VLN

Div: Frikadelli Porsche dubbelzege in kwalificatiewedstrijd 24U Nürburgring. Catsburg 8e

Dit weekend vond de laatste krachtmeeting voorafgaande aan 24U Nürburgring(3/06 t/m 6/06) met een kwalificatiewedstrijd over zes uur plaats. De kaarten lijken enigszins geschud te zijn want er was vrijwel niemand die zich eigenlijk nog wist te verbergen. Met een dubbelzege was de Frikadelli Porsche-fractie vandaag beresterk.

Start Start van de ADAC 4H-Rennen kwalificatiewedstrijd niemand hield zich in. In de TCR klasse beukten Peter Terting en Andreas Gülden elkaar in de openingsronde al van de baan.....

Tekst Willem J.Staat
Foto's ADAC Nordrhein

Frikadelli Porsche dubbelzege in kwalificatiewedstrijd 24U Nürburgring
Voor de tweede achteereenvolgende week behaalde het Frikadelli Team uit Barweiler een dubbelzege op de Nordschleife. Het team hoopt dit jaar uiteraard op een zege in deze lange-afstandsklassieker. "Maar we zullen maar niet te ver vooruit denken" aldus teameigenaar Klaus Abbelen. De combinatie Patrick Pilet(F), Frederic Makowiecki, Maxime Martin en Dennis Olsen(NOR) ging na zes uur wedstrijd als eerste over de streep.

Oorspronkelijk eindigde de Manthey 911 Porsche 991 GT3R van de combinatie Matteo Cairoli/Michael Christensen/Lars Kern als tweede over de finish maar kreeg vanwege het negeren van gele vlaggen een strafminuut van 1.07 opgelegd waardoor Lars Kern naar de zevende plek werd terugverwezen. Een klein geschenk voor de zusterauto van Mathieu Jaminet/Nick Tandy/Earl Bamber/Matt Campbell die nu met de tweede Frikadelli Porsche 911 GT3 R als tweede geklasseerd werden. De derde plek ging naar de Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Michele Beretta/Frank Stippler/Nicki Thiim/Frank Stippler die na twee kwalificaties op zowel de zaterdag als de zondag vanaf pole was vertrokken.

2021 Karussell
Door een teamblunder werd de No1 gediskwalificeerd.

Frank Stippler was overigens tweemaal bij een "off" betrokken. Eerst op de Nordschleife en later bij een incident in de Ford Kurve op het GP-circuit waarbij Stippi in het zand belandde en alle geluk van de wereld had dat hij de wedstrijd zonder al teveel schade kon vervolgen.

2021 Phoenix Audi R8
De Phoenix Audi R8 LMS deed het uitstekend.

Maxime Martin: "Voor de tweede achtereenvolgende week behalen we op de Nordschleife een dubbeloverwinning. Dit is natuurlijk perfect. Gedurende het weekend heersten er totaal andere weersomstandigheden dan bij de NLS-races. Voor de voorbereiding van de ADAC TOTAL 24H-Rennen is dit natuurlijk zeer goed. Wij hebben een cleane wedstrijd gereden en daarbij erg veel geleerd." Het foutloze werk bij Frikadelli betekende de sleutel tot het succes. De teams lagen competitief erg dicht bij elkaar. In het gehele startveld werd er tot aan de laatste seconde gevochten. In de SP9 categorie stonden maar liefst 30 GT3's ingeschreven. Het bewees dat Lange-afstandsraces op de Nordschleife toch wel iets speciaals zijn. Daarbi wordt met spanning naar het seizoenshoogtepunt op de Nordschleife uitgekeken. Helaas worden toeschouwers ook dit jaar nog niet toegelaten en blijft het circuit evenals vorig jaar gesloten.

2021 Konrad Lambo
Twee lekke banden voor de Konrad Lamborghini. De eerste lekke band zorgde voor een tweede omdat er nog wat onderdelen in de Konrad Lambo bleven hangen.

Competitiviteit gaat voor een spannende wedstrijd zorgen
Na dit weekend waren de krachtverhoudingen wel duidelijk. Oud DTM kampioen Martin Tomczyk uitkomend voor het ROWE Team met de BMW M6: " Wij hebben in de NLS-wedstrijd vorige week al gezien dat het waanzinnig competitief is en het werd vandaag wederom bevestigd. Mercedes GT3 ontwikkelingsrijder Thomas Jäger, die tijdens de trainingen in de snelste GT3 Mercedes reed, bevestigde dit. Thomas Jäger: " Om de sterktes en zwaktes in detail te analyseren moeten de data na dit weekend nog nauwkeuriger bestudeerd worden. Maar je ziet al hoe dicht de concurrentie bij elkaar ligt. Het wordt duidelijk zichtbaar als de auto's in groepjes bij elkaar rijden. De laatste BOP-aanpassingen waren dan ook een goede stap."

2020 Glickenhaus SCG 004
De prachtige Glickenhaus SCG 004 moet nog veel kilometers maken maar deed het realistisch gezien niet slecht.

Ernst Moser van Phoenix Racing: "Wij zitten dicht bij het doel van wat de reglementsexperts hiermee willen bereiken. Porsche was vandaag sterk onderweg maar die rijden niet van de rest van het veld weg. En zo wil ik races zien!" Het was natuurlijk duidelijk de Porsche teams meer dan tevreden waren. Frikadelli-teameigenaar Klaus Abbelen: "Porsche heeft zich goed gepositioneerd en wij hebben tot nu toe het beste werk verricht." Andere teameigenaren zijn het er wel mee eens. Torsten Schubert wiens BMW M6 eveneens een sterke indruk achterliet: " Het ziet er op dit moment naar uit dat men er bij Porsche goed bij zit. Maar dit geldt ook voor Audi, Mercedes en onze BMW M6. Ik denk dat het tussen de vier merken enorm spannend gaat worden."

De tweede ROWE BMW M6 GT3(Conor De Philippi(USA)/Marco Wittmann(D)/Martin Tomczyck(D)werd gediskwalificeerd omdat Marco Wittmann door een teamfout niet de verplichte Nordschleife ronden wist af te leggen. Hij reed er slechts vier. Tijdens de tweede kwalificatiesessie raakte Nick Yelloly met de winnende auto van 2020 van de baan en raakte daarbij licht beschadigd.

2021 Q Race
Goed uitgangspunt voor Nick Catsburg. 8e algemeen.

De Nederlanders
Nick Catsburg eindigde in de ROWE BMW M6 GT3 als achtste en vormde samen met de Amerikaan John Edwards en de Oostenrijker Philipp Eng een combinatie. De ROWE BMW M6 GT3 kwam als achtste over de eindstreep. De tweede BMW M6 GT3(Schubert) werd bemand door de Fin Jesse Krohn, de Duitser Jens Klingmann en Stef Dusseldorp. Zij werden als 14e geklasseerd. De E10Q Mercedes AMG Mercedes GT3 van de combinatie Kenneth Heyer(D)/Thomas Jäger/Yelmer Buurman(NL) werd als zeventiende geklasseerd. VLN monument Peter Bonk(60) en Marco van Ramshorst(NL) eindigden op slechts drie ronden achterstand als 29e in hun Porsche 911 GT3 Cup. In de Cup X klasse ging de zege naar de combinatie Christian Menzel(D)/Tim Schrick(D)Jens Dralle(D)/Markus Oestreich(D) met een KTM X-Bow GT4.


2021 Manthey 911 GT3 R
Manthey Racing verspeelde een tweede plek.

Voor de SPX klasse stonden er slechts twee auto's ingeschreven. De Space Driving AMG Mercedes GT3 van Dominik Farnbacher(D)/Darren Turner(GB)/ Tim Scheerbarth(D)/ Philipp Ellis(CH) en de gloednieuwe Glickenhaus SCG 004 van de Scuderia Glickenhaus bestuurd door Thomas Mutsch(D)/Franck Mailleux(F)/ Felipe Fernandez Laser(D) en Richard Westbrook(GB) Beide auto's werden als 21e en 24e algemeen geklasseerd. De Glickenhaus SCG 004 bevindt zich nog steeds in de ontwikkelingsfase.De Oostenrijker Florain Janitsch maakte het met de KTM X-Bow GT4 wel bijzonder bont. Hij knalde met meer dan 130 door een Code 60 Zone. Dit delict werd door de organisatie bij de DMSB aangemeld. Hij scoorde daarmee zowel strafpunten op zijn Nordschliefe Permit als op zijn racelicentie.

2020 Finish Frikadelli
Tweede achtereenvolgende Frikadelli zege op de Nordschleife binnen één week.

Uitslag kwalificatiewedstrijd.
1. Patrick Pilet/Frédéric Makowiecki/Maxime Martin/Dennis Olsen – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R 41 ronden 6.04.28579 gem 171.287 km/u
2. Mathieu Jaminet/Nick Tandy/Earl Bamber/Matt Campbell – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R + 1.07.115
3. Michele Beretta/Frank Stippler/Nicki Thiim/Vincent Kolb – Phoenix Racing – Audi R8 LMS GT3 + 1.08.614
4. Maximilian Götz/Daniel Juncadella/Fabian Schiller – Mercedes-AMG Team GetSpeed – Mercedes-AMG GT3 + 1.16. 240
5. Klaus Bachler/Martin Ragginger/Sven Müller/Lance David Arnold – Falken Motorsports + 1.48. 158
6. Mike Rockenfeller/Markus Winkelhock/Dennis Marschall – Audi Sport Team Phoenix – Audi R8 LMS GT3 + 2.02. 102
7. Matteo Cairoli/Michael Christensen/Lars Kern – Manthey-Racing – Porsche 911 GT3 R + 1.Porsche 911 GT3 + 2.26.078
8. Nick Catsburg/John Edwards/Philipp Eng/Nick Yelloly – ROWE Racing – BMW M6 GT3 + 2.30.338
9. Dirk Müller/Fabian Schiller/Matthieu Vaxiviere – Mercedes-AMG Team GetSpeed – Mercedes-AMG GT3 + 2.42.543
10. Alexandre Imperatori/Josh Burdon/Edoardo Liberati/Marco Holzer – KCMG – Porsche 911 GT3 R + 2.48.700
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet