GT

GT Nieuws: Abbott en Kodrić winnen Silverstone 500 en Barwell Motorsport pakt maximale punten

4
2 Seas Motorsport, met Abbott en Kodric, won de Silverstone 500 in hun terugkeer in de British GT.

De Silverstone 500 is de meest prestigieuze race op de kalender van het Intelligent Money British GT Championship en deze werd afgelopen zondag gehouden op het circuit dat de thuisbasis is van de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De drie uur lange race, die volledig zonder neutralisaties werd verreden, werd vanaf pole positie gewonnen door Hunter Abbott en Martin Kodrić (2 Seas Motorsport). In de Silver-Am-klasse was er een verrassende uitvalbeurt voor vader-zoon-duo Richard en Sam Neary (Abba Racing). Newbridge Motorsport pakte de zege met Matt Topham en Darren Turner in pas hun tweede race in de GT4-categorie.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

In de twee kwalificatie sessies werden de tijden van twee coureurs van een duo bij elkaar opgeteld. Abbott en Kodrić waren samen maar liefst 1,706 seconde sneller dan Charlie Eastwood en Giacomo Petrobelli (TF Sport) die vervolgens een gridstraf kregen voor het overschrijden van de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat. Adam Balon en Sandy Mitchell (Barwell Motorsport) schoven op naar de voorste rij naast de Mercedes-AMG van het Bahreins-Britse 2 Seas Motorsport. Petrobelli deelde de tweede rij met Ian Loggie (Ram Racing) die Nederlander Yelmer Buurman als teamgenoot had. Sennan Fielding en Richard Williams (Steller Motorsport) waren het snelste in hun Audi in de kwalificatie van de GT4-categorie.

  1
Zeventien GT3-auto's en dertien GT4-auto's namen deel aan de Silverstone 500.


Abbott behield de leiding bij de start en ging voor een veld van dertig auto's als eerste Copse in. Brendan Iribe (Inception Racing) ging voorbij aan Petrobelli voor de vierde plaats en schoof vervolgens op naar P3, toen hij en Loggie Balon passeerden. Mia Flewitt (Team Rocket RJN) en Leo Machitski (Barwell Motorsport) spinden in de openingsronde. Matt Cowley (Academy Motorsport) moest van achteraan de race aanvangen, maar na slechts tien minuten lag hij al derde in de GT4-categorie in zijn Ford Mustang.


2
Inception Racing maakte kans op de zege, maar Iribe werd vroeg in de race uitgeschakeld.


Iribe klom op naar de tweede plaats met een mooie inhaalactie op Loggie in Brooklands, maar de Amerikaan werd geraakt door de Mercedes-AMG GT4 van Dave Whitmore (Ciceley Motorsport). Iribe en Ollie Millroy moesten opgeven met schade aan hun McLaren.
Loggie viel terug van de tweede naar de vijfde plaats, omdat hij Iribe moest ontwijken, en hij kwam achter Richard Neary terecht. Neary had ondertussen de leiding overgenomen in de Silver-Am-klasse van Stewart Proctor (Balfe Motorsport). Nadat Neary Petrobelli had ingehaald voor de derde plek algemeen, werd de Mercedes-AMG van Abba Racing de garage ingeduwd.


3
Richard en Sam Neary vielen uit met versnellingsbakproblemen vanaf de leiding in de Silver-Am-klasse.


Er waren problemen met de luchtcompressor van de versnellingsbak en ook zij vielen uit. Machitski's teamgenoot Dennis Lind ging voorbij aan Abbotts teamgenoot Kodrić voor de leiding na de eerste geplande pit stops. Marcus Clutton (Enduro Motorsport) schakelde zichzelf uit door te crashen tegen de Aston Martin van Jonny Adam (Beechdean AMR) in een veel te ambitieuze inhaalpoging.
Kodrić kwam weer terecht op de eerste positie na de laatste geplande stops. Lind had een achterstand van twintig seconden. Hij dichtte het gat naar zeven seconden, totdat hij zijn tweede positie moest verdedigen tegenover teamgenoot Mitchell. De Bentley van Kelvin Fletcher en Martin Plowman (Paddock Motorsport) lag op podiumkoers, maar viel uit met mechanische problemen. Kodrić zag als eerste de zwart-wit geblokte vlag. Hij en Abbott verdienden geen punten, omdat ze gastrijders waren. De strijd om P2 ging dus om de meeste punten en Lind en Mitchell raakten elkaar in dat gevecht. Mitchell ging buitenom de Deen in Stowe om die positie af te pakken in de laatste ronde. Buurman werd samen met Loggie geklasseerd op de vijfde plek.

  5
Cottingham en De Haan versloegen de Proctors voor de zege in de Silver-Am-klasse.


De zege in de Silver-Am-klasse ging naar James Cottingham en Sam De Haan (Ram Racing) na het uitvallen van de Neary's en het andere vader-zoon-duo, Lewis en Stewart Proctor, kon de pace van de uiteindelijke winnaars niet bijhouden.


6
Turner (#27) hield Fielding (#42) achter zich in de slotfase om in GT4 te winnen samen met Topham.


In de GT4-categorie ging de algemene overwinning naar Topham en Turner die uitkwamen in de Pro-Am-klasse. Turner wist Fielding achter zich te houden in de slotfase. De laatstgenoemde won nog wel in de Silver Cup samen met Williams.
Lind en Machitski gaan als algemene kampioenschapsleiders naar het volgende raceweekend, dat zal plaatsvinden op Donington Park op 11 juli.
 
UITSLAG


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet