NASCAR

NASCAR: Tony Stewart boos op NASCAR-organisatie

Tweevoudig NASCAR-kampioen Tony Stewart heeft begin deze week fors uitgehaald naar de NASCAR-organisatie. De Joe Gibbs-coureur beschuldigt NASCAR ervan niet erg integer meer te zijn.
Tekst Willem J. Staat
Stewart waarschuwt NASCAR
Toen Tony Stewart afgelopen zaterdag als tweede op Phoenix International Raceway eindigde, weigerde hij de pers te woord te staan. Tony Stewart oordeelt dat geen enkele van de vier neutralisaties die afgelopen zaterdag op Phoenix toegepast werden legitiem was. “Die neutralisaties waren alleen maar bedoeld om het veld dichter bij elkaar te brengen. Ik geloof dat ze dit soort praktijken in “wrestling” toepassen, dus in NASCAR moet het dan ook maar werken”, zegt een verbolgen Stewart.
Veel neutralisaties
In acht races heeft NASCAR maar liefst 20 'debris' (een mogelijk verloren onderdeel, red.)neutralisaties toegepast. Op Atlanta kostte dat Stewart de overwinning. “Ik geloof niet dat ze echt faire races gehad hebben dit jaar”, moppert Stewart. Bij NASCAR toont men zich zwaar teleurgesteld in de houding van Tony Stewart. Fox Tv-commentator en ex-NASCAR-coureur Darrell Waltrip gelooft niet dat men de races manipuleert, maar vond eveneens dat er wel veel 'debris-neutralisaties' waren.
tony_stewart
Tony Stewart haalde in zijn eigen radioprogramma fel uit naar NASCAR. De tweevoudige ex-kampioen heeft zijn buik vol van bepaalde officials en fans. (Foto:GM)
Dom
Wat Tony Stewart afgelopen zaterdagavond diep raakte was dat er een 'debris-neutralisatie' werd toegepast juist op het moment dat hij Kevin Harvick wilde passeren. “Ik dacht dat je races moest winnen door beter te zijn dan je tegenstander. Ik geloof dat er afgelopen zaterdag maar twee legitieme neutralisaties waren. Ik begrijp niet dat de NASCAR-fans zo dom zijn om dit nog te accepteren. Het zal niet lang duren of zij keren deze sport de rug toe. Iedereen die denkt dat die debris-neutralisaties juist zijn, houdt zichzelf voor de gek.”
Bierblikjes
Tony Stewart had veel lof voor de actie van Jeff Gordon met de No.3 Dale Earnhardt vlag afgelopen zaterdag. Voor de fans die allerlei troep zoals bierblikjes in de richting van Gordons auto wierpen had Stewart totaal geen begrip. "Ik schaam me ervoor een NASCAR-coureur te zijn, alleen omdat enkele rotte elementen hier de boel verpesten. Als je iets wilt gooien, doe dat dan in je eigen tuin”, aldus een geëmotioneerde Stewart in zijn eigen radioprogramma. Er doen zelfs geruchten de ronde dat Stewart overweegt met NASCAR te stoppen.
Boete voor Montoya
Juan Pablo Montoya kreeg afgelopen weekend een boete van ruim 10.000 dollar opgelegd omdat hij tijdens de NASCAR Busch-trainingen onder het rijden een vingertje naar een bekende op stak terwijl de camera’s liepen. Bij NASCAR konden ze er niet om lachen. JPM verontschuldigde zich later en beloofde het niet meer te zullen doen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet