IndyCar

Indycar: "VeeKay allerjongste coureur op de eerste startrij Indy 500. Rinus "The Real Deal"

Rinus VeeKay behaalde een nieuwe mijlpaal in zijn Indycar-carriere. De Nederlanders is de jongste rijder ooit die vanaf de eerste startrij voor de Indy 500 mag vertrekken. Voor de zevende maal in negen jaar vertrekt een ECR-auto voor de Indy 500 vanaf de eerste startrij. Teambaas Ed Carpenter sprak na de Fast Nine lovende woorden over VeeKay maar maakt zich ook zorgen dat Rinus wel eens de hoofdprijs volgende week voor zijn neus weg kan kapen.


2021 Crew De crew van Rinus VeeKay met de Bitcoin Dallara Chevrolet. De auto staat al op de "Bricks" en onder de man die de wedstrijd moet afvlaggen. Het liefst volgende week op P1 uiteraard.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay allerjongste coureur op de eerste startrij voor de Indy 500. Rinus "The real deal"
Max Verstappen schreef afgelopen zondagmiddag autosportgeschiedenis door de GP van Monaco te winnen en de leiding in de tussenstand van het WK F1 te nemen. Hoofddorper Van Kalmthout voegde daar nog een extra dimensie aan toe door zich als jongste coureur ooit voor de eerste startrij van de Indy 500 te kwalificeren.

Slechts .0047 sec. bedroeg het verschil met teambaas Ed Carpenter. Voor de zesde maal in negen jaar kwalificeerde de teambaas zich in de Top 10 van de Indy 500. Het ECR-Team nam in 2012 voor de eerste maal aan de Indy 500 deel. Dit seizoen is het team voor de tiende maal van de partij in "The Greatest Spectacle on Earth"

In deze tien jaar wist een ECR-auto zich, met uitzondering van 2015, op de eerste startrijen te kwalificeren. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de "Fast Nine" toen afgelast. Voor het tweede achtereenvolgende jaar was Ed Carpenter Racing het enige Chevrolet-aangedreven team dat zich in de "Fast Nine" wist te kwalificeren.

Rinus VeeKay: "In de allerlaatste ronde had ik in de allerlaatste bocht best wel een momentje. Die laatste ronde was misschien wel het meest bijzonder. Ik hield mijn voet op het gaspedaal, bleef met het wiebelen gewoon op het gas en ik wist ook dat Turn 1 behoorlijk tricky was. Eerlijk gezegd kon ik ook niet sneller. Gisteren was ik al erg blij dat ik de "Fast Nine" gemaakt had. En de Chevy-krachtbron heeft me nu op de eerste startrij gebracht. Voor het team ben ik erg verheugd en dankbaar voor het harde werk en al deze slapeloze nachten. Ik hou van Indianapolis en met de No 21 Bitcoin Dallara Chevrolet is het een enorm genoegen. Rondom mij heen beschik ik over een fantastische auto en team. Ik denk dat we volgende week zondag gewoon voor de overwinning kunnen gaan. De overwinning van vorige week heeft de teamspirit veranderd en wij zijn allemaal extreem gemotiveerd. De gehele meimaand is gewoonweg fantastisch."


2021 Ed Carpenter Teambaas Ed Carpenter is bijzonder enthousiast over Rinus maar vreest dat de Nederlander weleens de hoofdprijs voor zijn neus kan wegkapen.


Teambaas Ed Carpenter kwalificeerde zich met de No 20 Sonax Chevrolet als vierde. Ed Carpenter: " Beide auto's zaten extreem dicht bij elkaar en dit bewijst de kwaliteit van de auto's die Ed Carpenter Racing opbouwt. Of het nu tegen Honda of Chevy is, wij beiden moeten het wel tegen Colton Herta en Scott Dixon opnemen. Wij beschikten over alle power die we voor de pole nodig hadden. Maar zij waren vandaag gewoon een klein beetje beter. In deze serie zijn zoveel geweldige coureurs in deze serie en het is geweldig om tegen hen te strijden. Wij houden van uitdagingen.Ik ben trots op Rinus, hij is "the real deal" ik ben trots op hem. Hij leert snel en wordt steeds beter. Hij zal volgende week moeilijk te verslaan zijn. Daar maak ik mij net zoals iedereen wel zorgen over. Voor de wedstrijd beschikken we over een goede uitgangspositie. We zullen nu de auto gaan afstellen voor Carburation Day en volgende zondag."

In het startveld behoort Ed Carpenter tot één van de meest ervaren deelnemers en is voor het 19e achtereenvolgende jaar in de NTT Indycar-series actief. In 2013, 2014 en 2018 was hij de grote favoriet voor zijn thuiswedstrijd in Indianapolis In de Indy 500 geschiedenis is hij de tiende coureur die over drie of meer poles op zijn CV heeft staan. Met een tweede plek behaalde hij in 2018 zijn beste resultaat.

2021 Rinus VeeKay 3
VeeKay is vol vertrouwen voor volgende week zondag.


Conor Daly, de derde rijder van het team, kwalificeerde zich zaterdag als negentiende. Conor Daly: "Dit was een goede dag voor het team. Prachtig voor mijn teamgenoten om twee auto's in de "Fast Nine" te hebben. Na het ongemak dat ik op vrijdag had, hebben we gisteren gewoon de boot gemist. Ik ging ook niet van het gas af maar we hadden gewoon niet het team. Gedeeltelijk ligt het aan mij want het team heeft mij een fantastische auto gegeven. Een ongelofelijke machine want we beschikken over drie geweldige auto's. Het voelt wel goed aan dat wij het best Chevy-team zijn. Wij weten dat over een goede auto beschikken en daar zullen wij ons op focussen."

Voor Conor Daly betekent het zijn achtste thuiswedstrijd en liet in drie van de vier trainingssessies de afgelopen week Top 5 tijden registreren.Normaal gezien rijdt Daly de No 20 Dallara Chevrolet op de road/street courses. Voor de Indy 500 is dit de derde ECR-inschrijving. Op de Texas Motor Speedway double header reed Conor met de No 59 Carlin Dallara Chevrolet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet