GT

GT4 European Series: Ibañez/Lloveras en Lémeret/Potty winnen op Paul Ricard en Nabuurs/Rappange eindigen op klasse podium in Race 2

1-a
Silver Cup winnaars Ibañez en Lloveras in Race 1


De GT4 European Series ging naar Zuid-Frankrijk voor hun tweede raceweekend van het seizoen. Twee races werden op de zondag gereden van ieder een uur op Circuit Paul Ricard. De eerste race werd gewonnen door Lluc Ibañez en Xavier Lloveras (NM Racing Team) vanaf de voorste startrij. Stéphane Lémeret en Antoine Potty (CMR) versloegen de Pro-Am-klasse auto's van Saintéloc Racing en AKKA ASP om de algemene zege te pakken in de tweede race. Thijmen Nabuurs en Jop Rappange (V8 Racing) finishten op het podium in race twee na ook al goede punten te hebben gescoord in de eerste race.

Tekst: Vincent Bruins
Foto's: PR

Ibañez begon de eerste race vanaf pole positie. Nicolas Gomar (AGS Events) had zich als derde algemeen gekwalificeerd, een geweldige startplek voor een Am-klasse auto. Fabien Michal (Saintéloc Racing) was het beste van de Pro-Am-klasse als vijfde algemeen. V8 Racing ving de race aan vanaf P9 met Rappange achter het stuur van de Chevrolet Camaro. Ibañez behield de leiding bij de start en Lémeret, ondanks een spannend momentje op twee wielen, nadat hij hard over de kerbs reed in de eerste chicane, bleef tweede. Markus Lungstrass (Hella Pagid – racing one) maakte drie plekken goed om de Am-klasse leiding over te nemen van Gomar die vervolgens nog een positie verloor aan Vincent Beltoise (CMR).

Alexander Hartvig (Allied-Racing) spinde bij het uitkomen van Virage du Camp en zou uitvallen met schade aan de radiator van zijn Porsche. Achterin het veld maakte Mauro Ricci (AKKA ASP) contact met Jean-Ludovic Foubert (CD Sport) in dezelfde bocht. Lungstrass liet Beltoise en Bailey Voisin (United Autosports) aan zich voorbij gaan, maar de Duitser bleef vooralsnog eerste in de Am-klasse. Beltoise en Voisin vochten hard om de derde plek, voordat de pitstraat openging voor de rijderswissel. De Mercedes-AMG van Jody Simone Vullo (Trivellato Racing by Villorba Corse) viel uit met mechanische problemen.

Lloveras nam de auto van Ibañez over na de verplichte pit stop en het Spaanse duo bleef aan de leiding voor de Toyota waar nu Potty achter het stuur van zat. Beltoises teamgenoot Loris Cabirou lag derde voor de McLaren van Charlie Fagg (United Autosports). Door een goede pit stop kwam V8 Racing naar voren van de achtste naar de vijfde plek. Nabuurs zat nu in de Camaro. Fagg en Nabuurs gingen vervolgens allebei voorbij aan Cabirou. Akhil Rabindra viel uit in zijn rokende Aston Martin van AGS Events, maar het Franse team had wel weer de leiding terug in de Am-klasse met Eric Herr.

De snelheid zat er niet meer in bij Hella Pagid – racing one, nadat Henrik Lyngbye Pedersen daar de auto had overgenomen van Lungstrass. De Deen werd vervolgens ook nog geraakt door Dennis Fetzer (Allied-Racing) en Enzo Joulié (CD Sport).

Lloveras hield Potty achter zich om de eerste race op Paul Ricard te winnen samen met Ibañez. Silver Cup-kampioenschapsleiders Fagg en Voisin finishten als derde achter de Toyota van CMR.

6-a
Nederlanders Nabuurs en Rappange in Race 1


Nabuurs kwam minder dan een kwart van een seconde achter Fagg over de streep voor een nette vierde positie samen met Rappange. Grégory Guilvert en Michal wonnen comfortabel in de Pro-Am-klasse en de zege in de Am-klasse ging naar Gomar en Herr.

UITSLAG RACE 1

3-a
Am-klasse winnaars Gomar en Herr in Race 1.

2-a
Pro-Am-klasse winnaars Guilvert en Michal in beide races


Guilvert was snelste in de tweede kwalificatiesessie en deelde de voorste rij met Fagg voor race twee. Nabuurs ving de race aan vanaf de zevende startplek. Jim Pla (AKKA ASP) had een goede start en haalde Guilvert in voor de leiding algemeen en in de Pro-Am-klasse. Fagg verloor een positie aan Potty. Romain Iannetta (Team Fullmotorsport) kreeg een tik van Francesco Guerra (Trivellato Racing by Villorba Corse) en spinde in bocht zes. Op miraculeuze wijze kon het veld van 41 auto's de Fransman ontwijken. Een ronde later was er in dezelfde bocht contact tussen de andere Mercedes-AMG van Trivellato Racing met Jamie Caroline achter het stuur en de Porsche van Nicolaj Møller Madsen (Allied-Racing). De Deen spinde en ook Max Busnelli (Centri Porsche Ticino) en Pierre Courroye (Speedcar) raakten elkaar.

Nabuurs was ondertussen opgeschoven naar de vijfde positie en net als in de slotfase van de eerste race, zat de Nederlander vast achter Fagg. Antoni Chodzen (SVC Sport Management) passeerde Bénézet voor P1 in de Am-klasse, maar de Pool moest vervolgens de garage opzoeken, vanwege mechanische problemen. Lloveras lag negende, voordat hij een lekke band kreeg vijf minuten voor de pitstraat openging voor de verplichte stop. De winnaar van de eerste race viel terug naar de veertigste positie op een ronde achterstand. Antoine Leclerc (Arkadia Racing) moest zijn Alpine aan de kant zetten met een kapotte radiator. Silver Cup-leider Potty haalde Guilvert in voor P2 algemeen, terwijl Pla een voorsprong van meer dan zes seconden had opgebouwd.

Na de rijderswissel nam Pla's teamgenoot Jean-Luc Beaubelique de leiding voor Potty's teamgenoot Lémeret. Rappange kwam voor Voisin terecht, dus de Camaro lag nu vierde algemeen achter Michal en tweede in de Silver Cup. Lémeret en Michal haalden al snel Beaubelique in, terwijl Rappange Beltoise aan zich voorbij zag gaan.


4-a

Uiteindelijk wonnen Lémeret en Potty de race voor Beltoise en Cabirou.


7-a
Nederlanders Nabuurs en Rappange in Race 2

Nabuurs en Rappange maakten het podium af in de Silver Cup. Wederom ging de zege in de Pro-Am-klasse naar Guilvert en Michal. Wilfried Cazalbon (CMR) en Christophe Hamon (Team Fullmotorsport) vochten tot de laatste bocht om de overwinning in de Am-klasse. De laatstgenoemde won samen met Michael Blanchemain.


UITSLAG RACE 2


Het volgende raceweekend van de GT4 European Series zal plaatsvinden op Circuit Zandvoort op 19 en 20 juni.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet