A1GP

A1GP: Groot-Brittannië pakt pole op thuisgrond, Nederland achtste

Groot-Brittannië heeft, onder aanvoering van Robbie Kerr, de poleposition gegrepen voor de laatste A1 Grand Prix-wedstrijd van dit seizoen. Op het thuiscircuit van Brands Hatch greep Kerr pas in de laatste seconden de pole. Jeroen Bleekemolen kon voor Team Nederland geen potten breken aan kop van het veld en start morgen als achtste, hoewel de achterstand op nummer zeven Zwitserland minimaal was.

Tekst: Daan Jeuken

In de laatste sessie is het kampioen Nico Hülkenberg die de pole lijkt te pakken, na gedurende de kwalificatie een paar momentjes te hebben gehad. De Duitser doet pas in de slotfase mee om de prijzen, maar lijkt er uiteindelijk ook met de hoofdprijs vandoor te gaan. In de slotseconde is het echter Robbie Kerr die er, na van de baan te zijn geschoten in zijn outlap, een superrondje uitperst en alsnog de pole grijpt.

jeroen_brands_hatch

Jeroen Bleekemolen was na afloop van de kwalificatie niet tevreden met de achtste plek; “Ik wilde gewoon goed voorin staan om de race beter te kunnen beginnen. Daar staan we niet. Achtste is niet echt slecht, maar het is ook zeker niet goed. We hadden een beetje pech in de eerste run met verkeer, maar de laatste twee runs waren weer vrij. Ten opzichte van vanmorgen hebben we ook weer veel goedgemaakt, zeker in tijd. Nu komen we nog een halve seconde tekort. Die moeten we nog wel zien te vinden, dat zal niet makkelijk worden. De rode vlag in de eerste run was ook zonde. Mijn banden waren net op temperatuur, dus ik begon net gas te geven. Gelukkig kon ik in de laatste twee runs betere tijden neerzetten, maar het haalt je wel uit je ritme. Morgen gaan we gewoon zo ver mogelijk naar voren rijden, je weet met A1GP nooit waar je kan komen. Misschien gebeurt er niks en finish je achtste, maar je kan ook zomaar de race winnen. We gaan ervoor en proberen weer twee goede starts te maken, zoals de laatste paar keer gelukt is”. 

Ook Jan Lammers had gehoopt op een betere startpositie; “Achtste is niet goed. We hadden eigenlijk gedacht dat we dichterbij de top zaten. De eerste run had Jeroen helaas veel verkeer, dat was jammer. Het is bovendien zo competitief dat je die eerste run nodig hebt om te leren voor de tweede run en zo bouw je op. Als je dan meteen die eerste run kwijt bent, dan zit het te dicht bij elkaar om dat helemaal goed te maken in de derde en vierde sessie. Ik denk dat we het eigenlijk met onze eerste run verloren hebben. Maar met de races in A1 is het ‘not over until the fat lady sings’. We wachten op morgen en bekijken dan de uitslag wel”.

Uitslag kwalificatie A1 Grand Prix Brands Hatch, zaterdag 28 april 2007
1. Groot-Brittannië, 2:28.899
2. Duitsland, op 0.129
3. Frankrijk, op 0.356
4. Italië, op 0.547
5. India, op 0.869
6. Maleisië, op 0.904
7. Zwitserland, op 1.220
8. Nederland, op 1.245
9. Nieuw Zeeland, op 1.356
10. Zuid-Afrika, op 1.455
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet