DTM

DTM: Volop veranderingen voor nieuw DTM-seizoen, Van Amersfoort Racing-reünie in deelnemersveld

210616 Preview Maini 2
Arjun Maini rijdt voor het Mercedes-AMG Team GetSpeed Performance van Adam Osieka

De enkele auto's van GruppeM, GetSpeed en Mücke worden respectievelijk gereden door Daniel Juncadella, Arjun Maini en Gary Paffett. Daarbij is Maini, de eerste Indiase DTM-rijder, al de vierde oud-Van Amersfoort-coureur in het veld. Paffett is er overigens vanwege Formule E-verplichtingen tijdens de eerste twee raceweekeinde op Monza en de Lausitzring niet bij, daar wordt hij vervangen door Maximilian Buhk. De Mücke-Mercedes van Paffett/Buhk, de ROWE-BMW van Glock en de Abt-Audi van Flörsch zijn overigens allemaal voorzien van de innovatieve 'steer by wire'-technologie onder de naam Space Drive, afkomstig van Schaeffler-dochter Paravan. Hierbij is de mechanische stuurstang vervangen door een elektronische eenheid die de input van het stuurwiel naar de voorwielen leidt. Dankzij een speciale regeling van de Duitse autosportfederatie mag deze technologie sinds enkele jaren bij onze oosterburen in de racerij worden ingezet en nu voor het eerst dus ook in de DTM.

210616 Preview Space Drive
De Space Drive-technologie van Schaeffler Paravan wordt in drie DTM-auto's toegepast

En dan, last but not least, is er nog McLaren, dat er niet het hele seizoen bij is en daarom hier de rij afsluit. Het team JP Motorsport brengt een 720S GT3-sportwagen van het Britse merk aan de start voor de Oostenrijkse oud-Formule 1-coureur Christian Klien, die er tijdens de raceweekeinden in Zolder, op de Nürburgring en in Assen in augustus en september bij is. Klien combineert zijn DTM-deelname met een volledig seizoen in de GT Open, waar hij samen rijdt met de Poolse teameigenaar Patryk Krupinski. Voor volgend jaar ambieert JP Motorsport, dat zijn thuisbasis in Erkelenz bij Keulen heeft, wel een volledig programma in de DTM.

210616 Preview Michelin
Michelin is de nieuwe bandenleverancier in de DTM

Michelin in plaats van Hankook
Nieuw in de DTM is dit jaar Michelin als bandenleverancier, dat de plaats inneemt van Hankook. Tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen was van de teams veel lof te horen over de Pilot Sport-competitiebanden van het merk uit Clermont-Ferrand, zowel in vergelijking met Hankook als met Pirelli, dat in de meeste GT-series de banden levert. Voor Michelin is het GT3-segment echter ook bepaald geen onbekend terrein, want in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship levert het merk de banden voor alle klassen, inclusief de GTD-categorie, waar met GT3's gereden wordt, en ook in de GT Open is Michelin de bandenpartner.

210616 Preview DTM Trophy
Ook de DTM Trophy als opstapklasse maakt dit jaar weer deel uit van het programma

DTM Trophy als opstapklasse, voor het eerst ook in Assen
Naast de DTM is er ook de DTM Trophy als onderbouw, die zijn tweede seizoen ingaat. Hier staan er dit jaar 22 auto's van zeven verschillende merken ingeschreven, één fabrikant meer dan vorig jaar dankzij de beide Aston Martins van het team PROsport Racing, naast de overige merken Audi, BMW, KTM, Mercedes-AMG, Porsche en Toyota. De Duitser Tim Heinemann, die vorig jaar met zeven overwinningen uit twaalf races overtuigend kampioen werd, keert dit seizoen terug om zijn titel te verdedigen, maar maakt de overstap van Mercedes naar Aston Martin. Ook de Brit Ben Green, die vorig jaar de juniortitel won, is er dit jaar weer bij, wederom met een BMW van het team FK Performance Motorsport. In de DTM Trophy komt ook Stéphane Kox in actie. De Eindhovense maakt na het succesvol afronden van haar rechtenstudie haar rentree in de autosport en komt met een Toyota GR Supra van het Duitse team Ring-Racing aan de start. Haar teamgenoot is de Belg Nico Verdonck, zodat er bij het team van Uwe Kleen sprake is van een echte Benelux-combinatie. Anders dan vorig jaar rijdt de DTM Trophy dit jaar ook tijdens het DTM-evenement in Assen.

210616 Preview Gore
Met Dev Gore (Team Rosberg-Audi) rijdt er voor het eerst sinds Joey Hand weer een Amerikaan in de DTM


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet