Formula 4

Spaans F4: Enric Bordás in Navarra geduchte concurrent voor Dilano van 't Hoff

kopfoto

Enric Bordás heeft op Circuito de Navarra tijdens de tweede ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap duidelijk gemaakt dat de rijder van Formula de Campeones dit jaar een gooi wil doen naar de titel. De Spanjaard won zowel de eerste als tweede wedstrijd en lag in race drie aan de leiding toen hij te kampen kreeg met een technisch probleem. Dilano van 't Hoff pakte het cadeautje graag uit en stelde de overwinning veilig, nadat de MP Motorsport-piloot het zich in race één en twee vooral zelf moeilijk had gemaakt door mislukte starts. Daniel Maciá maakte indruk met zijn snelheid maar werd daar met een tweede plaats in race twee maar mager voor beloond. Voor alle overgebleven podiumplaatsen kon de Deense vlag worden gehesen aangezien die werden ingenomen door Georg Kelstrup, Noah Degnbol en Sebastian Ogaard. Rik Koen deed het met een zesde plaats in race één uitstekend, maar kende ook de nodige pech.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Na de openingsronde op Spa-Francorchamps was het Spaans Formule 4 kampioenschap dit weekend met Circuito de Navarra voor ronde twee terug op eigen Spaanse bodem. Met als trotse lijstaanvoerder (twee keer winst en een tweede plaats in Spa) onze 16-jarige landgenoot Dilano van 't Hoff (MP Motorsport) stonden er voor de met 25 deelnemers weer meer dan uitstekend bezette ronde van het kampioenschap, verdeeld over de zaterdag en zondag, twee vrije trainingen, twee kwalificaties en drie races op het programma.

q1 hoff.03
Dilano van 't Hoff

In de vrije trainingen had Van 't Hoff met twee keer een tweede plaats al duidelijk gemaakt dat er ook nu weer ernstig rekening met het Nederlandse talent gehouden moest worden. En mocht daar dan toch nog enige twijfel over bestaan, dan was die na de eerste kwalificatie, die de startopstelling voor race één moest bepalen, in ieder geval verdwenen. Met een tijd van 1:39.605 pakte Van 't Hoff de poleposition en bleef daarmee de nummer twee en drie, Daniel Maciá en Enric Bordás (allebei Formula de Campeones), precies 0,3 seconden voor. Bij het vallen van de vlag pakte Noah Degnbol de vierde plaats af van zijn MP Motorsport-teamgenoot Georg Kelstrup, terwijl Manuel Espirito Santo (ook MP Motorsport) in de slotminuut de zesde plaats voor zich opeiste. Sebastian Ogaard (Campos Racing), Guilherme Oliviera (Drivex), Vladiskav Ryabov (GRS) en Josep Maria Marti (Campos Racing) maakten de top tien compleet. Rik Koen (MP Motorsport) sloot de kwalificatie af op plek elf, terwijl Emely de Heus (MP Motorsport) de 24ste positie bezette. Met achter Van 'Hoff achttien rijders binnen een seconden beloofde het weer een spannende eerste wedstrijd te worden.

r1 start
De start

Eerste slag voor Enric Bordás
Bij de start was er enige consternatie en of dit de reden was, werd niet duidelijk, maar zowel polesitter Van 't Hoff als Maciá bleven staan, terwijl de rijders op de tweede rij om dit tweetal heen manoeuvreerde. Van 't Hoff herstelde zich snel en kon achter Bordás, Kelstrup, Degnbol en Ogaard op plek vijf weer invoegen. Voor Maciá waren de druiven veel zuurder want de Spanjaard zag bijna het hele veld aan zich voorbij gaan en viel terug naar plek 24.

r1 kopgroep
De top drie

Van 't Hoff zette er meteen vaart in en had bij de eerste doorkomst Degnbol en Ogaard al te pakken en lag achter Bordás en Kelstrup op plek drie. Direct achter de top vijf had Koen goede zaken gedaan voor met een goede start en snelle eerste ronde op te rukken van plek elf naar zeven, direct achter Espirito Santo. Aan kop scheidden Bordás, Kelstrup en Van 't Hoff zich af, op korte afstand gevolgd door Degnbol. De onderlinge afstanden tussen dit viertal wisselden per ronde, waarbij duidelijk was dat ieder foutje meteen afgestraft zou worden. In de slotfase van de race was Van 't Hoff duidelijk sneller, remde Kelstrup uit en nam achter Bordás de tweede plaats over. Bordás was door deze actie een kleine twee seconden weggelopen en hoewel de Nederlander het gat nog wel wist te verkleinen, was de winst voor de Spanjaard, op twee gevolgd door Van 't Hoff en op drie Kelstrup, die Degnbol maar net achter zich wist te houden. Op plek vijf reed Ogaard een eenzame race en dit was dan ook de positie waarop de Deen de finish passeerde.

r1 Kelstrup
Georg Kelstrup

Achter Ogaard was het wel geruime tijd spannend. Koen was er al snel in geslaagd om ten koste van Espirito Santo de zesde plaats over te nemen, maar kreeg het vervolgens aan de stok met een aandringende Oliviera. De Nederlander verdedigde zijn positie echter met verve en leek een gaatje te slaan, toen Espirito Santo de Portugees weer voorbij ging en de volgende was die het Koen lastig wilde maken. Ook deze dreiging wist de Nederlander af te wenden en zo legde Koen beslag op een uitstekende zesde positie.

r1 oliviera
Guilherme Oliviera

Achter Espirito Santo, Oliviera en Filip Jenic, die door een afgenomen rondetijd van buiten de top tien moest starten, maakte Suleiman Zanfari de top tien compleet. De bij de start stilgevallen Maciá reed nog een sterke inhaalrace door van plek 24 op te klimmen naar plek elf. Emily de Heus werd als 22ste geklasseerd.

r1 podium
Podium

Uitslag race 1, 25 minuten + 1 ronde
1. Enric Bordás, Formula de Campeones
2. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
3. Georg Kelstrup, MP Motorsport
4. Noah Degnbol, MP Motorsport
5. Sebastian Ogaard, Campos Racing
6. Rik Koen, MP Motorsport
7. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
8. Guilherme Oliviera, Drivex
9. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
10. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
22. Emely de Heus, MP Motorsport
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet