugg, maar krijgt daar geen millimeter te veel ruimte van de Zuid-Afrikaan. De twee komen met de wielen in elkaar en stuiteren samen de grindbak in. Zaugg kan door; Buemi strandt daar.

Gedurende de race weet Jeroen Bleekemolen de aansluiting te vinden bij Alex Yoong, maar de Nederlander heeft ook Karthikeyan in zijn kielzog. Hiervan lijkt hij verlost als ze achterblijver Mexico passeren (in een sprintrace over 15 ronden!) maar de Indiër weet weer aansluiting te krijgen. Maar hetzelfde als geldt voor Bleekemolen geldt voor Karthikeyan; aansluiting vinden is een heel ander verhaal dan passeren, want de drie rijden in slagvolgorde naar de finish. Dit doen ook de koplopers, waarmee Robbie Kerr met een ruime voorsprong de sprintrace wint en zo de eerste rijder in de A1 Grand Prix is die zijn thuisrace wint.

Uitslag sprintrace A1 Grand Prix
Brands Hatch, zondag 28 april 2007

1. Groot-Brittannië, 15 ronden
2. Duitsland, op 8.331
3. Italië, op 13.523
4. Frankrijk, op 17.112
5. Maleisië, op 21.735
6. Nederland, op 22.191
7. India, op 22.558
8. Ierland, op 29.185
9. USA, op 29.558
10. Canada, op 30.550

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet