Diversen

In memoriam André Ribeiro

Tijdens de Grand Prix van Monaco bereikte ons gisteren het droeve bericht dat oud-coureur André Ribeiro in zijn geboorteland Brazilië op 55-jarige leeftijd aan darmkanker is overleden. André werd in 1990 door Jan Lammers naar Nederland gehaald om voor zijn Formule Opel Team Nederland in het EK Formule Opel en de Benelux-series uit te komen.


2021 Andre Allard
1990 André Ribeiro en Allard Kalff(l) worden voor Eurosport voorafgaande aan een EK-wedstrijd op Hockenheim geïnterviewd.


Tekst en Foto's: Willem J. Staat

2021 Andre Pregrid
Opel Team Nederland werd het eerste avontuur voor de Braziliaan.

In memoriam André Ribeiro
De jonge André Ribeiro Da Cunha Pereira brak zijn studie aan de universiteit van Sao Paulo af om coureur te worden. Hij wilde in de voetsporen van al die grote Braziliaanse autosport namen uit de tachtiger en negentiger jaren treden.

Zoals zovele aanstormende talenten begon André in zijn geboorteland uiteraard in de karts en won samen met Christian Fittipaldi in 1988 de twee uur van Rio de Janeiro. In 1989 eindigde André voor het team Bruno Minelli als derde in het Italiaanse Formule Ford kampioenschap. Het daaropvolgende jaar werd André door Jan Lammers naar Europa gehaald. Uitkomend voor Team Lotus Nederland behaalde de Braziliaan een tweede plek op Donington. Het was zijn beste seizoensresultaat. In de Formule Opel Nations Cup eindigde op Spa-Francorchamps zorgde hij er samen met Rubens Barrichello voor dat Brazilië als derde in het eindklassement wist te eindigen.

Daarna volgde de overstap naar het Britse F3 met het team van Paul Stewart Racing waar hij in 1991 naast David Coulthard een part-time seizoen afwerkte. Het daaropvolgende jaar werd bij PSR een volledig seizoen afgewerkt met een derde plek op Silverstone als beste resultaat. Het seizoen 1992 werd als tiende afgesloten.

Andre Pregrid Mooie tijden en een nog open Paddock op Hockenheim bij het allereerste optreden 1990.

Vervolgens maakte André de overstap naar de VS en kwam voor het team van de Tasman Motorsports Group in de toenmalige IndyLights series uit. Daar kwam in 1994 de doorbraak met maar liefst vier overwinningen. Met Tasman Motorsports werd het daaropvolgende seizoen de overstap naar Indycar gemaakt. Met een vierde plek op Road America kwam er al vrij snel een doorbraak. André schreef geschiedenis door de Honda-krachtbron op New Hampshire, in een Reynard chassis, de allereerste Indycar-zege te bezorgen.

Andre Opel
Een Europees leerjaar in 1990 bij Opel Team Nederland.

Twee indrukwekkende overwinningen op de Speedway van Rio Janeiro en Michigan met een Lola Honda (eveneens Tasman Motorsports) in 1995 bleven bij Roger Penske ook niet onopgemerkt en haalde de kleine Braziliaan voor 1997 bij zijn team binnen. Helaas was de Penske PC27-Mercedes geen competitieve auto en een zevende plek in Vancouver was het beste resultaat. Ook in 1998 bleven de gewenste resultaten uit. Geheel onverwacht zette André aan het eind van dat seizoen een streep onder zijn carriere maar bleef voor Brazilië in de automotive business aan het bedrijf van Roger Penske verbonden.

2021 Andre Crash
En zoals het een leerjaar betaamt. Het ging niet altijd goed zoals hier op Zandvoort.

Bij het horen van het nieuws op de Indianapolis Motor Speedway was Roger Penske duidelijk geschokt. "Op en buiten het circuit was André een kampioen en zal altijd van Team Penske deel uit blijven maken. Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie.

De Braziliaanse Journalist Fabio Sebas kan zich nog goed herinneren hoe André eind 1998 op 32-jarige leeftijd een streep onder zijn loopbaan zette. André wilde als zakenman verder gaan en op 16 maart j.l. werd hij plotseling door André gebeld om zijn Indycar-overwinning van 25 jaar geleden te vieren en sprak met hem over zijn drie jonge dochters, surfen etc.

De andere dag liet hij op de familieboerderij de auto's zien waarmee hij zijn grote sportsuccessen wist te behalen. "Diezelfde dag stuurde hij een bericht uit waarin hij een "naaste ging helpen" Het woord kanker werd nooit genoemd. "Gisteren begreep ik pas wie hij ging helpen" schreef Sebas in een lokale krant.

img806
Een stijgende lijn in 1991 bij de Marlboro Masters met Paul Stewart Racing. Zevende tijdens de eerste Marlboro Masters editie.

Jan Lammers schreef gisteren op zijn FB pagina: "Bedroefd om te horen dat onze vriend André Ribeiro op 55-jarige leeftijd is overleden. Eén van de aardigste mensen die je je kunt voorstellen. Het enige dat voor zijn familie en vrienden blijven zijn de onsterfelijke liefde en geweldige herinneringen. R.I.P. mijn beste vriend. Voor altijd in ons hart"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet