Formule 1

Formule 1: Teambaas Tomita doet stapje terug bij Toyota

Tsutomu Tomita zal eind juni terugtreden als teambaas en voorzitter van Toyota Motorsport. De Japanner volgde in januari 2004 Ove Andersson op, die als teambaas het F1-debuut van Toyota meemaakte. Krap 2,5 jaar later, en nog steeds zonder grote successen, zal Tomita plaatsmaken voor Tadashi Yamashina, de huidige vice-voorzitter van Toyota Motorsport.

Tekst: Daan Jeuken

De 63-jarige Tomita keert, na sinds 2003 in Duitsland in dienst te zijn geweest, nu terug naar zijn vaderland. Dit is de traditionele procedure met Toyota’s senioren na een lange uitheemse wektijd. In Japan zal Tomita een nieuwe functie toebedeeld krijgen.

“Ik ben sinds 2002 actief geweest met het F1-project van Toyota. Dit was een van de meest uitdagende en spannende periodes in mijn carrière. Ik kan nu met een goed gevoel mijn werk in handen van Tadashi Yamashina leggen, wetende dat hij kan voortborduren op de reeds gelegde basis. Gezien de kwaliteiten en talenten van het hele team is het slechts wachten op Toyota’s eerste overwinning.”

De nieuwe teambaas kijkt met veel respect naar zijn voorganger. “Tomita was vanaf het begin betrokken bij Toyota’s Formule 1-activiteiten en mag gerust een van de steunpilaren van het team worden genoemd. Het is een eer om hem op te volgen en in zijn lijn zal ik blijven vechten om een winnend team te worden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet