Sportscars

Sportscars: Ook BMW kiest voor LMDh-prototype vanaf 2023

210610 BMW LMDh


Geen persconferentie, geen ronkend persbericht, geen opgetogen toespraken of spectaculaire video's. Alleen een posting van de directeur op Instagram. Markus Flasch, die sinds eind vorig jaar niet alleen aan het hoofd staat van M GmbH, de BMW-dochter voor sportieve productiemodellen, maar ook verantwoordelijk is voor de autosport, maakte bekend wat als gerucht al een tijdlang de ronde deed: BMW start vanaf de Rolex 24 At Daytona in 2023 met een LMDh-prototype. Daarmee volgt het Beierse merk in de voetsporen van Audi, Porsche en Acura, terwijl er ook van General Motors (Cadillac) heel binnenkort een dergelijke aankondiging verwacht wordt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: screenshot

Afgelopen week liet Flasch in een gespreksronde met journalisten al doorschemeren dat de bestaande GT3- en GT4-activiteiten van BMW niet de top van het autosportprogramma van het merk zullen vormen, als BMW de fabrieksdeelname aan de Formule E zoals aangekondigd aan het eind van het lopende seizoen beëindigt. "We kijken naar meerdere dingen, waaronder zeer zeker een LMDh-programma", verklaarde de Oostenrijker bij die gelegenheid.

Net als voor Audi en Porsche is ook voor BMW een aantrekkelijke factor dat het merk met een LMDh-prototype voor een relatief betaalbaar budget zowel in de belangrijke Noord-Amerikaanse markt, in het IMSA-kampioenschap, als in de mondiale competitie van het FIA WEC met sterke nadruk op Europa vertegenwoordigd kan zijn. Daarnaast biedt het LMDh-concept de mogelijkheid om chassis te verkopen aan klantenteams, wat het commercieel nog interessanter maakt.

Nadere details zijn er nog niet bekendgemaakt, maar de aankondiging is opnieuw een stap in de goede richting om het fundament onder de sportwagenracerij voor de komende jaren te versterken. De laatste keer dat BMW met prototypes in de hoogste klasse actief was, was het jaar 2000 in de American Le Mans Series. Het jaar ervoor had BMW met de V12 LMR de 24 Uur van Le Mans gewonnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet