Retro

Retro: Masters laat verstek gaan, maar Historic Grand Prix gaat “100% zeker” door

HGP 2020 Autosport zaterdag BvdW-28

Masters Historic Racing komt niet naar Zandvoort voor de Historic Grand Prix van 16-18 juli. Die beslissing viel dinsdag na overleg tussen Masters en Circuit Zandvoort/Dutch GP. Dat betekent dat de hofleverancier van het programma voor het eerst sinds de vorming van de HGP-nieuwe-stijl in 2012 ontbreekt. Het circuit laat weten dat het evenement "100% zeker" doorgaat. Volgens sportief directeur Erik Weijers heeft het circuit alsnog een interessant programma samengesteld, met daarin een "heel mooie vervanging" voor de Masters-grids.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Bob van der Wolf, Willem J. Staat

De aanleiding voor de streep door de Masters-plannen is de delta-variant van het coronavirus, die nu in Groot-Brittannië duchtig om zich heen slaat. Daardoor vaardigde de Nederlandse overheid hernieuwd een verplichte quarantaine uit voor iedereen die vanuit het VK naar Nederland reist. Deze maatregel ging afgelopen dinsdag in en zette de komst van Britse raceklassen naar de Historic Grand Prix op losse schroeven. Dat geldt voor de vijf grids van Masters, maar ook voor de Historic Grand Prix Car Association. Die laatste was de afgelopen weken op Dijon en Paul Ricard actief met een mager veld van voornamelijk deelnemers van het Europese vasteland.
  HGP 2020 Autosport zaterdag BvdW-11

Door de herintroductie van de quarantainemaatregelen kon Masters geen volle grids meer garanderen. In overleg met het circuit en Dutch GP – de organisator van de 'moderne GP' heeft nu ook de organisatie van de historische GP overgenomen – besloten beide partijen om dat risico niet te nemen. Daardoor is Masters nota bene tijdens het tienjarig jubileum van het evenement niet van de partij, nadat het in de vorige edities de kern van het programma verzorgde. "Heel jammer, zo zonder Masters, maar het is niet anders. Die komen volgend jaar weer", zo bekeek CZ's sportief directeur Erik Weijers het halfvolle glas in gesprek met AUTOSPORT.NL.
  HGP Zondag Autosport BvdW-1

Zandvoort ging gisteren meteen na het besluit op zoek naar vervangende raceklassen die volle velden kunnen meenemen naar de duinen. Volgens Weijers is dat gelukt. "Het evenement gaat 100% zeker door. We hebben een heel mooie vervanging weten te regelen en gaan een heel mooi evenement organiseren. Binnenkort komen we met een volledige update komen over het zeer interessante programma dat we alsnog hebben weten samen te stellen."

IMG 1790

Intussen heeft de FIA het besluit genomen om de FIA Historic Formula 3 European Cup voor dit jaar van het HGP-programma te schrappen. Ook hier waren twijfels over het aantal (Britse) deelnemers vanwege de quarantainemaatregelen de reden, zo verklaart Louis Quiniou van de FIA tegenover AUTOSPORT.NL. Quiniou had tot nu toe 13 inschrijvingen ontvangen. De afwezigheid van Masters weegt daarbij zwaar, omdat diverse deelnemers in meerdere klassen deelnemen. Het tweetal races op Zandvoort dat sinds 2018 samen de Cup vormt, kon vorig jaar ook al niet doorgaan. Dit jaar zou het daarom de derde editie van de FIA Historic Formula 3 European Cup worden, maar die laat dus alsnog op zich wachten. De FIA doet haar best om de Cup in 2022 gewoon weer op het programma van de Historic Grand Prix te laten terugkeren, aldus Quiniou.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet