IndyCar

Indycar: Vierde Indy 500 zege voor Helio Castroneves. VeeKay 8e2021 Chaos Pitlane
Chaos in de pitlane.

Derde pitstopcylus
Zowel Daly als VeeKay kwamen in de 104e ronde voor hun derde stop naar binnen. Saillant detail is dat de Top 10 ook bestond uit een confrontatie tussen de Youngsters en de Indycar-veteranen. In de 110 ronde ging Penske-coureur Josef Newgarden wel aan VeeKay op P23 voorbij. Drie ronden later waren de Andretti-teamgenoten Hunter Reay en Herta op P13/P14 met elkaar in fel duel verwikkeld. Scott McLaughlin kreeg in de 116e ronde een"drive-through" voor te snel rijden opgelegd en viel naar de staart van het veld terug. Graham Rahal zorgt in de 120e ronde voor de tweede neutralisatie doordat zijn crew een achterwiel niet goed bevestigd had. Rahal verloor in Turn 2 het wiel dat de auto van Daly trof. De ECR-coureur kon zonder veel schade zijn weg vervolgen. De RLR-crew verontschuldigde zich wel via de boordradio. Het incident bracht Scott Dixon in 27e positie wel terug in dezelfde ronde als de leiders. De volgorde in de 125e ronde bedroeg Palou, Castroneves, O'Ward, VeeKay, Newgarden, Ryan Hunter Reay, Sato, Herta, Pagenaud, Daly. Rahal verklaarde achteraf dat hij wel kans had om deze Indy 500 te winnen. "We hadden ze zeker gehad vandaag." Daly leek na de touché met Rahal's afgebroken wiel in 10e positie niet echt meer de aansluiting aan VeeKay te vinden. Drievoudig winnaar Helio Castroneves bleek wel een constante factor in de Top 10. Oud Brits F3 kampioen Jack Harvey vond in de 139e ronde eveneens aansluiting bij de Top 10. Een bevestiging dat het team van Mayer Shank over een uitstekend pakket beschikte. Helaas ging het met Harvey ook bijna mis doordat een wielmoer ternauwernood niet goed bevestigd werd.

2021 Stop McLaughlin
McLaughlin deed het als rookie heel goed bij Team Penske maar liep een "drive-through" op.

Vierde pitstopcyclus
Conor Daly begon in de 143 ronde als eerste aan de vierde cyclus. Teamgenoot Rinus VeeKay volgde in de 146e eveneens voor zijn één na laatste stop. Daarna volgde koploper Alex Palou in de 149e ronde. Na een goed gereden wedstrijd ging Will Power in de 154e ronde evenals Stefan Wilson in de pitlane achterstevoren. VeeKay bevond zich in de 160e ronde in achtste positie onder druk van Sato, Herta, Pagenaud en Newgarden. Waarschijnlijk kwam Dixon in de 163e ronde voor zijn laatste stop naar binnen. Penske-coureur Newgarden volgde kort daarop.

Slotfase
Met nog 27 ronden te gaan kwam leider Castroneves voor zijn allerlaatste stop naar binnen. Kort daarvoor was Simona de Silvestro in de pitlane achterstevoren gegaan. Kort na Castroneves volgden VeeKay en Hunter Reay. De Nederlander verloor in de pitlane toch wat tijd door Hunter Reay.  VeeKay viel in zijn outlap zelfs achter teambaas Ed Carpenter terug. Het ophouden van Ryan Hunter Reay kostte de Nederlander uiteindelijk een Top 4 klassering.

Met nog 16 ronden te gaan bevond de Nederlander zich in zeventiende positie. Rinus wist in de slotfase nog een aantal auto's in the halen die hem binnen de Top 10 brachten. De werkelijke strijd om de kop ging tussen de Spanjaard Alex Palou en Castroneves die veertien ronden constant stuivertje aan het wisselen waren. Ondanks een "drive-through" bevond McLaughlin zich 12 ronden voor het einde in zevende positie maar moest uiteindelijk ook naar binnen en werd als 20e geklasseerd.

VeeKay bleek na zijn laatste stop in 14e positie geen factor meer te zijn, maar reed nog wel de persoonlijk snelste ronde. De kopgroep bestond negen ronden voor het einde uit Rosenqvist, Sato, Palou, Castroneves, O' Ward, Pagenaud, Carpenter, Karam, Ferrucci, Montoya. Rosenqvist en Sato speculeerden nog op een neutralisatie die er niet meer kwam. (later meer)

2021 Legende Helio
Met 46-jaar een levende legende. Helio Castroneves. Maar liefst vier overwinningen op de Speedway


Uitslag 105e edite Indy 500
1. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
2. Alex Palou Dallara Honda 200 ronden
3. Simon Pagenaud Dallara Honda 200 ronden
4. Pat O'Ward Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 200 ronden
6. Santino Ferruci Dallara Honda 200 ronden
7. Sage Karam Dallara Chevrolet 200 ronden
8. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 200 ronden
9. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 200 ronden
10.Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet